11/03/2024 15:47 h.

Repercussions dels nous paràmetres del RD 3/2023

Comparteix

Detecció d'enterococs a mostres d'aigua

Detecció d'enterococs a mostres d'aigua

L’entrada en vigor del Reial decret 3/2023 pel qual s’estableixen els criteris tecnicosanitaris de la qualitat de l’aigua de consum introdueix nous paràmetres a controlar quan s’analitzen les aigües de consum humà. Això implica que el laboratori de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona ha hagut d’implementar nous assajos i subcontractar d’altres per tal de poder donar resposta al canvi normatiu, que comporta, a més, un control més exhaustiu dels punts de presa de mostra i, com a conseqüència, un increment considerable en el nombre de mostres, que el 2023 es va duplicar respecte a l’any anterior.

Pel que fa als nous paràmetres, per una banda, el decret incorpora paràmetres químics, com ara l’urani químic, d’origen natural i que pot provocar problemes renals. També introdueix el control de nous compostos orgànics com ara el bisfenol A, que pot trobar-se en els materials de les canonades de conducció d’aigua si són de material plàstic i és disruptor endocrí. A més a més, ara es controlen els perfluoroalquilats i polifluoroalquilats  (PFAS), utilitzats en els envasos dels aliments i que es fa el seu seguiment per la seva extraordinària persistència en el medi ambient. Se’ls coneix com a “químics eterns” per la seva escassa capacitat de degradació i, en general, poden provocar danys hepàtics, sent alguns d’ells potencialment cancerígens.

D’altra banda, pel que fa al control microbiològic de l’aigua de consum, s’han de controlar els colífags somàtics, que ens indiquen la capacitat d’infecció de l’aigua. Així mateix, s’ha introduït el control dels àcids haloacètics per a la vigilància de l’aparició de productes derivats de la cloració de l’aigua.

En tercer lloc, el RD 3/2023 contempla l’anomenada Llista d’observació, que fa referència a contaminats emergents en les aigües, com ara el 17β-Estradiol (hormona esteroidea), el nonilfenol (s’utilitza en la fabricació de productes de neteja), l’azitromicina (antibiòtic) i el diclofenac (antiinflamatori). Aquesta llista no és tancada, pot variar en funció dels contaminants emergents que es trobin en cada zona de captació d’aigua i està pensada per adaptar-la a la vigilància de noves substàncies que es vagin detectant en les aigües.

Finalment, l’anàlisi contempla les característiques generals de les aigües a partir dels paràmetres de la llista de caracterització: calci, magnesi, potassi i duresa total.