«Ens estem preparant per afrontar els reptes de futur de la indústria tèxtil»

Virginia Garcia és directora de la unitat de Teixits Funcionals del centre tecnològic Eurecat. Des del 2012 col·labora en diversos projectes d’investigació amb el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar.

Virgina Garcia és enginyera en telecomunicacions especialitzada en identificació per radiofreqüència. Va ser impartint formacions sobre aquesta tecnologia que va despertar l’interès dels responsables de CETEMMSA . “Era l’any 2007 i jo treballava a Màlaga. Em van proposar tornar a Catalunya, per incorporar la tecnologia d’identificació per radiofreqüència al centre”. Garcia va acceptar el repte i va començar a treballar en diversos projectes en el camp de la seguretat i les dades. Però el 2012 se li va plantejar un projecte que l’obligava a endinsar-se en un camp desconegut per a ella: el tèxtil. “Havíem de desenvolupar un teixit d’aïllament electromagnètic per a un client i això va fer que trepitgés Canet per primer cop... I ja no en vaig sortir”, recorda.

A partir d’aquell primer projecte, Virginia Garcia va començar a conèixer les possibilitats de la tecnologia tèxtil, així com la maquinària i el coneixement que hi havia a l’escola de Canet. “Va ser un període de transició molt complicat, jo no sabia res i ells – els investigadors del centre -  en sabien molt. A més, jo era jove, era dona, i tots ells eren homes, amb molta experiència i més grans que jo. La meva feina comportava reunir-me amb ells, fer moltes preguntes i ells no m’ho van posar fàcil. Però vaig aprendre molt”.

Poc després, el 2015, la Generalitat va promocionar la integració de diversos centres tecnològics en un de sol, Eurecat. El canvi també va comportar un impuls a la recerca tèxtil amb la generació d’una unitat tecnològica específica per al sector liderada per Virginia Garcia i que treballa amb investigadors d’Eurecat i investigadors del centre de recerca de Canet.

Malgrat la joventut del projecte, Garcia ha estat a temps de percebre la pèrdua que suposa la jubilació progressiva de l’equip canetenc. “És una pena, s’ha perdut molt coneixement professional”, lamenta. Al mateix temps, agraeix l’aposta de l’antiga Escola de Teixits de Punt per la formació de joves a partir de graus de formació professional. Pel que fa als projectes d’investigació, explica que la indústria tèxtil avança amb reptes pels quals l’escola de Canet potser no està preparada: “Tenim equipaments i maquinària molt tradicionals, però allò que és més innovador i que suposa un repte de futur, no ho tenim implementat. Garcia posa com a exemple la necessitat d’afrontar la transformació circular i sostenible del sector o la necessitat d’incorporar nous materials naturals més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. “Volem incorporar personal expert en aquests àmbits i treballar en un projecte de futur que incorpori la part del reciclatge, la sostenibilitat i la indústria 4.0. La gestió de les dades ens permetrà ser més eficients i implementar intel·ligència artificial”.

Aquesta aposta de futur ja ha començat a caminar a partir d’un projecte d’inversió que li ha de permetre la incorporació de maquinària per a la fabricació de noves fibres. “Fins ara treballàvem amb fibres que ja existeixen al mercat, ara volem crear-ne de noves tenint en compte la sostenibilitat”. Virginia Garcia assegura que aquest és un gran repte perquè suposa desenvolupar una tecnologia inèdita a Catalunya i a l’estat i que pot generar noves oportunitats en el sector. El projecte el finança Eurecat, mentre que el CRTTT de Canet hi participa amb la incorporació de nous perfils professionals especialitzats en les tecnologies que es volen desenvolupar, així com complementant la inversió en les instal·lacions per tal de garantir la continuïtat del projecte.