Sessió plenària ordinària de desembre de 2022 de la Diputació de Barcelona. Foto: Diputació de Barcelona

Ple de la Diputació de Barcelona de desembre de 2022

22/12/2022 12:30 h

Presidència

El Ple de la Diputació aprova ajudes als governs locals per valor de 230 milions d'euros

El darrer ple de l'any de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest dijous 22 de desembre, ha aprovat tres paquets d’ajudes als governs locals de la província, valorats en total en 230 milions d’euros: el Catàleg de Serveis, el programa Resiliència Local 3.0 i l’ampliació del projecte Renovables 2030.

El Catàleg de Serveis té pel 2023 un pressupost inicial de 129,5 milions d’euros, que suposa un augment d’1,2 milions respecte aquest 2022 i de 34 milions respecte el període 2021-2023 (+36%). El Catàleg de serveis oferirà 359 recursos, dels quals 161 seran tècnics (45%), 112 econòmics (31%) i 86 materials (24%). 

L’oferta de recursos integra les propostes de millora proposades pels governs locals a través de les enquestes de satisfacció i està alineada estratègicament amb el Pla d'actuació de mandat, l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i les noves necessitats locals derivades de la crisi econòmica, l’emergència climàtica i la situació posterior a la pandèmia de la COVID-19.

Des de l’any 2014 fins a l’actualitat, s’han enviat més de 85.000 enquestes de satisfacció als ens locals amb motiu de la finalització de les assistències dels recursos del Catàleg, que han tingut  un percentatge de resposta del 62 % i una valoració mitjana de 8,6 sobre 10 punts. En paral·lel a les bones puntuacions atorgades, els governs locals han formulat més de 11.700 propostes de millora sobre els recursos del Catàleg, les eines telemàtiques o la tramitació, que han servit per implementar millores anuals en la definició de l’oferta i la seva gestió.

Resiliència Local 3.0

Al ple d’aquest mes de desembre també s’ha aprovat la tercera part del programa Resiliència Local, que permet tornar a injectar 50 milions d’euros (150 milions d’euros en total) als ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades per a que afrontin amb garanties el desenvolupament dels serveis públics durant el 2023.

El programa consta de dues línies de suport, que són els serveis i activitats resilients i les inversions resilients. La primera línia inclou despeses corrents, mentre que la segona inclou despeses inversores per execució d’obres, adquisició de béns, honoraris professionals de redacció de projectes, direcció de treballs i treballs tècnics de les actuacions.

La distribució econòmica s’ha fet mitjançant una fórmula basada en criteris objectius, equitatius i transparents de caire social, econòmic i territorial.

Renovables 2030

El tercer gran paquet d’ajuts aprovat al darrer ple de l’any és el que correspon al programa Renovables 2030, dotat amb 50 milions d’euros que se sumen als 50 milions d’euros aprovats de forma inicial. La Diputació aposta, d’aquesta forma, per finançar projectes d’energia verda als municipis de la demarcació; i, en concret, per finançar instal·lacions de plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa i millorar l’eficiència de l’enllumenat públic amb LED.

El programa beneficia 147 municipis, que ja han formulat 256 peticions (149 corresponents a energia fotovoltaica, 63 d’enllumenat públic, i 44 de calderes de biomassa). Es tracta d’un autèntic pla de xoc, que aconseguirà un estalvi anual de 35 milions d’euros en la factura energètica dels ajuntaments.

Declaració de Mèrida

El ple, protagonitzat per aquest paquet d’ajuts als governs locals, ha començat amb l’adhesió a la Declaració de Mèrida, que és el compromís de les institucions públiques en matèria de drets humans LGBTI al món.

Així, la Diputació es compromet, entre d’altres, amb la igualtat de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals; amb la promoció de les polítiques públiques de drets humans LGBTI; a tenir coherència en les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament així com assumir un compromís pressupostari i a promocionar la pròpia Declaració.

A més, al text es recorda que a dia d’avui encara hi ha 76 països que consideren il·legals les relacions sexuals consentides entre parelles del mateix sexe en privat, cosa que criminalitza a la pràctica també a les persones trans.

(Podeu consultar la Declaració en un document adjunt en format Pdf).

Altres acords de ple

Durant la sessió d’aquest dijous també s’ha aprovat el reajustament pressupostari entre les anualitats 2023 i 2024 del Programa general d'inversions, l’actualització del Pla Estratègic de Subvencions i del Pla d’Inversions de 2022 i la convocatòria per a l'atorgament de subvencions, per part de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, a favor d'entitats sense finalitat de lucre, per a l'any 2023.

També s’han convalidat els actes que comporten reajustament de la despesa inicial de diversos programes i convocatòries del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, s’ha actualitzat la classificació i altres determinacions relatives als ens dependents o vinculats de la Diputació; s’ha donat compte d’un decret de presidència de l'acord de Junta de Govern per fixar el tipus d'interès a subvencionar, el tipus d'actualització i la subvenció màxima per municipi per al Programa de Crèdit Local durant l'any 2023; i, s’ha donat per assabentat dels informes de control financer realitzats en execució del Pla anual de Control financer 2022.

D’altra banda s’ha deixat sense efecte el Pla d’Ordenació de Recursos Humans i el seu annex Pla integral de jubilació de la Diputació de Barcelona. Regulació de la jubilació voluntària anticipada (incentivada) del personal al servei de la corporació; mentre que també s’ha aprovat el procediment per a la sol·licitud de la prolongació de la permanència en servei actiu del personal funcionari, de carrera i interí; i, s’ha ratificat l’Acord de la Mesa General de Negociació de matèries comunes sobre la millora social per a la jubilació anticipada en cas de discapacitat.

Finalment, s’ha acceptat l'ampliació, la modificació, la clarificació i la revocació de la delegació acordada pels ajuntaments de la Palma de Cervelló i Santa Maria de Martorelles, a favor de la Diputació, de les funcions de gestió, inspecció i recaptació de tributs i determinats ingressos de dret públic municipals, així com l'especificació de l’abast d’anteriors acords de delegació.

Les sessions plenàries de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 "Reducció de les desigualtats", 16 "Pau, justícia i institucions sòlides" i 17 "Aliança per assolir els objectius”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix

Documents adjunts