Foto de família dels ponents i participants al Fòrum Transformacions. Foto: Judit Contreras / Diputació de Barcelona

10/03/2023 17:15 h

Educació, Esports i Joventut

Treball transversal conjunt en educació, esports i joventut, principal reivindicació del Fòrum "Tranformacions"

Aquest divendres, 10 de març, ha tingut lloc la segona i darrera sessió del Fòrum “Transformacions”, organitzat per la Diputació de Barcelona al centre de convencions AXA de Barcelona, que ha reunit més de 600 persones inscrites i 40 ponents.

La benvinguda d'aquesta segona jornada ha estat a càrrec del diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, David Escudé, que ha reflexionat sobre el programa Transformador de la corporació “Equipaments Responsables”. «Un projecte que s’està desenvolupant i que dona una nova perspectiva dels edificis i equipaments, més enllà de les seves propietats físiques de construcció amb un canvi de filosofia al tractar els equipaments i fer-los espais de trobada, arrelament, debat, espais amb ànima i sentiment, més enllà de la pedra, gràcies als seus usuaris» ha afirmat.

El diputat d’Esports també ha volgut subratllar el ferm compromís de la Diputació amb tots els programes de suport, com ara els relacionats amb les dones, degut a la importància de l’esport femení o vers l’esport inclusiu, perquè «són àmbits de gran rellevància per tal d’aconseguir que tothom pugui practicar esport al llarg de tot el cicle vital de la persona, ja que l’esport ens fa millors persones, millors ciutadans i ens dona una millor societat».

Tot seguit s’han anat desenvolupant les diferents taules com ara Arquitectura pública per a la transformació social", amb la participació de l’arquitecte, Óscar Blasco, que ha fet una detallada explicació de les noves pistes i espais esportius urbans que ha desenvolupat a la ciutat de Barcelona i ha subratllat com «l’arquitectura i els equipaments tenen la capacitat de transformar l’entorn ja que l’espai públic és l’expressió màxima de la democràcia, de la llibertat».

La taula "Experiències locals que milloren el món ha comptat amb la participació de la representant de l’Ajuntament de Bolonya, Erika Capasso; la directora de l’Institut Dristrictual de Recreació i Esport de Bogotà, Blanca Duran, i del representant de l’Ajuntament de Rivas-Vaciamadrid, José Luis Alfaro. Tots tres han detallat les respectives experiències de les seves ciutats en matèria de transformació de l’entorn.

Erika Capasso ha explicat el cas que van tenir en un barri de Bolonya on es va adaptar i transformar un espai urbà que contenia una escola i un mercat rodejats d’un alt volum de transit i que «gràcies a la nova arquitectura el vam convertir en una espai de vianants que va cobrir les necessitats de tot els actors implicats, perquè la participació de tots els agents, especialment els joves, és vital transformant espais i convertir-los en espais democràtics, de reunió, de lleure i d’aprenentatge».

Més tard, ha arribat el moment de la taula Talents referents que acompanyen la joventut” on el campió paralímpic, Sergio Garrote ha explicat la seva experiència en el món de l ’esport, i com aquest «genera emocions que transmet a les altres persones, perquè quan ets feliç fas feliç als altres».

La darrera taula ha estat Les polítiques municipals en clau transformadora 2030, on ha intervingut la diputada de Polítiques de participació Agenda 2030 i ODS i Vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Núria Parlón, que ha recordat que «la corporació fa possible que tots els ajuntaments de la província portin a terme els objectius de l’Agenda 2030, amb assessorament, suport tècnic i econòmic, ja que s’ha fet un gran esforç, degut a la pandèmia, per tal de poder treballar i aplicar els Objectius de Desenvolupament Sostenible gràcies a la feina conjunta feta de manera transversal».

Per últim, ha participat el periodista i youtuber Roc Massaguer amb una intervenció sobre el futur del joves en un món digitalitzat, que ha afirmat que «els joves menors de 25 anys no distingeixen la vida real de la vida virtual, on una complementa l’altra i com gràcies a les xarxes han trobat un espai on parlen amb veu pròpia, allunyats dels adults». I ha afegit que «cal treballar amb els joves i no pas pels joves».

La cloenda ha anat a càrrec del diputat d'Educació, Josep Monràs, que ha agraït especialment «la feina desenvolupada per totes les persones que treballen en les àrees d’educació, esports i joventut de la corporació en aquest darrer mandat, que ha estat especialment complicat degut a la pandèmia, però satisfet de tots els problemes als que hem hagut de fer front, amb programes transformadors com els que hem exposat i reflexionat en aquest fòrum amb el ferm objectiu de continuar fent polítiques de vida amb majúscules».

El Fòrum Transformacions respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat", número 10 "Reducció de les desigualtats" i número 17 "Aliança per assolir els objectius". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Share