Les televisions locals estrenen el documental “Teixint somnis” el dia de Nadal. Foto: La Xarxa+

Tràiler #TeixintSomnis

17/12/2024 11:15 h

Comunicació

Les televisions locals estrenen el documental “Teixint somnis” el dia de Nadal

L'estrena del documental “Teixint somnis”, la història d'una fàbrica que es va convertir en escola, serà el 25 de desembre, dia de Nadal, a les 22h a la plataforma La Xarxa+ i a les televisions locals.

‘Teixint somnis’ ens parla de l’Escola Industrial, un dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Barrejant documental amb ficció salpebrada de realisme màgic, l’arquitectura de l’Escola Industrial ens explica com una de les grans fàbriques de Barcelona acaba convertint-se en una universitat i ens descobreix, també, el futur del recinte.

La fàbrica que es convertí en Universitat

Una jove periodista, Júlia, i un jove arquitecte, Rafael, ens apropen, de manera amena i entretinguda, a l'apassionant obra de l'arquitecte que va dissenyar la fàbrica tèxtil Batlló, origen de la futura escola industrial, Rafael Guastavino. Ens mostren la rellevància històrica i social de l'Escola Industrial, un edifici que és la suma de diferents èpoques i estils arquitectònics que explica una part de la història del país i la seva evolució al llarg dels anys.

L'Escola Industrial ha estat una gran fàbrica tèxtil, l'antiga fàbrica de brodats dels germans Batlló al carrer del Comte d'Urgell de Barcelona i que abasta quatre illes de l'Eixample. Una moderna construcció per l'època resultant de la revolució industrial viscuda anys abans a Catalunya i que dissenya un arquitecte excepcional, Rafael Guastavino. La fascinant figura d'aquest arquitecte, que anys més tard de projectar l'Escola Industrial serà un dels grans noms de l'arquitectura als Estats Units, ens introdueix en tot allò que converteix el Recinte de l'Escola Industrial en un espai excepcional.

A més, aquest trànsit per les diferents èpoques han marcat la seva història; el pas de fàbrica a escola del treball per formar nous treballadors per a nous oficis, impulsada com a centre de coneixement per la Mancomunitat de Catalunya. Una evolució que, més enllà de l'obra de Guastavino i dels canvis socials i polítics de l'època, concretarà nous projectes arquitectònics, com els de Joan Rubió i Manuel Baldrich. Un relat fascinant que apunta cap al futur amb el nou recinte de l'Escola Industrial més verd, més sostenible i més obert a la ciutadania: La industrial +, un espai repensat per dedicar-lo al coneixement i la innovació.

Barcelona, Capital Mundial de l'Arquitectura

L'any 2026 Barcelona serà la Capital Mundial de l'Arquitectura, un esdeveniment d'abast internacional que projectarà la ciutat i la seva arquitectura a escala internacional. En el marc d'aquest esdeveniment, la Diputació de Barcelona vol donar a conèixer el seu patrimoni arquitectònic, remarcant el significat i l'ús que els recintes i edificis han tingut al llarg el temps i la projecció de futur que molts d'aquests espais tindran per adaptar-se a les noves necessitats socials, tecnològiques i mediambientals. En aquesta línia s'emmarca l'impuls de dos documentals més, un sobre la Maternitat i un altre centrat en les Llars Mundet.

Aquests documentals responen a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share