Intervenció de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, a l'acte de commemoració del dia de la creació de l'Institut d'Estudis Catalans. Foto: Óscar Ferrer / Diputació de Barcelona

19/06/2024 11:00 h

Presidència

Les quatre diputacions catalanes commemoren el dia de la creació de l'IEC

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha celebrat, aquest dimarts 18 de juny, l'acte commemoratiu de la creació de la institució. La celebració ha comptat amb l’assistència de les presidentes i presidents de les quatre diputacions catalanes: Lluïsa Moret, Barcelona; Noemí Llauradó, Tarragona; Miquel Noguer, Girona; i Joan Talarn, Lleida; a més de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré.

Els quatre presidents han coincidit en destacar la contribució de l’IEC al país i han subratllar la necessitat de seguir treballant plegats. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret ha destacat que “omple de satisfacció estar al costat de l’IEC i al costat dels representants de les màximes institucions del país. Aquesta complicitat simbolitza el bo i millor de Catalunya i encarna un esperit que necessitem, perquè hem d’afrontar reptes col·lectius de gran importància, treballar tots plegats de manera col·laborativa. Celebrant la història de l’IEC celebrem la voluntat per avançar en el progrés de la nostra societat i, igual com la Diputació de Barcelona està al servei dels municipis, també està al servei de l’IEC”.

De manera semblant s’ha expressat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, quan ha afirmat que "tenim molts reptes per davant com a país, i sens dubte garantir el futur de la llengua pròpia de Catalunya n’és un. Aquesta no és una tasca fàcil, però ens en sortirem si les institucions i el conjunt de la ciutadania adquirim consciència lingüística i de país, tots a l’una. I, com no, amb el guiatge i l’expertesa de l’IEC com a company essencial d’aquest viatge”.

De la seva part, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha subratllat que “una de les funcions que ha de tenir l’IEC del segle XXI, és treballar conjuntament amb altres institucions i entitats per impulsar la presència catalana en la tecnologies de la informació i la comunicació. I no només de la llengua. Històricament hem estat un país innovador i referent en múltiples àmbits amb una visió desacomplexada del món. L’IEC té el bagatge històric, el coneixement i l’expertesa per ser una peça fonamental d’aquesta veu”.

Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha remarcat que “sense l’acció de reunir i protegir el patrimoni artístic català, la fesomia arquitectònica, artística i social de la plana de Lleida al Pirineu i l’Aran seria tot una altra, ja que juntament amb el Centre Excursionista de Catalunya van organitzar les expedicions artístiques als Pallars i a la Ribagorça per a recuperar l’art romànic i convertir-lo en l’art nacional de Catalunya”.

L’IEC ha celebrat un acte recordatori dels principals fets d’aquell 18 de juny, dia de l’efemèride, amb un diàleg entre Enric Prat de la Riba i Francesca Bonnemaison, dues persones molt rellevants d’una Barcelona, aleshores, en plena ebullició política, social i cultural.

El disseny i l’escenografia de l’acte, conduït per la periodista Carolina Rosich, han volgut traslladar el públic a principis del segle XX. Enric Prat de la Riba i Francesca Bonnemaison, interpretats per Carles Martínez i Míriam Alamany, i el músic Pau de Nut, han escenificat situacions versemblants per entendre els anhels dels protagonistes d’aquella època.

Paral·lelament, l’historiador Enric Pujol ha posat en context el paper de les diputacions en la creació de l’IEC com el pilar de vertebració de la nació a partir de la llengua i la cultura catalanes.

També han assistit a l’acte, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya en funcions, Laura Vilagrà, i l’expresident de la Generalitat, José Montilla, entre d’altres autoritats.

L’IEC

El 18 de juny de 1907 es va fundar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), una iniciativa de la Diputació de Barcelona, amb Enric Prat de la Riba al capdavant.

L’Institut d’Estudis Catalans és la institució de referència normativa per a la llengua catalana en el seu conjunt. Treballa amb la visió de ser el referent acadèmic de la llengua i la cultura catalanes, assessorar els poders públics i tenir capacitat d’influència social des de la reflexió, el rigor i la independència de criteri. Exerceix d’acadèmia de la llengua catalana i de centre d’estudis de recerca en totes les matèries del saber.

És l’únic ens de creació política i institucional catalana. Fundat l’any 1907 per Enric Prat de la Riba, president de la Diputació de Barcelona, i el 1914 de la Mancomunitat catalana.

Té un caràcter pluridisciplinari perquè agrupa tots els àmbits del saber i això li permet ocupar-se de les diferents àrees.

Compta amb membres procedents de tots els territoris de llengua i cultura catalanes: Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya del Nord, Franja de Ponent i l’Alguer.

L’IEC al segle XXI

És un eix vertebrador de la catalanitat: fa evident que el català és una llengua apta i útil per expressar el pensament i transmetre el coneixement a tots els nivells. Com a organisme pluridisciplinari: analitza els fenòmens des d’una perspectiva polièdrica i com a entitat social: contribueix a l’enfortiment de la societat sobre la base de la llengua, la ciència i la cultura catalanes.

Aquest acte respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”, i 17 “Aliances per aconseguir objectius”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share