09/08/2024 09:30 h. - Andrea Cosialls

El Parc Natural del Montseny recorda la prohibició del bany en rius, rieres i gorgs per salvaguardar l’hàbitat de ribera

  • D’aquesta manera es vol evitar que els banyistes transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis, en especial, al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), espècie endèmica en perill d’extinció.
  • Des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona es demana visitar els parcs amb seguretat i civisme.

Un estiu més, des del Parc Natural del Montseny, es demana als visitants que no es banyin als rius, rieres i gorgs, tal com es recull a la normativa del Pla especial del Montseny (1977) i com indiquen els cartells que es van instal·lar als accessos d’aquests espais naturals del parc l’estiu del 2021. El motiu és que en els darrers anys s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial i el 41% de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020).

Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per Ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis i que directament o indirectament han estat introduïdes per les persones, amb  el tràfic il·legal d’espècies exòtiques i el seu alliberament a la natura.

Protegir l'únic amfibi endèmic de Catalunya

Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça tant per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d'amfibis presents.

Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans, si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs). És per aquest motiu que l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls.

D’altra banda, en el marc del projecte Life Tritó Montseny, dut a terme entre el 2016 i el 2022 i finançat amb fons europeus amb l’objectiu de preservar l’espècie i el seu hàbitat, es va fer un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental relacionades amb el bosc de ribera i la seva biodiversitat.

Visitar els parcs amb seguretat i civisme

Des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona s’insta a prendre una sèrie de mesures per gaudir d’una visita segura als parcs aquest estiu. En aquest sentit, es recomana planificar la ruta i portar plànol, caminar per senders o camins senyalitzats, portar calçat adequat, aigua, previsió de queviures, roba còmoda i d’abric, ulleres de sol, gorra i protecció solar.

En condicions de vent intens es recomana evitar els indrets exposats, en cas de boira no s’ha d’abandonar el camí principal i, en cas de xàfecs o tempestes elèctriques cal abandonar les crestes dels cims els arbres aïllats i les entrades de les coves.

D’altra banda també es demana als visitants que visitin els parcs amb civisme. Algunes de les principals normatives a tenir en compte són:

Circulació motoritzada: la circulació de vehicles està limitada a les pistes obertes al públic i no està permesa camp a través, per tallafocs o pels llits de rieres i torrents. La velocitat màxima per pistes és de 30km/h. En alguns parcs, aquesta velocitat està limitada a 20km/h.

Ciclisme: només està permès circular per carreteres, pistes forestals o per camins de més de 3 metres d’ample. Cal respectar la preferència dels vianants i adequar la velocitat al tipus de via. Per pistes, la velocitat màxima és de 30km/h, excepte al Parc Natural de la Serra de Collserola i al Parc de la Serralada de Marina, on el límit és de 20km/h.

Deixalles: es recorda als visitants que és la seva responsabilitat emportar-se els residus que generin en la seva visita al parc i reciclar-los. A molts espais naturals no hi ha papereres ni contenidors perquè son un reclam per a la fauna salvatge.  

Acampada, furgonetes i autocaravanes: ja sigui amb tendes, caravanes, remolcs, autocaravanes o elements similars, l’acampada únicament es podrà realitzar en les àrees expressament creades o als llocs específicament indicats a tal efecte. Les àrees on està permesa expressament l’acampada són aquelles que s’inclouen dins dels equipaments del parc, o bé els càmpings situats al seu interior o al seu entorn. Pel que fa a les furgonetes i autocaravanes, cal utilitzar els càmpings o les àrees destinades a aquest tipus de vehicles i només es pot dormir dins del vehicle en aquells aparcaments que està permès.

Prevenció d’incendis: es recorda que no és permès fer foc ni barbacoes fora dels espais habilitats i que cal ser molt prudent amb tot allò que comporti perill d’incendi, com ara les cigarretes, la circulació motoritzada o l’abandonament de deixalles.

Es pot trobar més informació al web sobre Consells, regulacions i recomanacions, així com a l’apartat de FAQS. Preguntes més freqüents.

 

Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.​​​​​​​

Riera del Parc Natural del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón / Diputació de Barcelona Tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón / Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.