Les picades de mosquit poden suposar per a les persones un risc de transmissió d’arbovirosis. Foto: Chiang Cheng / Shutterstock.com

25/06/2024 11:00 h

Salut Pública

Augment progressiu, els darrers anys, de les inspeccions de vigilància i control de mosquits

Les picades de mosquit poden suposar per a les persones un risc de transmissió d’arbovirosis, malalties originades per virus que es transmeten mitjançant artròpodes (principalment mosquits, i entre ells, el mosquit tigre). Entre les més freqüents figuren el dengue, el Zika, el Chikungunya i el Virus del Nil Occidental, malalties que es donen de manera autòctona principalment a Sud-Amèrica.

L’any 2023, la Diputació de Barcelona va fer 73 inspeccions entomològiques relacionades amb casos d’arbovirosis detectats a 41 municipis de la demarcació de Barcelona (exclosa Barcelona ciutat). La xifra ha augmentat progressivament en els darrers anys  (14 inspeccions el 2017, 23 el 2018, 39 el 2019, 1 el 2020, 1 el 2021, 67 el 2022 i 73 el 2023) per l’augment de casos declarats d’aquestes malalties, entre d’altres motius per l’augment de viatges internacionals, sobretot després de la pandèmia.

Els casos que es detecten a les comarques de Barcelona acostumen a ser importats i són de declaració obligatòria. Els viatgers que puguin arribar en fase virèmica impliquen un risc immediat d’iniciar un brot local: per això, quan es detecten casos d’arbovirosis en algun municipi durant el període de risc (estiu), la Diputació de Barcelona dona suport tècnic per portar a terme inspeccions entomològiques, que permeten detectar mosquits infectats per l’agent causal de la malaltia. Així es pot identificar si les malalties que provoquen són importades (persones infectades per picades de mosquits en altres països del món) o autòctones (si es detecten mosquits infectats aquí). També permeten assessorar els ajuntaments sobre l’ús de tractaments plaguicides específics en cas que es detecti la presència de possibles vectors (mosquits o larves a l’entorn del cas en estudi i avisar els veïns perquè prenguin mesures preventives per evitar la proliferació de mosquits a casa seva. Aquestes inspeccions formen part del Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya i són fruit del conveni de col·laboració existent entre la Diputació de Barcelona i el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.

A més d’aquest suport tècnic, la Diputació de Barcelona dona suport econòmic als ajuntaments de la província mitjançant un recurs dotat amb 2,87 milions d’euros per a subvencionar actuacions relacionades amb el control integral de plagues (inclosos els mosquits), control integral d'aus urbanes, la vigilància i control per la prevenció de la legionel·losi, i costos productes tractament i analítiques de piscines.

Consells bàsics per prevenir la proliferació de mosquits

A més, la Diputació de Barcelona facilita als ajuntaments material de sensibilització per tal que els ciutadans col·laborin per evitar la proliferació de mosquits. Entre aquests materials figuren cartells sota el lema "Menys aigua estancada, menys mosquits", el vídeo i cartell “Al mosquit tigre ni una gota d'aigua” o el conte “A la caça del mosquit ratllat”.

La manera més eficaç de combatre la població de mosquits és eliminar els punts de cria d’aquests insectes, que són acumulacions d’aigua estancada on posen els ous i es desenvolupen les larves. Aquests punts de cria es donen principalment a espais privats, motiu pel qual és bàsica la col·laboració de la ciutadania amb accions com ara:

  • Buidar i posar sota cobert tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua (gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d'animals domèstics, plats de test, etc.), i evitar que s'inundin, per exemple, capgirant-los.
  • En els casos en què es consideri imprescindible tenir alguna mena de recipient amb aigua i a l'exterior, cal que es mantinguin tapats amb una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
  • Les canaleres de recol·lecció d'aigua de les teulades s'han de mantenir netes de restes vegetals. Així mateix, s'ha de fer el manteniment dels embornals dels patis.
  • Cal evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua, i l'acumulació d'aigua als forats dels arbres (dessecant-los o col·locant-hi algun material inert que tapi el forat, com ara sorra, per evitar que hi entri l'aigua).
  • En el cas de les piscines, cal que l'aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s'han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d'aigua, s'han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l'aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 'Salut i Benestar'. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share