10/09/2024 07:42 h.
Detectats 425 casos de possible risc de suïcidi el 2023, a través del Servei Local de Teleassistència
El Servei Local de Teleassistència (SLT) de la Diputació de Barcelona va detectar i valorar el 2023 un total de 425 casos de possible risc de suïcidi entre els 108.037 usuaris amb que comptava el servei (0,39%). El percentatge va disminuir lleugerament respecte l’any 2022, quan es van detectar 449 casos, el 0,45% respecte el nombre total d’usuaris (99.061).
La tendència a la baixa dels casos valorats és evident si es tenen en compte les dades aportades pel servei més recents. En el que portem d’any, fins al 31 de juliol, s’han detectat 97 casos de possible risc de suïcidi a través del Protocol de prevenció i detecció de conductes suïcides de la teleassistència.
Segons aquestes dades, el grup d’edat on es donen més casos és el de 80 a 84 anys, però si mirem la dada en relació amb el nombre de persones usuàries del servei per edat, el grup amb un percentatge més elevat és el de menors de 60 anys (un 2,69%), principalment dones.
En quant als factors de risc, viure sol/sola no és un factor especialment significatiu, ja que només en el 56% dels casos detectats la persona viu sola. Pel que fa al nivell d’autonomia per a les activitats de la vida diària, s’observa que tampoc és un factor de major risc de tenir conductes suïcides, ja que el 51% eren totalment autònoms.
Aquestes dades s’han fet públiques coincidint amb la commemoració el 10 de setembre del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi.
Protocol de detecció i prevenció
Les dades provisionals de 2023 aportades per l’Institut Nacional d’Estadística evidencien que per primer cop en 10 anys, es frena la tendència a l’alça dels suïcidis a Catalunya, un 2% menys respecte a l’any anterior. I si bé el major descens es produeix entre les dones entre 15 i 29 anys, són els homes de més de 65 anys el grup de població amb una tassa més alta de suïcidis.
Des d’aquest punt de vista, el Servei Local de Teleassistència (SLT), que dona servei al conjunt de la província (excepte a la ciutat de Barcelona), juga un paper important a l’hora de detectar possibles conductes suïcides a través d’un protocol que es va elaborar l’any 2019, i es va posar en marxa al 2021, després que la pandèmia per COVID comportés, entre d’altres conseqüències, l’augment considerable de les conductes suïcides, especialment entre els segments de població més vulnerable, com són les persones grans.
A través d’aquest protocol, en el moment en el qual el personal del SLT té una sospita, es procedeix a fer una valoració a través de la subescala de suïcidi MINI, que consisteix en una entrevista diagnòstica estructurada i breu. En funció de nivell de risc resultant, s’emprenen diferents actuacions. En cas de risc imminent, s’activa el Codi Risc Suïcidi a través dels serveis d’emergència mèdica (SEM). En tots els casos, el SLT envia un informe als serveis socials municipals i, si existeix protocol de comunicació de riscos entre el servei i els equips d’atenció primària de salut, també se’ls fa arribar la mateixa informació.
Així mateix, el SLT estableix un pla d’actuació personalitzat, flexible i adaptable a les característiques de cada persona i a la seva evolució, que es manté fins que la persona usuària es considera fora de risc.
El pla inclou actuacions com la intensificació de la freqüència de les trucades i seguiments, la instal·lació de dispositius de seguretat, custòdia de claus o l’establiment d’una agenda de seguiment de la medicació.
També es facilita a la persona un Pla de Seguretat que permet treballar de forma conjunta entre la persona que presenta el risc, el seu entorn proper i els i les professionals, la identificació dels senyals d’alerta i establir estratègies d’actuació que facilitin la superació de la ideació suïcida.
En el que portem d’any, el 96,4% de les persones ateses pel SLT han acceptat l’oferiment d’ajuda.
Cal recordar que a Catalunya es disposa del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), que té com a objectiu per al 2030 reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social. D’altra banda, es disposa d’un servei especialitzat en l’atenció telefònica (061) i un altre telèfon de prevenció del suïcidi atès per persones voluntàries seleccionades, formades i capacitades específicament per donar resposta a aquest tipus de trucades.