Finalitzades les obres de restauració de la muralla de llevant del monestir de Sant Cugat del Vallès

Comparteix

30/03/2023

Les obres, a càrrec del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), han tingut un cost de 441.693,73 euros i una durada de 17 mesos i han permès posar en valor aquest tram de les muralles i assolir els objectius plantejats en el Projecte bàsic i executiu de restauració, redactat l’any 2020 per un equip multidisciplinari de l'SPAL.

Amb motiu d'aquest final d'obres, aquest dijous la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i el diputat d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, han fet una visita al tram en el que s’ha intervingut, en el qual hi han participat ambdues administracions a partir dels convenis de quatre anys signats el 2017 i el 2022 amb una aportació per part de la Diputació d’un total de 480.000 euros i de 450.000 per part de l'Ajuntament. En el transcurs de la visita s’ha signat un nou document que manifesta la voluntat de continuar treballant conjuntament en la restauració i posada en valor del monestir de Sant Cugat del Vallés. 

El tram de muralla objecte dels treballs, finançat  totalment per la Diputació, està inclòs en el conjunt del monestir de Sant Cugat, monument d'un alt valor històric i patrimonial, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Forma part de les defenses construïdes al segle XIV i està format per tres torres i tres trams de muralla amb una extensió d'aproximadament 65 metres. L’aspecte actual respon, en gran part, a reformes realitzades al segle XVI en aquest sector de muralla. També hi són presents modificacions posteriors, com l’eliminació d’elements defensius amb motiu de la Guerra de Successió de 1714 o la creació de cisternes per regar els horts exteriors a l’interior de les torres.

Espai d'alt valor arqueològic

El terreny on es disposen les muralles és d'alt potencial arqueològic, amb una llarga seqüència de 2.000 anys d’ús des de l'època romana. Els treballs inicials han consistit en la recerca arqueològica intramurs, amb l’excavació de diversos sondejos per tal de recollir més dades sobre les muralles i analitzar el potencial arqueològic del sector. Això ha permès confirmar que la fonamentació i la base d’aquesta construcció és originària del segle XIV i que dos segles més tard, al segle XVI, es va remodelar.

A continuació s'han consolidat i restaurat les estructures de maçoneria de les torres i dels diferents trams de muralla per garantir-ne l’estabilitat i posar en valor les traces originals, recuperant i significant tots aquells elements que poden ajudar a la lectura i comprensió del monument i de les seves diferents etapes històriques, tal com els junts constructius,  les restes de revestiments o altres elements i empremtes significatives evidenciades en la lectura de paraments per tractar de fer-les comprensibles per al públic.

Al sector on la recerca arqueològica ha pogut arribar a les cotes d'ús del segle XVI, s’ha acondiciat el terreny per recuperar aquest nivell posant en valor l'alçada original de la muralla. Les actuacions realitzades en l’espai adjacent permeten l’aproximació i l’observació directa de la muralla, milloren la percepció d’aquesta i la seva integració en el conjunt monàstic així com la millora de qualitat de l’espai urbà situat a l’interior del recinte.

Per últim, s'ha instal·lat una escala de cargol que permet l’accés al nou forjat de fusta construït a la part superior de la torre sud, que s'ha habilitat com a mirador perquè es pugui visitar i gaudir d’una nova visió tant del monument com de l’entorn urbà i del paisatge.

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.