31/07/2024 15:30 h.

Informe de fiscalització PMA del Tribunal de Comptes

Comparteix

Publicat l'Informe de fiscalització PMA aprovat pel Tribunal de Comptes.

El 5 d’agost ha estat publicada al BOE la Resolució de 30 d'abril de 2024, aprovada per la Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes, en relació amb l'Informe de fiscalització dels plans antifrau aprovats per les entitats locals que participin en l'execució de les mesures del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Els àmbits d’actuació són:

  • L'àmbit subjectiu de l'actuació fiscalitzadora està constituït per les entitats integrants del sector públic local que participin de les mesures del PRTR i que haguessin adquirit la condició de «entitat executora» durant el primer semestre des de l'entrada en vigor de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del PRTR, això és, entre l'1 d'octubre de 2021 i el 31 de març de 2022.
  • L'àmbit objectiu es refereix als plans de mesures antifrau aprovats per les entitats locals (EELL) integrades en l'àmbit subjectiu, en execució de les accions contemplades en el PRTR, així com a qualsevol altre mecanisme desenvolupat per les entitats que reforci les actuacions de prevenció del frau, amb independència de la data de la seva aprovació.
  • L'àmbit temporal s'estén des de la data d'entrada en vigor de l'Ordre HFP/1030/2021, l'1 d'octubre de 2021, fins al 15 d'agost de 2022, sense perjudici de l'examen de actuacions dutes a terme en moments anteriors o posteriors en la mesura en què es consideri oportú per al millor compliment dels objectius de la fiscalització.

Aquesta fiscalització té caràcter horitzontal. Es tracta d'una fiscalització de compliment, així com operativa o de gestió. És de compliment, en la mesura en què té com a finalitat verificar si les entitats executores de les mesures del PRTR han disposat dels plans antifrau o plans de mesures antifrau (PMA) previstos en la normativa aplicable. També és operativa, quant a que s'han valorat els sistemes i procediments adoptats per les entitats per a l'aprovació, implantació i seguiment dels PMA en relació amb els quatre elements clau del «cicle antifrau», això és, la prevenció, la detecció, la correcció i la persecució.

Els objectius generals d’aquesta fiscalització són els següents:

  • Determinar si les entitats locals han dut a terme l’autoavaluació per a concretar l’estàndard mínim en relació amb el compliment dels principis de gestió específics del PRTR en matèria antifrau establerts a l’article 2 de l’Ordre HFP/1030/2021.
  • Comprovar l’efectiva aprovació per les entitats locals dels plans de mesures antifrau i examinar el seu contingut d’acord amb la normativa establerta als apartats 5è i 6è de l’article 6 de l’Ordre HFP/1030/2021.
  • Verificar els procediments utilitzats per les entitats locals per a l’elaboració i aprovació dels plans de mesures antifrau, d’acord amb els principis de bona gestió financera, i determinar el seu cost.
  • Valorar l’adequació del contingut dels plans de mesures antifrau en relació amb els quatre elements clau del cicle antifrau: prevenció, detecció, correcció i persecució.
  • Examinar la implementació dels plans de mesures antifrau i verificar, en cas d’haver-se detectat situacions de frau, efectiu o potencial, o situacions potencials de conflictes d’interès, si les entitats locals han donat compliment als procediments establerts.