Adolescents en situació de vulnerabilitat participaran al programa "Salto del eje". Foto: Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil

11/01/2023 14:30 h

Sostenibilitat Social

Adolescents d'entorns vulnerables de set municipis participaran al programa "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges

Prop de dos-cents d'adolescents de set municipis de la província de Barcelona participaran durant el 2023 al programa "Salto del eje" per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. Els curtmetratges es projectaran a festivals i esdeveniments associats al Catalunya Film Festivals, amb la presència dels joves participants.

El programa s'ha presentat aquest dimecres a la seu de la Diputació de Barcelona en una sessió retransmesa en línia i presidida per la diputada d'Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret , i l'Alt comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco.

Gasco ha destacat que «l'evidència ens diu que la participació en activitats culturals té un impacte positiu tant en el desenvolupament individual com comunitari i que aquests beneficis són més grans per als nens, nenes i adolescents d'entorns més desafavorits».

Per la seva banda, Moret ha assenyalat que «compartim la urgència de lluitar contra les situacions de pobresa i de desigualtat des d'una mirada de cicle de vida i en clau inclusiva: fomentant les capacitats, l'empoderament i la participació plena de les persones, fent-ho en els seus entorns de proximitat com a espais d'enllaços i oportunitats». Per a Moret «aquest és precisament l'objectiu principal del nostre projecte transformador Barris i Comunitats, que treballa per un empoderament comunitari en benefici de la ciutadania».

També han intervingut, a través d'un vídeo, la guionista i directora de cinema, Clara Roquet, i l'actor i fundador de The Black View, Armando Buika, ambaixadors del programa. Roquet ha reflexionat sobre com el privilegi afecta l'accés a professions artístiques com el cinema, «això comporta que no hi hagi la pluralitat de mirades que necessitem perquè de vegades els nens, les nenes i els adolescents que viuen en entorns vulnerables no tenen accés a les eines o a l'educació audiovisual que els podria permetre explicar històries amb una càmera des del seu punt de vista». Buika ha volgut destacar la dificultat que de vegades enfronten els adolescents d'entorns vulnerables per desenvolupar les seves habilitats, així com que Salto del eje «és un programa que té la capacitat i el potencial de transformar vides i comunitats».

Programa de mentoria amb professionals del sector

Salto del eje és un projecte de caràcter estatal impulsat per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb Federación Pantalla, i emmarcat en la iniciativa Cultura que transforma. El 2023 es posa en marxa a la província de Barcelona de la mà de la Diputació de Barcelona, dins del projecte Barris i comunitats: motors de transformació social . El programa Salto del eje, que s'està ampliant a més territoris, ja s'ha desenvolupat amb èxit a Camp de Gibraltar amb més de 200 adolescents.

Professionals del sector audiovisual seran els encarregats d'impartir la formació a joves i adolescents d'entre 12 i 17 anys de set municipis de la província de Barcelona a través d'un programa de mentoria que combinarà coneixements teòrics amb la pràctica en cinematografia, com ara el rodatge i la postproducció. El resultat serà la producció de curtmetratges documentals, així com un making off del procés de treball i de l'experiència dels adolescents i el seu entorn.

Salto del eje pretén integrar les polítiques culturals a l'agenda de lluita contra la pobresa i la desigualtat a la infància, reconeixent el potencial transformador que té la cultura, per promoure l'accés efectiu i la participació plena dels adolescents que viuen en contextos vulnerables. Els principals objectius del programa són, entre d'altres, millorar la cohesió social i propiciar la promoció del talent fomentant l'aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats i millorar-ne el benestar emocional.

Aquesta iniciativa permet als joves accedir a una experiència singular que té una traducció tant individual com comunitària a partir de la implicació dels agents del barri. Alhora, ofereix l'oportunitat d'aprofundir en aspectes clau, com l'equitat i la construcció de nous relats al voltant dels barris, lluitar contra els prejudicis i l'estigma, a partir de la mirada i la veu dels participants.

La selecció dels participants es duu a terme des dels serveis socials i comunitaris dels municipis, com a coneixedors del territori i del teixit associatiu del barri, fomentant la implicació dels adolescents i les seves famílies i entorn més proper. La Diputació de Barcelona, com a referent territorial del projecte, facilita lʻajust territorial de la iniciativa i el finançament (150.000 euros en global).

Formació teoricopràctica i presentació a festivals de cinema

El programa Salto del eje inclou tres fases formatives:

1) Formació teoricopràctica: llenguatge audiovisual i fotografia; la il·luminació i el so; el guió i estructura narrativa; la presentació d’idees i la selecció; la redacció de guió i la preproducció.

2) Rodatge: ús de càmeres de vídeo, gravadores d’àudio, il·luminació i accessoris.

3) Postproducció: visionat de bruts i presa de contacte amb les eines d’edició.

La proposta formativa es complementa amb la difusió dels curtmetratges a partir de la presentació de les peces audiovisuals amb la presència dels participants als festivals o mostres de cinema associats a la Catalunya Film Festivals (CFF) que han participat en la iniciativa, així com d'altres a diferents punts del país. Es preveu que fins a 500.000 espectadors puguin veure aquests curtmetratges al llarg de tot l'any, a través del circuit estable de sales i espais culturals presents al territori a disposició d'aquest projecte.

Els curtmetratges produïts i l'experiència creativa dels joves participants també tindran una funció educativa mitjançant el desenvolupament de tallers i la projecció dels curtmetratges en diferents centres educatius.

Municipis i barris participants i mostres de cinema associats on es projectaran els curtmetratges:

Municipi

Barri

Festival

Badalona

La Salut

Filmets

Sabadell

Torre Romeu

L'Alternativa

Mataró

Cerdanyola

Festival Inclus (inclus.cat)

Santa Coloma de Gramenet

Fons

Mostrafilmsdons.cat

Cornellà de Llobregat

Sant Ildefons

El meu Primer Festival de Cinema

Sant Boi de Llobregat

Camps Blancs

IN-EDIT Festival Internacional de Cinema Documental Musical

Manresa

Pare Ignasi Puig - El Chup

D'A Film Festival (dafilmfestival.com)

 

Podeu descarregar-vos els videos promocionals del projecte en aquest enllaç.

Aquest projecte impulsat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix