Normativa de Seguretat alimentària
La relació de normes que s'exposa és extreta dels butlletins i diaris oficials que afecten a l'àmbit territorial de Catalunya i s'actualitza a mesura que es publiquen. També podeu consultar la base de dades de legislació de l’ACSA: https://legisali.uab.cat/
Disposicions generals
Normativa estatal
- Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició (BOE núm. 160, del 06/07/2011)
- Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat. Títol II: 'de les competències de les administracions públiques', Capítol III: 'de les competències de les corporacions locals' (article 42) ;(BOE núm.102, del 29/04/1986).
- Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local. Títol II: 'El Municipi', Capítol III: 'Competències' (articles del 25 al 28) (BOE núm. 80, del 03/04/1985).
- Decret 2484/1967, de 21 de setembre, pel qual s'aprova el text del Codi Alimentari Espanyol (BOE núm. 248, del 17/10/1967).
Normativa autonòmica
- Llei 18/2009, de 22 d'octubre , de Salut Pública (DOGC núm. 5495, del 30/10/2009).
- Decret 20/2007, de 23 de gener , pel qual es dicten normes específiques en matèria de seguretat i qualitat agroalimentària per als petits establiments agroalimentaris en un entorn rural (DOGC núm. 4807, del 25/01/2007).
- Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (DOGC núm. 3887, del 20/05/2003).
- Llei 15/1990, de 9 de juliol, d´Ordenació Sanitària a Catalunya (DOGC núm. 1324, del 30/07/1990).
- Llei 15/1983, de 14 de juliol, de la higiene i el control alimentaris (DOGC núm. 347, del 22/07/1983).
- Reial decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall.
- Reial Decret 1086/2020, de 9 de desembre de 2020, pel qual es regulen i flexibilitzen determinades condicions d'aplicació de les disposicions de la Unió Europea en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris i es regulen activitats excloses del seu àmbit d'aplicació.
- Llei 3/2020, de l'11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
- Reglament (CE) núm. 1069/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, pel que s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals i els productes derivats no destinats al consum humà i pel que es deroga el Reglament (CE) núm. 1774/2002 (Reglament sobre subproductes animals).
- Reglament (CE) núm. 2073/2005 de la Comissió de 15 de novembre de 2005, relatiu als criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris (DOUE L núm. 338, del 22/12/2005). Modificat per:
- Reglament (UE) 2024/2895 de la Comissió, de 20 de novembre de 2024, pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 2073/2005 pel que fa a Listeria monocytogenes.
- Reglament (UE) 2019/229 de la Comissió, de 7 de febrer de 2019, pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 2073/2005, relatiu als criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris, pel que fa a determinats mètodes, al criteri de seguretat alimentària per a Listeria monocytogenes en les llavors germinades i als criteris d'higiene dels processos i de seguretat alimentària relatius als sucs de fruites i hortalisses no pasteuritzats (llestos per al consum).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, pel qual s'estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d'origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
Modificat per:- Reglament Delegat (UE) 2022/2258 de la Comissió, de 9 de setembre de 2022, pel qual es modifica i es corregeix l'annex III del Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell, sobre requisits específics d'higiene dels aliments d'origen animal pel que fa als productes de la pesca, els ous i determinats productes molt refinats, i es modifica el Reglament Delegat (UE) 2019/624 de la Comissió pel que fa a determinats mol·luscs bivalves.
- Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
Modificat per:- Reglament (UE) 2021/382 de la comissió de 3 de març de 2021 pel qual es modifiquen els annexos del Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, en relació a la higiene dels productes alimentaris, en el que respecte a la gestió dels al·lèrgens alimentaris, la redistribució d'aliments i la cultura de seguretat alimentària
- Reglament (CE) núm. 178/2002 del Parlament Europeu i del Consell, de 28 de gener de 2002, pel que s'estableixen els principis i els requisits generals de la legislació alimentària, es crea l´Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i es fixen els procediments relatius a la seguretat alimentària (DOUE L núm. 31, del 01/02/2002).
- Decret 82/1983 de 10 de febrer, sobre establiments i mercats dedicats a la venda d'aliments d'alteració fàcil per la calor (DOGC núm. 312, del 16/03/1983).
- Recomanacions del Còdex Alimentarius.
- Reglament d'Execució (UE) 2019/627 de la Comissió, de 15 de març 2019, pel qual s'estableixen disposicions pràctiques uniformes per a la realització de controls oficials dels productes d'origen animal destinats a consum humà, de conformitat amb el Reglament ( UE) 2017/625 de el Parlament Europeu i de Consell, i pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 2074/2005 de la Comissió pel que fa als controls oficials.
- Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març de 2017, relatiu als controls i altres activitats oficials realitzats per garantir l'aplicació de la legislació sobre aliments i pinsos, i de les normes sobre salut i benestar dels animals, sanitat vegetal i productes fitosanitaris, i pel qual es modifiquen els Reglaments (CE) nº 999/2001, (CE) nº 396/2005, (CE) nº 1069/2009, (CE) nº 1107/2009, (UE) nº 1151/2012, (UE) nº 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031 del Parlament Europeu i del Consell, els Reglaments (CE) nº 1/2005 i (CE) nº 1099/2009 del Consell, i les directives 98/58 / CE, 1999/74 / CE, 2007/43 / CE de 2008/119 / CE i 2008/120 / CE del Consell, i pel qual es deroguen els Reglaments ( CE) nº 854/2004 i (CE) nº 882/2004 del Parlament Europeu i del Consell, les Directives 89/608 / CEE, 89/662 / CEE, 90/425 / CEE, 91/496 / CEE, 96/23 / CE, 96/93 / CE i 97/78 / CE del Consell i la Decisió 92/438 / CEE del Consell (Reglament sobre control és oficials).
- Decret 24/2013, de 8 de gener, sobre l'acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris (DOGC núm. 6290, del 10/01/2013).
Modificat per:- DECRET 254/2019, de 3 de desembre, pel qual es modifica el Decret 24/2013, de 8 de gener, sobre l'acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris.
- Reial Decret 191/2011, de 18 de febrer , sobre Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments (BOE núm. 57, del 08/03/2011).
- Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç al detall. (BOE núm. 15, 17-1-96)
- Comunicació de la Comissió sobre l'aplicació del principi de la declaració quantitativa dels ingredients (QUID) (2017/C 393/05)
- Reial Decret 126/2015, de 27 de febrer, pel qual s'aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda al consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasats en els llocs de venda a petició del comprador, i dels envasats pels titulars del comerç al detall.
- Reglament d'Execució (UE) núm. 1337/2013 de la Comissió, de 13 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa a la indicació del país d'origen o del lloc de procedència per a la carn fresca, refrigerada o congelada de porcí, oví, caprí i aus de corral. (DOUE L núm. 335, 14 de desembre de 2013).
- Reglament (UE) núm. 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre de 2011, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i pel qual es modifiquen els Reglaments (DOUE L núm. 304, 22 de novembre de 2011).
- Direcitva 2011/91/UE del parlament Europeu i del Consell, de 13 desembre 2011, relativa a les mencions o marques que permetin identificar el lot al que pertany un producte alimentari.
- Reglament (CE) núm. 1924/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de desembre de 2006, relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments (DOUE L núm. 404, de 30/12/2006).
- Reial Decret 1698/2003, de 12 de desembre, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació dels Reglaments comunitaris sobre el sistema d'etiquetatge de la carn de boví (BOE núm. 304, de 20/12/2003).
- Reial Decret 1334/1999, de 31 de juliol, pel qual s'aprova la norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris (BOE núm. 202, de 24/08/1999).
- Reial Decret 1907/1996, de 2 d´agost , sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària.
- Reial Decret 930/1992, de 17 de juliol, pel qual s'aprova la norma d'etiquetatge sobre propietats nutritives dels productes alimentaris.
- Reial Decret 1808/1991, de 13 de desembre, pel qual es regulen les mencions o marques que permeten identificar el lot al que pertany un producte alimentari.
- Resolució 4 de gener de 1984, sobre la Direcció General de Comerç Interior, per la qual es regula l'etiquetatge i presentació de productes alimentaris que s'envasen als establiments de venda al públic.
- Reglament (UE) 2023/2108 de la Comissió, de 6 d'octubre del 2023, pel qual es modifiquen l'annex II del Reglament (CE) 1333/2008 del Parlament Europeu i del Consell i l'annex del Reglament (UE) 231/2012 de la Comissió pel que fa als additius alimentaris nitrits (E 249-250) i nitrats (E 251-252)
- Reglament (CE) núm. 1333/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2008, sobre additius alimentaris.
- Reglament (UE) 2023/915 de la Comissió de 25 d'abril de 2023 relatiu als límits màxims de determinats contaminants en els aliments i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1881/2006.
- Reglament (CE) 2017/2158 de la comissió, de 20 de novembre de 2017, pel qual s'estableixen mesures de mitigació i nivells de referència per a reduir la presència d'acrilamida en els aliments.
- Recomanació (UE) 2019/1888 de la Comissió de 7 de novembre de 2019 relativa a l'control de la presència d'acrilamida en determinats aliments
Disposicions sectorials: aliments i begudes
- Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s'estableixen els criteris tècnico-sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum, el seu control i subministrament.
- RD 1799/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula el procés d'elaboració i comercialització d'aigües preparades envasades per al consum humà. (BOE núm. 17, del 20/01/2011).
- RD 1798/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula l'explotació i comercialització d'aigües minerals naturals i aigües de manantial envasades per al consum humà. (BOE núm. 16, del 19/01/2011).
- Reial Decret 678/2016, de 16 de desembre, pel qual s'aprova la norma de qualitat de la cervesa i de les begudes de malta
- Reial Decret 164/2014, de 14 de març, pel qual s´estableixen normes complementàries per a la producció, designació, presentació i etiquetat de determinades begudes espirituoses (BOE núm. 74, del 26/03/2014).
- Reial Decret 781/2013, d'11 d'octubre, pel qual s'estableixen normes relatives a l'elaboració, composició, etiquetatge, presentació i publicitat dels sucs de fruites i altres productes similars destinats a l'alimentació humana.
- Reial Decret 650/2011, de 9 de maig, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària en matèria de begudes refrescants (BOE núm. 119, del 19/05/2011).
- Reial Decret 1676/2012, de 14 de desembre, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al cafè.
- Reial Decret 1055/2003, d´1 d´agost , pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària sobre els productes de cacau i xocolata destinats a l'alimentació humana (BOE núm. 186, de 05/08/2003).
- Directiva 1999/4/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de febrer de 1999, relativa als extractes de cafè i als extractes de xicòria.
- RD 823/1990, de 22 de juny, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnicosanitària per a l'elaboració, circulació i comerç de productes derivats de cacau, derivats de xocolata i succedanis de xocolata (BOE núm. 154 de 28/06/90).
- Reial Decret 2323/1985, de 4 de desembre, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració, emmagatzematge, transport i comercialització de succedanis de cafè (BOE núm. 299, del 14/12/1985 i correcció d'errades BOE núm. 43 de 19/02/89).
- Reial Decret 2362/1985, de 4 de desembre, pel qual s'autoritza la comercialització de les barreges de solubles de cafè amb solubles de succedanis de cafè (BOE núm. 305, del 21/12/1985).
- Reial Decret 1354/1983, de 27 de abril, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració, circulació i comerç de te i derivats (BOE núm. 126 de 27/05/83 i correcció d'errades BOE núm. 168 de 14/07/84).
- Reial Decret 3176/1983, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la Reglamentació tecnic-sanitària per l'elaboració, circulació i comerç d'espècies vegetals per infusions d'ús en alimentació (BOE núm. 310 en 28/12/83 i correcció d'errades BOE núm. 80 de 03/04/84).
Normativa sanitària específica:
- DECRET 9/2019, de 8 de gener, relatiu a la recollida, el transport, el condicionament i la comercialització de caça silvestre destinada al consum. (DOGC núm. 7785, de 10-01-2019)
- Reglament (CE) núm. 543/2008 de la Comissió, de 16 de juny de 2008, pel qual s'estableixen normes de desenvolupament de l'Reglament (CE) nº 1234/2007 de Consell pel que fa a la comercialització de carn d'aus de corral.
- ORDRE ARP/304/2005, d'1 de juliol , per la qual es determinen els productes típics tradicionals que poden elaborar les carnisseries-cansaladeries de Catalunya (DOGC núm. 4423, de l'11/07/2005).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
Altres normes relacionades:
- Reial Decret 474/2014, de 13 de juny, pel qual s'aprova la norma de qualitat de derivats carnis.
- Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal (BOE núm. 99, del 25/04/2003).
- Ordre del 21 de gener de 1985, per la qual es liberalitza el sacrifici d´equins i l´obertura d´establiments de venda de carn d´aquests animals (BOE núm. 24, del 28/01/1985).
- Reglament (CE) núm. 37/2005 de la Comissió, de 12 de gener de 2005, relatiu al control de les temperatures als medis de transport i als locals de dipòsit i emmagatzematge d´aliments ultracongelats destinats al consum humà (DOUE L núm. 10, del 13/01/2005).
- Reial Decret 1109/1991, de 12 de juliol, pel qual s'aprova la Norma General relativa als aliments ultracongelats destinats a l'alimentació humana (BOE núm. 170, del 17/07/1991).
- Reial Decret 679/2016, de 16 de desembre, pel qual s'estableix la norma de qualitat de les olives de taula.
- Reial Decret 30/2009, de 16 de gener, pel qual s´estableixen les condicions sanitàries per la comercialització de bolets per l´ús alimentari (BOE núm. 20, del 23/01/2009).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Reial Decret 618/1998, de 17 d'abril, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l'elaboració, circulació i comerç de gelats i barreges envasades per congelar (BOE núm. 101, del 28/04/1998).
- Reial Decret 1181/2018, de 21 de setembre, relatiu a la indicació de l'origen de la llet utilitzada com a ingredient en l'etiquetatge de la llet i els productes lactis.
- Decret 163/2018, de 17 de juliol, de venda directa de llet crua de vaca.
- Reial Decret 271/2014, d'11 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al iogurt (BOE 28/04/2014).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004 , pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Reial Decret 1049/2003, d´1 d´agost, pel qual s´aprova la norma de qualitat relativa a la mel (BOE núm. 186, del 05/08/2003).
- Modificat per: Reial decret 523/2020, de 19 de maig, pel qual es modifica el Reial decret 1049/2003, d’1 d’agost, pel qual s’aprova la norma de qualitat relativa a la mel.
- Modificat per: Reial Decret 473/2015, de 12 de juny, pel qual es modifica el Reial Decret 1049/2003, d'1 d'agost, pel qual s'aprova la norma de qualitat relativa a la mel. (BOE núm. 147, de 20 de junio de 2015).
- Reial Decret 1787/1982, de 14 de maig, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració i venda de torrons i massapans (BOE núm. 183, del 02/08/1982).
Inclou:
- Elaboració i venda de menjars preparats al mateix local: Bar, Restaurant, Bar restaurant.
- Elaboració i venda de llegums cuits al mateix local.
- Venda de menjars preparats.
- Establiments de temporada.
- Màquines expenedores.
Normativa:
- Reial Decret 895/2013, de 15 de novembre, pel qual es modifica el Reial Decret 1431/2003, de 21 de novembre, pel qual s'estableixen determinades mesures de comercialització en el sector dels olis d'oliva i de l'oli de pinyolada d'oliva (BOE núm. 275, de 16/11/2013).
- Ordre del 9 de febrer de 1987, sobre normes específiques per a la preparació i la conservació de la maionesa d'elaboració pròpia i d'altres aliments amb ovoproductes (DOGC núm. 804 de 16/02/1987).
- Reglament d'Execució (UE) núm. 29/2012 de la Comissió, de 13 de gener de 2012, sobre les normes de comercialització de l'oli d'oliva.
- Reial Decret 1431/2003, de 21 de novembre, pel que s’estableixen determinades mesures de comercialització en el sector dels olis d’oliva i del l'oli de pinyolada d’oliva.
- Ordre de 26 gener de 1989, per la qual s'aprova la Norma de Qualitat pels Olis i Grasses escalfades (BOE núm. 26, del 31/01/1989).
- Reial Decret 2551/1986, de 21 de novembre, pel qual es regula l’elaboració i comercialització de “l’oli de pinyolada refinat i d’oliva”.
- Reial Decret 308/1983, de 25 de gener, pel qual s’aprova la Reglamentació tecnicosanitària d’Olis Vegetals Comestibles.
- RD 1011/1981, de 10 d'abril, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l'elaboració, circulació i comerç dels greixos comestibles (animals, vegetals i anhidres), margarines, minarines i preparats greixosos.
- Reial Decret 3000/1979, de 7 de desembre, sobre la regulació dels processos industrials en el sector de l’oli d’oliva.
- Reial Decret 1338/1988, de 28 d´octubre, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per a l´elaboració i venda d´orxata de xufla (BOE núm. 270, de 10/11/1988).
- Reial Decret 1027/2024, de 8 d'octubre, pel qual es regulen les condicions d'aplicació de la normativa de la Unió Europea de comercialització d'ous (BOE núm. 244, del 09/10/2024).
- Reglament Delegat (UE) 2023/2465 de la Comissió, de 17 d'agost de 2023, pel qual es completa el Reglament (UE) n.o 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa a les normes de comercialització dels ous i pel qual es deroga el Reglament (CE) n.o 589/2008 de la Comissió.
- Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l'organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007.
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d´abril de 2004, pel qual s'estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Ordre del 9 de febrer de 1987, sobre normes específiques per a la preparació i la conservació de la maionesa d'elaboració pròpia i d'altres aliments amb ovoproductes (DOGC núm. 804 de 16/02/1987).
Inclou:
- Venda de pa i/o pastisseria.Venda de pa i/o pastisseria amb degustació.
- Elaboració i venda de pa i/o pastisseria amb cocció de productes semielaborats.
- Elaboració i venda de pa i/o pastisseria amb obrador.
- Elaboració o venda de xurros.
Normativa sanitària específica:
- Reial Decret 308/2019, de 26 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al pa
- Reial Decret 496/2010, de 30 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per als productes de confiteria, pastisseria, brioixeria i rebosteria.
- Decret 333/1998, de 24 de desembre, sobre comercialització i venda de pa (DOGC núm. 2798, del 04/01/1999).
- RD 2507/1983, de 4 d´agost, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració i comercialització de masses fregides (BOE núm. 225, del 20/09/1983).
- Decret 51/2024, de 5 de març, sobre la comercialització dels productes pesquers
- Resolució de 24 de maig de 2019, de la Secretaria General de Pesca, per la qual es publica el llistat de denominacions comercials d'espècies pesqueres i d'aqüicultura admeses a Espanya.
- Resolució de 26 de gener de 2018, de la Secretaria General de Pesca, per la qual es publica el llistat de denominacions comercials d'espècies pesqueres i d'aqüicultura admeses a Espanya
- Correcció d'errors de la Resolució de 26 de gener de 2018, de la Secretaria General de Pesca, per la qual es publica el llistat de denominacions comercials d'espècies pesqueres i d'aqüicultura admeses a Espanya.
- Reglament (UE) núm. 1379/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, pel qual s'estableix l'organització comuna de mercats en el sector dels productes de la pesca i de l'aqüicultura, es modifiquen els Reglaments (CE) núm. 1184/2006 i (CE) núm. 1224/2009 del Consell i es deroga el Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d´abril de 2004, pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Reglament (CE) núm. 2406/96 del Consell de 26 de novembre de 1996, pel qual s'estableixen normes comunes de comercialització per a determinats productes pesquers.
- Reial Decret 1521/1984, d´1 d´agost, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària dels establiments i productes de la pesca i l'aqüicultura amb destí al consum humà (BOE núm. 201, del 22/08/1984).
Vegeu la normativa específica de cadascun dels productes que es comercialitzin.
Inclou:
- Elaboració i servei de maionesa i salses.
- Venda de brous, consomés, sopes i cremes.
- Venda de patates fregides i productes d´aperitiu.
Normativa sanitària específica
- Reial Decret 2452/1998, de 17 de novembre, pel qual s´aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració, distribució i comerç de brous, consomés, sopes i cremes (BOE núm. 281, del 24/11/1998).
- Reial Decret 126/1989, de 3 de febrer, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l´elaboració i comercialització de patates fregides i productes d´aperitiu (BOE núm. 33, del 08/02/1989).
- Ordre de 9 de febrer de 1987, sobre normes específiques per la preparació i la conservació de la maionesa d'elaboració pròpia i d'altres aliments amb ovoproductes (DOGC núm. 804, del 16/02/1987).
- Reial Decret 858/1984, de 28 març, pel qual s'aprova la Reglamentació tècnic-sanitària per l'elaboració, circulació i comerç de les salses de taula (BOE núm. 112, del 10/05/1984).
- Reglament (CE) núm. 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell de 29 d´abril de 2004, pel qual s´estableixen les normes específiques d´higiene dels aliments d´origen animal (DOUE L núm. 139, del 30/04/2004).
- Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, capítol IV de l'annex II (DOUE L núm.139, del 30/04/2004).
- Reial Decret 237/2000, de 18 de febrer, pel qual s´estableixen les especificacions tècniques que han de complir els vehicles especials pel transport terrestre de productes alimentaris a temperatura regulada i els procediments de control de conformitat amb les especificacions (BOE núm. 65, del 16/03/2000).
- Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris (DOUE L núm.139, del 30/04/2004).
- Llei 7/1996, de 15 de gener, d´ordenació del comerç minorista (BOE núm. 15, del 17/01/1996).
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.