L’educació per a la transició energètica se celebra a les escoles

Comparteix
Festa de Cloenda del programa 50/50 (Foto Ajuntament de Súria)

20/06/2023

Festa de Cloenda del programa 50/50 (Foto Ajuntament de Súria)

Arriba l’estiu i celebrem la cloenda dels projectes d’educació ambiental per a la transició energètica dels centres educatius escolars.

Abans de les vacances d’estiu és el moment de fer balanç del curs escolar 2022-2023: què hem après? Hem gaudit durant el procés d’aprenentatge? És el moment idoni per fer el tancament dels projectes d’educació ambiental per a la transició energètica oferts per l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona i sobretot és el moment de celebrar i reconèixer l’esforç efectuat pels centres educatius que han participat.

Els projectes 50/50 d'estalvi energètic en centres educatius tenen l'objectiu d'incentivar l'estalvi energètic en escoles i instituts a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús i la gestió de l'energia. La metodologia que es fa servir és el 50/50 consisteix en introduir incentius econòmics a l'estalvi energètic aconseguit. 

Enguany, 11 escoles de 4 municipis han realitzat projectes 50/50. Al llarg de tot el curs, l’equip energètic – conformat per alumnat i professorat- han dut a terme diverses activitats per prendre mesures relatives al consum energètic del centre i passar a l’acció per reduir-ne el consum i millorar l’eficiència. Tot això, acompanyats d’una empresa que dinamitza les activitats de forma amena i participativa. Ara, a final de curs es pot afirmar que l’esforç ha donat els seus fruits: les escoles han reduït el consum energètic, l’alumnat ha après amb l’experiència i és el moment de celebrar-ho! Dels resultats preliminars s’extreu que la reducció de consum ha suposat un estalvi de 62,19 tCO2.

 

Per altra banda, A-prenem el Sol és un projecte d'educació ambiental adreçat a centres educatius que tinguin una instal·lació solar fotovoltaica en règim d’autoconsum a la coberta del centre. Aquesta instal·lació serà el punt de partida per a treballar, educar i sensibilitzar als infants d’un curs amb relació a les energies renovables i altres conceptes.

En aquest cas, enguany 4 escoles de 3 municipis han desenvolupat projectes A-prenem el Sol. Al llarg del curs, l’equip A format – també format per diversos alumnes del centre -, ha participat de diverses activitats relacionades amb la instal·lació solar d’autoconsum fotovoltaic que tenen al propi centre. Gràcies al projecte, l’alumnat ha pogut conèixer què són les energies renovables, en especial l’energia solar fotovoltaica d’autoconsum. Com a primer pas han après quantes plaques tenen instal·lades, quina potència representa, quin és l’estalvi obtingut tant en l'àmbit ambiental com econòmic, etc. A més a més, el projecte ha permès a l’alumnat aprendre més enllà de la seva escola i, amb l’ajut de l’ajuntament, conèixer què s’està fent en l'àmbit municipal per promoure la transició energètica. El coneixement adquirit al llarg d’aquest projecte s’ha traslladat a la resta de la comunitat educativa, ja sigui amb xerrades i presentacions com amb l’elaboració d’un mural on s’explica la història del projecte pas a pas. 

Al mes de juny, s’han organitzat diverses festes de cloenda, on els equips energètics i els equips A han compartit amb la resta del centre els aprenentatges assolits i les perspectives de futur. I, s’ha pogut gaudir dels espectacles On, com aigua de la clown Nat la Toli o els Monòlegs de ciència i Clowntífics de Big Van ciència i els experiments del divulgador científic Dani Jiménez

Des de la Diputació de Barcelona volem agrair, especialment, als mestres i tutors que han desenvolupat aquest projecte, als ajuntaments que l’han impulsat, a les empreses que l’han dinamitzat i sobretot als equips energètics i els equips A que hi ha treballat al llarg de tot l’any.

En aquest moment, s’inicien les primeres reunions d’inici amb els diversos municipis i centres educatius que han sol·licitat aquests projectes de cara al curs vinent 2023-2024.

Educar per la transició energètica

Podeu trobar més informació sobre els projectes a la web: https://www.diba.cat/es/web/mediambient/educar-per-la-transició-energètica