Esports - Igualtat - Salut - 09/07/2024 15:50 h. - Beatriu Sanchís

Lluïsa Moret: “Les dones i les noies necessiten referents en qui emmirallar-se. Aquestes adolescents que fan esport necessiten líders que les ajudin a seguir i no abandonar”

El Paranimf de la Diputació de Barcelona ha acollit aquest matí la jornada “Claus per potenciar l'esport en les noies”, dins el cicle “Dones i esport” organitzat per la Diputació de Barcelona. A la trobada han assistit més de 200 persones.

El cicle “Dones i esport” consta de quatre jornades i forma part del programa del mateix nom, que és una línia d’actuació de l’actual mandat per impulsar l’activitat física continuada i per lluitar contra el sedentarisme.

El programa pretén aconseguir la igualtat entre dones i homes tant pel que fa a l’increment de l’activitat esportiva com a la incorporació de les dones en les estructures directives professionals de l’esportiu, i ofereix als municipis recursos econòmics, materials i tècnics.

Els recursos tècnics consisteixen en ajuda per elaborar dos protocols municipals obligatoris: el pla d’igualtat de gènere a l’activitat física i l’esport local, i el protocol per abordar violències masclistes en equipaments esportius municipals.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de la presidenta la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i del diputat d’Esports i Activitat Física de la corporació, David Escudé.

Durant la seva intervenció la presidenta Moret ha destacat que “necessitem generar una xarxa de referents que poden ser des de les més exitoses i visibles fins les més presents a nivell local. I aquestes referents a nivell local les hem de posar en valor i implicar en el compromís de la lluita contra les desigualtats i les discriminacions, perquè els seus testimonis vitals són determinants moltes vegades a l'hora de motivar les noies i les dones a donar un pas al front en la seva pràctica esportiva”. També ha subratllat com “les dones i les noies necessiten referents en qui emmirallar-se. Aquestes adolescents que fan esport  necessiten líders que les ajudin a seguir i no abandonar”.

I ha afegit que “avui el que venim a tractar és com des de l'esport, que no és aliè a un posicionament ideològic patriarcal i amb conductes masclistes que encara es fan presents en tots els àmbits de la vida pública i privada, podem lluitar per revertir les desigualtats que sustenten les discriminacions de gènere en l'àmbit de l'esport”.

De la seva banda David Escudé ha iniciat la seva intervenció recordant algunes dades de l’Observatori Català de l’Esport (2023) que indiquen que el 40% de les joves no fan cap tipus d’activitat física, només el 24% de dones arriben a ser directives esportives, i de mig milió de llicències federatives només el 27% són de dones.

És per això que “la Diputació de Barcelona treballa de manera intensa amb programes com el JESA (Joventut Esportiva Societat Activa) i ara amb “Dones i esports” dotad aquest any amb 750.000 euros de pressupost”, ha afirmat. I ha recordat que “durant aquest mandat seguirem avançant en atendre les vostres demandes, com per exemple, la creació d’un banc de bones pràctiques on es recolliran les activitats i els programes tant innovadors que esteu desenvolupant, perquè el món local pugui impulsar, al llarg de tota la vida de les dones, programes d’activitat física continuada i lluitar contra el sedentarisme i que la nostra societat aconsegueixi, també en l’esport la igualtat efectiva entre homes i dones”.

La ponència inaugural “Estrategias para potenciar la adherencia de las niñas al Deporte” l’ha conduit la doctora en Psicologia i professora de Psicologia de l'Esport a la Facultat de Psicologia de la Universitat del País Basc, Ainhoa Azurmendi. Més tard ha tingut lloc una activitat esportiva dirigida i dues taules, una tècnica i una política.

Els participants a la trobada tècnica, sota el títol “Per què les noies abandonen l’esport més que els nois?”, han coincidit en destacar que existeix una fotografia general a tots els municipis on sempre les dones van molts passos enrere en l’àmbit esportiu, així com que cal treballar en àmbits d’actuació, amb tots els actors implicats, com ara la millora dels equipaments; millorar els horaris de les noies; pensar en el disseny de les instal·lacions perquè les puguin fer servir les dones amb comoditat; potenciar els espais i les pràctiques lúdiques; i encoratjar les noies perquè gaudeixen de l’esport amb el suport de les famílies i de les entrenadores i entrenadors. Sense oblidar que cal més dones directives reals; la complicitat dels mitjans de comunicació que han de fer més  seguiment de l’esport femení; aconseguir més referents de dones esportistes i més subvencions per a l’àmbit esportiu.

Posteriorment s’ha presentat la nova publicació de la corporació “Model de pla degènere de l'activitat física i l'esport”.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de la diputada adjunta de Feminismes i Igualtat, Eva Soler;  la diputada de Cures i Cicles de Vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicles de Vida i Comunitat, Filo Cañete i el diputat adjunt de l'Àrea d'Esports i Activitat Física, Xavier Amor.

Objectius

La jornada ha volgut donar respostes a les adolescents i joves, ja que és en aquesta etapa de vida que conflueix una tendència en l’abandonament de la pràctica esportiva i un augment dels factors de risc associats a problemes d’adaptació social i de salut (consums de substàncies nocives, conductes sexuals, estereotips de gènere, gestió del món virtual, assetjament escolar, etc.). L’activitat física i l’esport és una eina d’acció comunitària que genera un impacte positiu en la salut física i mental, millora la qualitat de vida i fomenta societats actives i saludables.

L’Organització Mundial de la Salut afirma que la inactivitat és un dels principals factors de risc de mortalitat actual i futura. En aquest sentit, cal tenir en compte que quatre de cada cinc adolescents no assoleixen els nivells d'activitat física recomanada (60 minuts al dia almenys 3 dies a la setmana), aquesta xifra és superior en noies, i augmenta en situacions de vulnerabilitat. En conclusió, l’índex d’abandonament de la pràctica esportiva de les noies és major respecte els nois en el pas de primària a secundària i es relaciona amb els canvis vitals propis del cicle de vida: factors personals biològics, psicològics, personals contextuals, interpersonals socioculturals i econòmics.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “salut i benestar”, 4 ·Educació de qualitat” i 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Activitat dirigida durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona Activitat dirigida durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subías/Diputació de Barcelona La presidenta Moret saluda un dels assistents durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona La presidenta Moret i el diputat Amor saluden uns assistents durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona La presidenta Moret, el diputat Escudé i el diputat Amor durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subías/Diputació de Barcelona La presidenta Moret durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona El diputat David Escudé durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona Taula rodona durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subías/Diputació de Barcelona Taula rodona durant la jornada del programa "Dones i Esports". Foto: Xavier Subias/Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.