23/03/2022 15:06 h.

L'aigua subterrània, cabdal davant el canvi climàtic

Comparteix

Amb el lema "Aigües subterrànies: fem visible l’invisible", se celebra enguany el Dia Mundial de l’Aigua, una efemèride que ens recorda, cada 22 de març, la importància d’aquest recurs i centra l’atenció en la seva gestió.

En un context d’emergència climàtica, amb augment de períodes de sequera i pluges torrencials, l’ús eficient de l’aigua i de recursos alternatius és clau. “El coneixement de la disponibilitat de l’aigua subterrània i la seva adequada gestió ens permetrà afrontar millor els efectes del canvi climàtic”, subratlla Laia Soler, de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, que dona suport tècnic als municipis de la província de Barcelona en la realització d’estudis hidrogeològics.

Des del 2015, l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat ha dirigit una vintena de treballs per avaluar la possibilitat d’implantar noves captacions per al subministrament d’aigua potable o millorar-ne les existents a diferents municipis barcelonins. Entre aquests, hi ha el de Santa Maria de Miralles, localitat de 129 habitants (dades de 2021, font IDESCAT) de la comarca de l’Anoia. El 2019, a petició de l’Ajuntament, es va elaborar un estudi hidrogeològic per construir un pou dins del terme municipal, ja que el subministrament d’aigua potable a la població es realitzava a partir de les captacions d’aigües subterrànies del municipi veí de la Llacuna. Actualment, el projecte executiu del pou ja està redactat.

Per habilitar noves fonts de provisió d’aigua, s’analitza la documentació bibliogràfica geològica del municipi i es realitzen treballs de camp, inventaris detallats dels punts existents i s’avaluen les zones on afloren els materials geològics amb millors condicions per alimentar una futura captació. Els estudis van acompanyats de recomanacions per poder controlar la qualitat i quantitat de l’aigua, com la instal·lació de tubs piezomètrics per recollir-ne mostres i sistemes de lectura automàtiques, i assajos geofísics.

Tomografia elèctrica, mètode de prospecció que permet modelitzar l’estructura del subsòl.

 

Capacitat de saturació dels aqüífers

Les aigües subterrànies s’acumulen en aqüífers ­­formacions geològiques on s’emmagatzema i circula aigua aprofitant la porositat, la filtració i la fissuració de la roca i constitueixen una reserva d’aigua dolça important.

Des de l’Oficina Tècnica de Canvi climàtic i Sostenibilitat es realitzen estudis de capacitat de saturació dels aqüífers, que permeten avaluar la possibilitat d’extreure més volum d’aigua del pou sense afectar l’aqüífer (és a dir, extreure la mateixa quantitat que la filtrada, ja que en cas contrari es produirà l’assecament del pou). Per realitzar aquests treballs, es duen a terme inventaris de punts d’aigua, assajos de bombament i anàlisis dels nivells d’aigua, entre altres.

D’altra banda, l’Oficina Tècnica de Canvi climàtic i Sostenibilitat també elabora estudis hidrogeològics per determinar les causes d’ascens dels nivells d’aigua per evitar inundacions, com és el cas del realitzat a les Coves del Toll, al municipi de Moià. Amb aquest treball es va poder establir el comportament del riu subterrani i es van proposar mesures correctores i preventives per preservar els jaciments arqueològics i paleontològics, com la instal·lació d’un sistema de bombeig de control del nivell d’aigua de l’aqüífer.

Coves de Toll, a Moià.

 

Més informació: Dia Mundial de l'Aigua

 

Podeu trobar tota la informació sobre el suport que oferim des de la Diputació de Barcelona a la nostra pàgina web i també a la del laboratori de Medi Ambient.