Balneari Broquetas de Caldes de Montbui. Foto: Imma Vilamala / Diputació de Barcelona

10/05/2024 11:00 h

Patrimoni Arquitectònic

Lliurat el Pla Especial de protecció del patrimoni de Caldes de Montbui

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Caldes de Montbui el Pla Especial de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals, una eina que ha de servir per establir mesures per conservar el patrimoni municipal, recuperar-lo i millorar-lo.

Amb aquest objectiu, el Pla Especial i catàleg, que ha estat coordinat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la corporació, defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Caldes de Montbui. El treball s’ha desenvolupat al llarg de quinze mesos.

El Catàleg i Pla Especial de protecció del patrimoni recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, entre d’altres. S’han confeccionat les fitxes corresponents als 212 béns catalogats, que es poden classificar en béns arquitectònics, béns socioculturals i etnològics, béns arqueològics i paleontològics, béns naturals i béns ambientals i paisatgístics.

El municipi compta al nucli antic amb la muralla medieval i la torre de la presó, i l’important conjunt termal, amb les termes romanes i la plaça de la Font del Lleó.

Caldes té diversos exemples d’arquitectura modernista també, de finals del segle XIX i començament del segle XX, com els que hi ha al passeig del Remei, entre els que sobresurt la casa Samsó.

Pel que fa als béns arqueològics i paleontològics, s’ha revisat i actualitzat l’Inventari de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic. D’aquest tipus de bé cal remarcar el conjunt termal de Caldes, la Torre Roja, Mas Manolo - Mas Vicari i Sant Miquel de l’Arn. 

Quant a béns naturals, ambientals i paisatgístics s’han inclòs, entre d’altres elements, arbres singulars com l’alzina de l’Abei, o l’espai fluvial de la Font de les Escales, l’espai natural de la Torre Marimon, el gorg d’en Pèlecs i l’entrada nord de Caldes.

Aquest treball realitzat per la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share