10/06/2020 08:02 h.
Epidèmies, vacunacions i infermeres
Seguim el rastre d'una epidèmia del 1870 a Ullastrell, les campanyes de vacunacions a Sant Pere de Ribes i el mestratge de l’Escola d’Infermeres de la Mancomunitat.
La sèrie “Obrim l’arxiu” dedica tres vídeos a la presència als arxius de documentació de l’àmbit de la sanitat.
D’una banda, coneixerem l’experiència de Glòria Gallego Caminero, infermera i professora honorífica de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, que ens explica la seva investigació a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona amb motiu de la preparació de l’exposició “Infermeres en la memòria la força invisible d’una professió”. Entre la documentació consultada, destaca la que fa referència a l’Escola d’Infermeres auxiliars de medicina de la Mancomunitat de Catalunya.
En el vídeo “Campanyes de vacunacions”, Laura Tomàs, arxivera municipal de Sant Pere de Ribes, ens presenta els documents relacionats amb la comunicació de les campanyes vacunals de la diftèria de l'any 1941.
L’arxivera itinerant de la Diputació de Barcelona, Agnès Rueda, documenta l’epidèmia de febre tifoide que el poble d’Ullastrell va patir el setembre de 1870. En aquella època el municipi tenia 600 habitants i segons un ofici de l’Arxiu Municipal es van infectar unes 150 persones i en van morir 31. L’informe recull les mesures proposades per frenar l’epidèmia amb un cos d’infermers i un metge per assistir als malats cada dia, millorar les condicions higièniques de les cases, aïllar als malats i desinfectar i fumigar tots els habitatges.
Vídeos de la sèrie 'Obrim l’arxiu' produïda per l’Arxiu General i la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius 2020.
L’Escola d’Infermeres de la Mancomunitat
Campanyes de vacunacions (Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes)
Una epidèmia del 1870 (Arxiu Municipal d’Ullastrell)