Badalona. Museu de Badalona, espai termes i decumanus. Foto: imatge del vídeo de Youtube del programa La Mirada Tàctil al Museu de Badalona

La Mirada Tàctil al Museu de Badalona. Entrada a les termes

13/03/2023 13:30 h

Cultura

El Museu de Badalona incorpora nous recursos del programa La Mirada Tàctil

El Museu de Badalona compta amb nous recursos del programa La Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona, que fan més accessibles els continguts de la seva exposició permanent per a les persones amb discapacitat sensorial.

Es tracta d’una quarantena d’eines digitals de lectura interpretativa i d’audiodescripció que fan més inclusiva la Baetulo romana. D’una banda s’estrenen fins a 42 vídeos que descriuen els continguts de l’espai de les termes i decumanus, que ocupen uns 3.400 m del Museu i que permeten descobrir in situ la ciutat romana de Baetulo. Aquests vídeos incorporen una persona sorda signant en català per millorar les necessitats comunicatives de la comunitat sorda signant; a més, compten amb subtítols per a la comunitat sorda oralista i amb locució per a una major usabilitat. 

D’altra banda, el Museu de Badalona també estrena l’adaptació amb audiodescripció per a persones amb ceguesa dels vídeos en tres dimensions on es reprodueixen la ciutat de Baetulo, la Casa dels Dofins i la Casa de l’Heura. Amb aquest recurs, els continguts visuals són molt més intel·ligibles per als visitants amb ceguesa o dificultat visual, gràcies al treball de guionatge que ha comptat amb l’assessorament dels arqueòlegs del museu.

Les millores d’accessibilitat del Museu es completen amb la transcripció en llengua de signes i locució dels punts tàctils ja existents en la museografia original a través codis QR, la qual cosa facilita la seva llegibilitat.

Quinze anys de trajectòria

Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa el programa La Mirada Tàctil centrat en nous plantejaments dels continguts museístics a través de recursos tàctils, auditius, sonors, olfactius i l’ús tant de les noves tecnologies com de recursos analògics per garantir l’accés a col·lectius amb discapacitats. En aquests temps s’ha pogut comprovar com les solucions d’aquest programa enriqueixen la visita del conjunt d’usuaris, afavorint experiències i vivències més personals i emotives del patrimoni, tant pel que fa als usuaris en general i de determinats col·lectius, en particular.

Aquests recursos responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share