El Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny (secció ciències naturals) està instal·lat al Museu de Ciències Naturals de Granollers

30/05/2024 12:30 h

Espais Naturals

30 anys de treball en xarxa dels centres de documentació dels espais naturals

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona disposa de 12 centres de documentació amb un total de 35.000 referències de temàtica ambiental que es poden consultar en línia, 6.000 de les quals en accés obert. Tots aquests espais funcionen a partir d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els municipis on s’ubiquen.

El primer centre es va crear el 1988 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. L’any següent, van néixer els dos centres que té el Parc Natural del Montseny: un dedicat a les Humanitats (Arbúcies) i l’altre, a les Ciències Naturals (Granollers). Des de l’any 1994, els primers centres de documentació dels espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona van començar a col·laborar directament amb els que disposava aleshores la Generalitat de Catalunya, fins arribar a establir actualment una xarxa col·laborativa de 23 centres documentals.

Aquests espais ofereixen a les persones usuàries un elevat nombre de documents específics sobre geologia, fauna, botànica i elements de gran riquesa cultural i històrica, la qual cosa els han convertit en un punt de referència per a l’estudi i la divulgació científica. Des de gener del 2017, la base de dades documental s’aplega en una catàleg col·lectiu (amb programari KOHA). Durant el 2023, va rebre 18.500 visites.

Els 12 centres de documentació estan repartits entre el Parc Natural del Montseny, Parc del Castell de Montesquiu, Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc del Garraf, Parc del Foix, Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Parc Natural de la Serra de Collserola.

A més de les tasques documentals, aquests espais desenvolupen tasques d’informació sobre els recursos que ofereix el parc (itineraris, programes pedagògics, publicacions i equipaments) i promouen programes de divulgació i difusió (seminaris, cursos, exposicions i conferències, entre altres).

10 anys de la xarxa DocAmbCat

Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona formen part de la xarxa catalana DocAmbCat (Documentació Ambiental de Catalunya), un espai de col·laboració entre centres de documentació, biblioteques i centres amb informació ambiental d’arreu de Catalunya, creat el 2014. Coordinat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, DocAmbCat agrupa més de 130 biblioteques i centres de documentació que disposen de fons específics sobre temes ambientals. Les administracions coordinadores ofereixen a les biblioteques serveis de formació, suport en la celebració d’efemèrides ambientals, un espai virtual compartit, difusió d’iniciatives i elaboració de projectes conjunts, entre d'altres, i també recursos de les diferents biblioteques a usuaris personals o institucionals.

L'activitat dels centres de documentació de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share