Infografia de les Ordenances fiscals 2023. Foto: Diputació de Barcelona

09/03/2023 12:00 h

Hisenda

141 ajuntaments de la província han congelat tots els tributs municipals aquest 2023

Segons dades de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona, que té delegades funcions tributàries de gairebé tots els ajuntaments de la província (excepte les ciutats de Barcelona i Manresa), 141 ajuntaments han congelat tots els tributs municipals aquest any. D’altra banda, el 83% dels ajuntaments no han augmentat o han reduït l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i prop de 200 han congelat o reduït les tarifes de les taxes.

Segons les ordenances fiscals que cada ajuntament de la província va aprovar per al 2023 a final de l’any passat, 141 consistoris mantenen la mateixa fiscalitat que el 2022 i, per tant, no han incrementat ni reduït la pressió fiscal als seus contribuents (Infografia sobre les ordenances fiscals 2023).

Si mirem les diferents figures tributàries que afecten tant persones físiques com jurídiques, i començant per les taxes sobre serveis públics i ocupació del domini públic, prop de 200 ajuntaments no n’han augmentat les tarifes: concretament, 141 les han congelat i 58 les han reduït. Per la seva banda, 110 ajuntaments han aplicat algun augment respecte a les tarifes de l’any passat.

Per altra banda, el 83% dels ajuntaments han congelat o reduït l’Impost sobre Bens Immobles (IBI). En xifres, 262 consistoris no han augmentat el tipus de gravamen per a aquest tribut i 5 l’han disminuït, mentre que 47 ens municipals hi han aplicat algun augment. Així mateix, 49 ajuntaments han establert més beneficis fiscals que l’any passat i 17 municipis n’han establert menys.

En l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica tampoc són rellevants els canvis en la pressió fiscal respecte al 2022: la major part de consistoris mantenen la situació de l’any passat; 10 ajuntaments han augmentat el coeficient i 1 l’ha reduït. 5 ajuntaments han establert més beneficis fiscals sobre aquest tribut que l’any passat, mentre que 13 els han reduït.

Pel que fa a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, 2 municipis han augmentat el tipus de gravamen. I si s’analitza els beneficis fiscals, 10 municipis n’ofereixen més en relació a l’any passat i cap municipi els ha reduït.

Les ordenances fiscals del 2023 recullen igualment pocs canvis en relació a l’Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua). Els ajuntaments han mantingut els tipus de gravamen d’aquest tribut –només 4 consistoris l’han augmentat i 1 l’ha reduït-, mentre que 15 ajuntaments han establert més beneficis fiscals, i dos ajuntament els ha reduït.

Finalment, sobre l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que grava la realització d’activitats empresarials, professionals i artístiques, i afecta les persones jurídiques de cert volum empresarial, 13 han augmentat el coeficient de situació i 9 sobre els beneficis fiscals.

L’ORGT avançarà 605 milions d’euros als ajuntaments durant aquest any

Per garantir la liquiditat dels ajuntaments, l’ORGT preveu durant aquest any anticipar-los 605 milions d’euros. El sistema ordinari de bestretes permet als municipis que tenen delegada a l’ORGT la gestió i cobrament dels tributs de l’IBI i l’IAE afrontar en millors condicions i des de principi d'any el pagament de les despeses corrents sense haver d'esperar que finalitzi la recaptació de seus impostos. Això és encara més rellevant en les circumstàncies de crisi sociosanitària i econòmica que estem vivint, ja que permet als consistoris seguir fent front a les despeses que la situació està generant i prestar de forma eficient els serveis que necessita la ciutadania.

Actualment l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona realitza funcions de gestió, recaptació i inspecció a 309 municipis de la província de Barcelona i compta amb 105 oficines distribuïdes pel territori i més de 800 professionals especialitzats.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share