Bosc pasturat a Sora. Foto: Patxi Uriz / Diputació de Barcelona

05/06/2024 13:00 h

Prevenció d'incendis

Impuls de la pastura en extensiu per recuperar el paisatge agroforestal i prevenir incendis

La Diputació de Barcelona ha liderat 43 acords de col·laboració entre propietaris forestals i ramaders per facilitar la pastura del bestiar, impulsar la producció i elaboració d’aliments locals de qualitat i minimitzar el risc d’incendis. Amb aquestes formalitzacions, es permetrà la pastura en més de 1.625 hectàrees de terrenys arbrats, matollars i prats abandonats.

10 dels acords, s’emmarquen en el programa BCN Smart Rural, cofinançat per la Diputació de Barcelona i la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per implementar una estratègia intel·ligent de desenvolupament agrari a la demarcació de Barcelona no metropolitana. Amb aquests acords, s’han recuperat 123 hectàrees de terrenys arbrats, matollars i prats abandonats, repartides entre les comarques del Berguedà, el Lluçanès, el Moianès i Osona. Addicionalment, s’han efectuat millores forestals en més d’un centenar d’hectàrees per crear un entorn viu i productiu en harmonia amb el paisatge agroforestal. La iniciativa ha comptat amb una inversió de 308.000 euros.

D’altra banda, des del 2020, la Diputació de Barcelona ha tancat 33 acords més per a la pastura de 843 hectàrees dins de les Àrees de Gestió Prioritària. A aquestes cal sumar les 659 hectàrees situades en aquestes zones de gestió preferent que, gràcies al suport de la corporació, han tornat a ser pasturades pels propietaris dels terrenys. En total, són 1.502 les noves hectàrees que gaudeixen dels beneficis que el redesplegament de la ramaderia extensiva aporta a la capacitat de reduir el combustible forestal i el risc de patir grans incendis. D’aquesta superfície, el 56% és gestionada amb vaques, el 12% amb vaques i rucs, el 9% amb cavalls, el 8% amb vaques i ovelles, i la resta amb cabres i altres combinacions d’animals.

Col·laboració entre propietaris i ramaders

La Diputació de Barcelona coordina el procediment per establir els acords de pastura a través de les Associacions de Propietaris Forestals (APF) de la província. Aquestes entitats cerquen amos de boscos disposats a col·laborar i ramaders interessats a pasturar-hi de manera sostinguda. Un cop formalitzat el compromís mutu, la corporació subvenciona les tasques de millora i adaptació de les zones forestals a l’activitat ramadera i intervé com a mediadora, proporcionant suport tècnic tant als propietaris de les finques com als pastors locals. A continuació, les APF s’encarreguen d’executar els treballs i d’oferir els terrenys a les persones que els volen pasturar. Els ramaders hi poden portar els seus animals de manera gratuïta, però, al seu torn, estan obligats a gestionar la superfície acordada sense excedir els límits de la capacitat de càrrega de l’ecosistema; és a dir, han de respectar el nombre màxim d'exemplars d'una espècie que pot suportar cada hàbitat sense perdre l’equilibri.

Aquests acords liderats per la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix