16/03/2022 10:42 h.
El projecte CLINOMICS, finalista als premis europeus LIFE 2022
Els guardons els atorga anualment la Comissió Europea als millors projectes europeus sobre protecció de la natura, medi ambient i acció climàtica.
El projecte d’adaptació al canvi climàtic liderat per la Diputació de Barcelona LIFE CLINOMICS ha estat nominat un dels 12 finalistes als premis LIFE 2022, uns guardons que atorga anualment la Comissió Europea als millors projectes europeus sobre protecció de la natura, medi ambient i acció climàtica pel seu caire d’innovació, inspiració i efectivitat. La cerimònia de lliurament tindrà lloc el pròxim 30 de maig.
LIFE CLINOMICS, subvencionat en un 60% per la Unió Europea, va néixer el 2016 amb l’objectiu de desenvolupar processos participatius territorials per millorar la resiliència de les entitats locals mediterrànies i la capacitat d’adaptació al canvi climàtic dels sectors econòmics i productius més vulnerables: l’agroramader, el forestal, el turístic i el pesquer. El projecte es va realitzar entre el 2016 i el 2020 a Terres de l’Ebre, l’Alt Penedès i el Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera, tres àmbits territorials amb situacions diverses, la qual cosa afavoria que es repliqués en altres zones del sud de la Mediterrània.
Per dur-lo a terme, es van crear espais de participació i debat amb les associacions empresarials, les administracions públiques i els agents socials i econòmics de cada lloc i sector (Meses territorials per a l’adaptació al canvi climàtic, MeTACC) i grups de treball específics (Meses sectorials per a l’adaptació al canvi climàtic, MeSACC). A partir d’aquestes sessions, centrades a disminuir la vulnerabilitat, millorar la competitivitat i augmentar l’ocupació local, es van identificar les prioritats d’actuació.
Entre les accions pilot impulsades per adaptar-se als efectes del canvi climàtic, hi ha la creació d’un viver local d’ostres -hatchery local de bivalves- (Terres de l’Ebre); el foment de pastures pel bosc per reduir el risc d’incendi forestal (Alt Penedès), la posada en marxa d’un observatori de la sequera (Alt Penedès i Terres de l’Ebre) i la definició de models de gestió dels boscos i identificació de les zones més vulnerables (Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera).
A partir d’aquestes experiències locals, de governança participativa, LIFE CLINOMICS planeja la seva continuïtat en altres territoris de la Mediterrània.