Jardins de la Colònia Borgonyà de Sant Vicenç de Torelló. Foto: Diputació de Barcelona

28/12/2022 11:00 h

Infraestructures i Urbanisme

Millora del verd urbà de Sant Vicenç de Torelló i Calldetenes

L’Ajuntament de Calldetenes ha rebut el Pla Director del Verd Urbà, que inclou l’inventari i la diagnosi dels diferents espais i l’arbrat viari de la població. També fa propostes de planificació, gestió i manteniment per a un bon estat de la vegetació i dels espais. Pel que fa a Sant Vicenç de Torelló, s’ha planificat una posada al dia dels jardins del nucli de població de la Colònia de Borgonyà.

Calldetenes triplica la mitjana de verd urbà per habitant

El municipi de Calldetenes disposa de 8 hectàrees d’espais verds urbans. Un 44% dels espais verds es troben en equipaments mentre que un 26% es troben en parcs i un 23% en jardins. Comparant aquestes dades amb les de municipis similars, el municipi osonenc triplica la mitjana de referència.

El pla director, que ha tingut un cost de gairebé 5.500 euros aportats per la Diputació de Barcelona, destaca que hi ha zones del municipi sense presència de verd i que no hi ha connexió ombrívola entre els espais existents. Entre d’altres accions, reclama una millora de la diversitat i de la qualitat paisatgística, reforçar l’arbrat del municipi a l’espai viari, millorar l’espai de l’escocell i modificar la poda que se li realitza.

Per això, proposa accions amb les freqüències i tipologies de manteniment per optimitzar els recursos. A més, recull la creació d’itineraris d’ombra marcant criteris per a noves plantacions o propostes d’actuacions a l’Espai de la Bassa del Blanqueig i la Variant Nord. Per últim, suggereix accions complementàries de comunicació, que ajudin a fer més entenedors els canvis que es volen dur a terme.

La posada al dia dels jardins de la Colònia de Borgonyà

La Colònia de Borgonyà és un nucli de població de Sant Vicenç de Torelló que té 2.077 habitants i combina edificacions industrials amb habitatges per als treballadors. Al Pla Director del Verd Urbà lliurat per la Diputació de Barcelona el 2018, ja s’exposen els problemes de manteniment, l’estat del verd urbà, els problemes de funcionalitat o les mancances estructurals i compositives.

L’estudi ha tingut un cost de 12.000 euros, aportats per la corporació. El primer pas ha estat identificar i delimitar les zones a partir de les seves característiques d’homogeneïtat urbana i jardineria, cronologia i proximitat. El document ha agafat les dues zones més prioritàries com a exemple de transformació: la zona del camí dels Xalets i el carrer Girona. Per a cada zona, s’han detallat els elements que cal renovar, les propostes d’actuació i la previsió econòmica d’execució. Aborda la transformació de la jardineria, tractant de mantenir la personalitat que té adequant-la als nous temps i als recursos públics disponibles.

Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share