27/10/2022 18:14 h.

En Comú Guanyem demana l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’Atenció Primària

Comparteix

S'aprova per unanimitat la moció presentada per En Comú Guanyem que demana el 25% del pressupost de la Generalitat de Catalunya de Salut a l'Atenció Primària.

El ple de la Diputació de Barcelona celebrat el 27 de novembre s’ha iniciat donant lectura a la declaració institucional en suport a les dones iranianes després de l’assassinat de Mahsa Amini i Hadis Najafi a mans de l’anomenada policial de la moral de la República Islàmica de l’Iran. Condemnem rotundament la vulneració dels drets humans i particularment dels drets de les dones i les nenes per part del règim iranià, així com de la brutal pallissa, que va posar fi a la seva vida, de Mahna Amini i la Hadis Najafi, com de totes les altres víctimes i altres formes de sotmetiment i tortura.

 

Finalment, el grup d’En Comú Guanyem ha presentat una moció a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’Atenció Primària. La salut s’ha convertit en una de les principals preocupacions de la població. En aquest sentit, l’atenció primària representa la porta d’accés al dret a la salut per a la majoria de la població, especialment de les persones i els col·lectius en situació de major vulnerabilitat. L’increment de les necessitats sanitàries de la població no s’han vist acompanyades de mesures eficaces ni d’un augment suficient de la inversió per reforçar l’atenció primària: al contrari, l’atenció primària ha estat la gran perjudicada de la manca d’inversió en l’última dècada.

 

La feblesa de l’atenció primària s’ha fet encara més evident durant la pandèmia. Hi ha hagut una discriminació indirecta en l’atenció sanitària de la població, en particular de les malalties no covid-19 com les persones que pateixen malalties cròniques o que tenen una major dependència del sistema (gent gran, malalts mentals, persones migrants o amb malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, entre d’altres). El resultat han estat els retards i les deficiències en els diagnòstics i l’augment de les llistes d’espera, que incrementen el risc d'empitjorament de l’estat de salut de les persones. L’atenció primària és fonamental per prevenir i promoure la salut, ja que permet realitzar diagnòstics de manera precoç per a detectar problemes de salut abans que s'agreugin.

 

La portaveu del grup dels comuns, Aïda Llauradó, ha sol·licitat al Govern de la Generalitat de Catalunya que destini el 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària, tal com recomana l’OMS, així com la garantia de transparència sobre quines despeses són incloses en el pressupost de l’atenció primària en els pressupostos anuals. Finalment, la diputada ha agraït a Amnistia Internacional de Catalunya, a Medicus Mundi Mediterrània, a Rebel·lió Atenció Primària, Fòrum Català de l’Atenció Primària (FoCAP), a Marea Blanca de Catalunya i a Metges de Catalunya com a entitats promotores d’aquesta moció.