Serveis Socials

Serveis Socials és un dels àmbits de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat que té per finalitat donar suport als ajuntaments perquè puguin prestar els Serveis Socials Bàsics en condicions de qualitat i d’equitat territorial.

Segons la Llei 12/2007 de Serveis Socials, els Serveis Socials Bàsics són el primer nivell d’atenció del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat a les persones. Els presten els ajuntaments, consells comarcals o ens locals supramunicipals.

Ofereixen informació, orientació i assessorament respecte drets i recursos socials; fan diagnòstics socials, socioeducatius i sociolaborals i estableixen mesures d’inserció; elaboren el programa individual d’atenció a la dependència; fan actuacions preventives i accions comunitàries; presten serveis d’ajuda a domicili i de teleassistència, així com serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents, i prestacions d’urgència social.

Per tal de donar suport als municipis i ens locals en la prestació d’aquests serveis que són claus per a la qualitat de vida en una societat inclusiva, la Gerència de Serveis Socials proposa:

  • Enfortir els Serveis Socials Bàsics a través del finançament, el suport a la millora de l’organització, els processos i la gestió de la informació, i la capacitació i supervisió dels professionals dels equips bàsics.
  • Promoure la inclusió social i la lluita contra la pobresa, en concret, reduir els desnonaments i els efectes de la pobresa energètica; promoure el dret a l’alimentació, i impulsar la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió.
  • Garantir l’atenció a la infància i l’adolescència en risc, reforçant els serveis socioeducatius locals i impulsant l’acció coordinada entre agents del territori, així com promoure la prevenció de les drogodependències i millorar l’atenció especialitzada a adolescents i joves amb consum problemàtic de drogues i/o addicció a pantalles i a les seves famílies.

  • Garantir l’atenció a les persones grans, en situació de dependència o discapacitat i a les famílies cuidadores, a través de fomentar la detecció de necessitats i la planificació de recursos; promoure l’envelliment actiu, el bon tracte i les ciutats amigables amb les persones grans, i oferir suport a les persones cuidadores no professionals.

  • Enfortir els serveis socials d’atenció domiciliària i prestar el Servei Local de Teleassistència i el Programa d’arranjament d’habitatges per afavorir l’autonomia personal, la seguretat i l’accessibilitat al domicili.

Amb aquestes accions es vol contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els quals es basa l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, en concret, a:

“Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes”

“Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”

“Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.