Cultura - 05/09/2024 13:00 h. - Servei de Premsa

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana promou la transformació ecosocial, mostrant les obres multidisciplinàries de més de 90 participants en 12 ciutats

Manifesta, la biennal nòmada europea, arriba a la regió metropolitana de Barcelona per celebrar la seva 15a edició del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024. A través d'intervencions artístiques en llocs històrics destacats i edificis industrials que mai abans s'havien obert al públic, Manifesta 15 busca descentralitzar la infraestructura cultural de Barcelona i 11 ciutats properes en un programa de 12 setmanes que inclou projectes, intervencions, esdeveniments i xerrades, amb més de 90 participants locals i internacionals.

Amb el major abast geogràfic de la història de Manifesta 15, aquesta edició descentralitzada, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, respon a la invitació que la biennal va rebre de Barcelona, juntament amb 11 ciutats de la regió metropolitana, a la seva candidatura.

La proposta feia una crida perquè l’edició contribuís a repensar quin paper tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explorés com es podrien millorar les relacions entre els entorns construïts i els naturals de la regió metropolitana.

Manifesta 15 és un ambiciós experiment sobre com les intervencions artístiques poden impulsar la transformació ecosocial. L’edició explora no només els reptes urbans, ambientals i polítics, als quals s’ha d’enfrontar la regió metropolitana, sinó també com aquests reptes reflecteixen els que afecten altres metròpolis d’Europa.

Aquest dijous, 5 de setembre, se n’ha fet la presentació, que ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el regidor de Cultura de Barcelona, Xavier Marcé; la directora de Manifesta 15 Barcelona, Hedwig Fijen; la mediadora creativa, Filipa Oliveira; la representant artística, Imma Vilches; el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda; el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González; i el secretari general i vicepresident de Manifesta 15,Jordi Martí.

En el seu discurs, el diputat de Cultura, Pau González, ha remarcat que l’esdeveniment deixarà empremta a Barcelona i a les ciutats on té lloc. “Aquesta descentralització ens ha de servir a la ciutadania i a les administracions per entomar els reptes socials, climàtics, ambientals i culturals que tenim per endavant”, ha afirmat.

El cor de Manifesta 15 és l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, situat al barri de l’Eixample de Barcelona. Durant Manifesta 15, l’edifici d’estil racionalista acull tres presentacions arxivístiques de nou encàrrec, que constitueixen el marc històric d’aquesta edició.

Les presentacions es titulen: “Fora per fer escola: pràctiques radicals des de les pedagogies catalanes”, “Escola Passats: Barcelona i la imaginació política radical” i “Arxius Negres: fragments d’una metròpoli anticolonial”, organitzades pel Departament d’Educació i Mediació de Manifesta 15, conduït per Germán Labrador Méndez i Tania Safura Adam.

Tres clústers

Des de la Gustavo Gili, Manifesta 15 s’estén a tota la regió metropolitana. L’edició s’organitza en tres clústers, que són alhora temàtics i geogràfics: “Equilibrant conflictes” (delta del Llobregat), “Cuidar i cuidar-nos” (serra de Collserola cap al Vallès) i “Imaginant Futurs” (riu Besòs i voltants). En aquests clústers, ben fonamentats en les realitats locals, més de 90 participants presenten obres multidisciplinàries que amplien la comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals que ens envolten.

Programa multidisciplinar als Focus Weeks de 12 ciutats de la regió metropolitana

Les persones que visitin Manifesta 15 també tindran un paper fonamental. Tenint en compte l’abast de l’edició, no hi haurà dues visites iguals. A mesura que els visitants recorrin la regió, es convertiran en agents de canvi en el procés de descentralització, ajudant a cartografiar la regió de nou. Amb aquesta finalitat, d’una setmana a l’altra durant les 12 setmanes de durada, l’enfocament de Manifesta 15 canviarà i l’atenció se centrarà en cada ciutat participant.

Els Focus Weeks són les aportacions dels representants artístics de la biennal, líders culturals de cada ciutat, que brillaran amb llum pròpia. Els representants situen la biennal a les seves ciutats organitzant Manifesta 15+, un programa d’activitats i esdeveniments que celebren l’excel·lència cultural a Barcelona i la regió metropolitana.

Algunes ciutats, com Sabadell, Badalona, Terrassa i Cornellà de Llobregat han centrat les seves propostes al voltant dels temes abordats per la biennal. Altres, com Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Granollers i l’Hospitalet de Llobregat han construït el seu programa al voltant de la creació de vincles més forts amb la comunitat. D’altra banda, municipis com El Prat de Llobregat, Mataró i Sant Adrià de Besòs han organitzat activitats que destaquen el seu patrimoni industrial, històric i natural.

Calendari

Sant Adrià de Besòs. Del  12 al 15 de setembre (Museu d’Història de la Immigració de

Catalunya (MhiC))

Sant Cugat del Vallès. Del 17 al 22 de setembre (Monestir de Sant Cugat i Cal Quitèria)

Terrassa. Del 24 al 29 de setembre (Sala Muncunill)

Sabadell. De l’1 al 6 d’octubre (L’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu)

Granollers. Del 8 al 13 d’octubre (Roca Umbert. Fábrica de les arts)

Mataró. Del 15 al 20 d’octubre (Museu de Mataró. Can Marfà. Gènere de Punt)

Santa Coloma de Gramenet. Del 22 al 27 d’octubre (Centre d’Art Contemporani Can Sisteré)

Badalona. Del 29 d’octubre al 3 de novembre (Fundació Èpica la Fura dels Baus)

L'Hospitalet de Llobregat. Del 5 al 10 de novembre (Centre d’Art Tecla Sala)

Cornellà de Llobregat. Del 12 al 17 de novembre (Fàbrica Concèntrica)

El Prat de Llobregat. Del 19 al 24 de novembre (Local dels Espigoladors)

Podeu consultar el programa sencer aquí.

El suport de la Diputació de Barcelona al Manifesta 15 respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

La xemeneia de l'Escola Industrial de Barcelona és un dels punts del Manifesta 15 Barcelona Metropolitana </br>Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.