Banc d'Accions Formatives (BAF)

Presentació

Podeu visualitzar el vídeo clicant sobre la imatge.

Us presentem l’actualització 2024 del Banc d’Accions Formatives (BAF) de la Diputació de Barcelona, una eina que impulsa la millora professional dels més de 40.000 empleats públics dels governs locals de la demarcació als que va adreçada.

El BAF es concep com un repositori de la totalitat d’accions formatives que conformen els itineraris formatius dels llocs de treball presents en els governs locals. Esdevé un instrument viu, actualitzat i flexible per recollir les necessitats formatives dels seus destinataris. El Banc és una inversió en la millora dels processos d’aprenentatge dels servidors públics per aconseguir que els ens locals mantinguin l’eficàcia en la prestació de serveis a la ciutadania.

La formació adquireix la seva màxima expressió quan millora el funcionament i els resultats de les organitzacions: les accions formatives pretenen millorar les capacitats dels empleats destinataris, però han de tenir també la vista posada en el desenvolupament de les organitzacions. El BAF s’adreça a més de 300 ens locals, amb estructures organitzatives i casuístiques diferents, que han de saber identificar aquells recursos d’aprenentatge que satisfacin les necessitats formatives de llurs empleats. 

La Diputació de Barcelona ha dissenyat un eina transversal que recull les accions formatives que projecten els seus àmbits corporatius al món local; car, la importància estratègica de la formació com a element clau del desenvolupament de les diferents polítiques públiques requereix abordar-la des d’una òptica integral. Aquesta visió del fet formatiu ha de continuar fomentant el desenvolupament, la recerca i la innovació en els àmbits de la pedagogia i la tecnologia aplicada als processos d’ensenyament i aprenentatge i millorar la qualitat de l’eficiència i eficàcia dels serveis que s’ofereixen als ens locals.

L’àmplia oferta formativa continguda en el BAF va acompanyada d’una classificació basada en tipologies de competències, que permet superar la visió funcional de la formació i orientar-la a un procés de millora continuada en el que les fases de detecció de necessitats i disseny, execució i avaluació de les accions formatives, permeten una millora integral del fet formatiu.

El BAF també incorpora accions que han de permetre generar més aprenentatge: des d’accions formatives que inverteixen en col·lectius que intervenen en les diferents fases del procés formatiu a plans de reciclatge en matèries específiques de formació fins ara inèdites; des d’experiències d’acreditació de competències al desenvolupament de línies de treball que incorporen l’aprenentatge informal i el treball col·laboratiu. En aquest sentit, és una novetat la incorporació de nous formats de recursos, com els pòdcasts, dins del programa Autoacredita’t, que permet acreditar coneixements adquirits de la revisió i anàlisi de recursos autoformatius que la corporació posa a disposició del món local a través del CRAF o Centre de Recursos i Accions Formatives.

Val a dir també que el BAF respon a un dels principals objectius estratègics de la Diputació de Barcelona relacionat amb la capacitació dels responsables municipals de formació perquè impulsin una política de formació alineada amb les seves línies estratègiques i reforç del sistema d'informació de rendició de comptes de l'activitat realitzada en els ens locals.

Volem agrair des d’aquestes línies la col·laboració i contribució dels diferents Àmbits Promotors de Formació de la corporació a l’elaboració d’una eina en contínua evolució i adaptació a les necessitats formatives dels ens locals als que va adreçada, l’edició 2024 del BAF adreçat als ens locals de la Diputació de Barcelona.

El BAF té dos formats de consulta: