05/01/2022 09:37 h.

Article de fons ASDE: Nova Llei residus

Comparteix

Novetats en la gestió de residus que han de servir perquè s’incentivi l’economia circular al territori espanyol

NOVA LLEI DE RESIDUS I SÒLS CONTAMINATS  

Novetats en la gestió de residus que han de servir perquè s’incentivi l’economia circular al territori espanyol

INTRODUCCIÓ

El Congrés ha aprovat definitivament de la nova Llei de residus i sòls contaminats que marcarà el futur del reciclatge a Espanya. D'aquesta manera, l'Estat comença a avançar cap a l'economia circular i el residu zero en l'àmbit normatiu.

L'objectiu d'aquesta nova llei és el compliment de la normativa marcada per la Unió Europea en matèria de residus que, des de 2020, Espanya està lluny d'aconseguir.

La nova directiva busca  protegir el medi ambient i la salut i el benestar de la ciutadania mitjançant la prevenció i reducció dels residus, la  millora de l’eficàcia de l'ús dels recursos i la reducció de l'impacte dels productes plàstics al medi ambient.

Aquesta nova política pretén també impulsar una economia diversificada i sostenible i donar resposta a l'actual preocupació pels impactes dels residus sobre el medi ambient, i el canvi climàtic.

Els residus suposen una font difosa d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, sobretot pel metà emès als abocadors que contenen residus biodegradables.

Una correcta gestió de residus afavoreix la reducció de gasos d'efecte hivernacle dels sectors econòmics i també contribueix positivament a la protecció i conservació del medi marí evitant l'abocament de residus

Paral·lelament a la nova llei, s'espera que es practiqui una política que apliqui els principis de jerarquia de residus:

  1.  Prevenció
  2. Minimització
  3. Reutilització
  4. Reciclatge
  5. Recuperació energètica
  6. Eliminació

Així com la implantació de models econòmics circulars.

Novetats sobre la gestió de residus

Amb l'objectiu de trencar la relació entre el creixement econòmic i l'impacte de la generació de residus sobre el medi ambient, la nova llei ha establert una sèrie d'objectius concrets i quantificables com la reducció del pes dels residus generats d'un 13 % l'any 2025 i d'un 15 % el 2030 respecte als generats el 2010.  

La nova llei de residus estableix que a partir del mes de juliol d'aquest any 2022, per a aquells municipis de més de 5.000 habitants serà d'obligatorietat la recollida de la fracció orgànica, a més de les recollides ja existents de paper i cartró, metalls, plàstic i vidre. Pels municipis de menys de 5.000 habitants la recollida de l'orgànica serà obligatòria a partir del 2024.

A més a més, a partir de 2025 s'estableix la recollida obligatòria de les següents noves fraccions de residus: els tèxtils, els olis de cuina usats, els residus domèstics perillosos i els voluminosos.   

Pel que fa als residus de construcció i demolició, s'hauran de classificar segons la tipologia de material, preferentment a partir d'aquest mateix any. Apostant d'aquesta manera per una demolició selectiva.