15/11/2023 10:42 h.

Rubí comptarà amb una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques per fomentar l'eficiència energètica

Comparteix

La Diputació de Barcelona ha subvencionat part de l’actuació, la qual està inclosa al Programa Renovables 2030 de la corporació 

L’Ajuntament de Rubí ha obert la licitació de tres projectes per fomentar l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. Es tracta del muntatge d’una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques en escoles de la ciutat i de dotze més en diferents equipaments municipals.

Estan agrupades en dos projectes, els quals tenen un valor total de 2,4 milions d'euros. L’Ajuntament del municipi hi ha destinat 1,1 milions d'euros. D’altra banda, la Diputació de Barcelona ha subvencionat part de l’actuació, aportant-hi 1,3 milions d’euros, estant inclosa dins el Programa Renovables 2030, també de la corporació.

El següent pas en la transició energètica que està impulsant l’Ajuntament és generar l’energia que necessita la corporació local a partir de fonts renovables i de proximitat.

La situació d’emergència climàtica ─que obliga a reduir les emissions de CO2 de la ciutat en un 55% de cara a l’any 2030─ i els alts preus de l’energia justifiquen la implementació massiva d’instal·lacions fotovoltaiques a tots aquells equipaments municipals on tècnicament i econòmicament són viables.

Pel que fa als centres educatius, es col·locaran instal·lacions fotovoltaiques a l’Escola 25 de Setembre, a l’Escola Mossèn Cinto, a l’Escola Joan Maragall, a l’Escola Montessori, a l’Escola Ramon Llull, a l’Escola Schola, a l’Escola Teresa Altet i a l’Escola Torre de la Llebre. 

La potència oscil·larà entre els 40,05 i els 91,35 kWp, segons cada instal·lació, amb un estalvi que arribarà a ser de 64.302,49 kg de CO2 anuals. Pel que fa a l’estalvi econòmic, es preveu que oscil·li entre els 6.296,20 i els 26.737 euros anuals, en funció de cada instal·lació.

Una altra de les actuacions que també està subvencionada per la Diputació de Barcelona és el projecte per a la rehabilitació i l’autoconsum en equipaments municipals, que contempla l’execució d’un total de sis instal·lacions fotovoltaiques en les modalitats d’autoconsum compartit i autoconsum individual a diferents edificis de la ciutat.

L’objectiu és que aquestes instal·lacions abasteixin la ciutat amb per tal de reduir costos i es millori la sostenibilitat del sistema. La potència instal·lada total serà de 454,50 kWp, amb una producció de 655,63 MWh/any.

La darrera iniciativa que compta amb el suport econòmic del Programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona és el projecte executiu per a l’autoconsum solar en instal·lacions públiques.

Es preveu la implementació d’instal·lacions fotovoltaiques a sis equipaments més: el Rubí Forma, el camp de futbol de Can Fatjó, el Mercat Municipal, el Centre Cívic de Can Fatjó, l’edifici Bullidor i l’Escola Bressol Municipal La Bruna. La potència total serà de 342 kWp, amb una producció de 448.548 kWh/any.

Aquests projectes permetran l’auto abastiment energètic d’infraestructures municipals, ja que es comparteix l’energia d’una sola instal·lació; la injecció d’energia verda a la xarxa de consumidors de l’entorn, en cas de generar excedents; i la reducció d’emissions GEH associades al consum d’electricitat, gràcies a la substitució de les fonts convencionals d’abastiment d’energia municipal.