La Diputació de Barcelona presenta sis candidatures als Premis NovaGob Excel·lència 2024

05/06/2024 12:20 h

Govern Obert

Sis projectes de la Diputació de Barcelona, candidats als Premis NovaGob 2024

Dels sis projectes de la Diputació de Barcelona que opten als premis NovaGob Excelencia 2024, quatre són de la Gerència de Promoció Econòmica i Ocupació: la Plataforma Telemàtica Xaloc, que hi opta en la categoria de transformació digital; el projecte Treball, Talent, Tecnologia (TTT), en la categoria de projecte més innovador; i el MesuraDEL i el #ChallengeFutur, que competeixen per la categoria de creativitat en la innovació. El Mètode IPIO (Identificació del Potencial Intern de les Organitzacions) opta al premi en la categoria de Gestió de Persones, i en la Categoria de Bon Govern, s'ha ha presentat la Càtedra UB DIBA sobre Comunicació clara aplicada a las Administracions públiques.

Les candidatures dels Premis NovaGob Excel·lència 2024 amb presència de la Diputació de Barcelona són:
 

Categoria Projecte més innovador:

Treball, Talent i Tecnologia (TTT). Va ser un dels 21 projectes transformadors del mandat 2020-2023, que ara té continuïtat en una segona edició. El seu objectiu va ser promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i la competitivitat empresarial, acompanyant persones i empreses en el procés de transició digital. Es va desplegar al voltant de quatre línies estratègiques: anàlisi i diagnòstic, aliances estratègiques, desenvolupament competencial de les persones i impuls a la capacitat productiva de les empreses. 
 

Categoria Creativitat en la innovació:

El #ChallengeFutur dona a conèixer entre el jovent tant professions emergents com professions que s’estan transformant a causa de l’impacte de la tecnologia en els diversos sectors. Durant el projecte, diversos influencers es van reptar entre ells per demostrar que poden fer diverses professions, simulant la realització d’un ofici durant una jornada laboral. El resultat van ser 12 vídeos de curta durada on es van mostrar de manera dinàmica i desenfadada les tasques i habilitats que calen per desenvolupar la feina d’una determinada professió en un entorn laboral real.

El MesuraDEL és una eina d'anàlisi i visualització de dades de desenvolupament econòmic local pensada per ajudar a respondre una pregunta fonamental: “Com està el meu territori?”. En la seva versió 3.0, sintetitza 1.000.000 de dades i s’ofereixen per a tots els municipis, comarques, sistemes urbans, unitats de paisatge i províncies de Catalunya. Les utilitats principals del MesuraDEL són: dissenyar estratègies data-driven; afavorir processos creatius per solucionar reptes; estimular la cooperació des de l'evidència; monitoritzar el pols de les economies locals; i facilitar el benchmarking entre territoris.

Categoria Transformació Digital:

La Plataforma Telemàtica Xaloc és un sistema d’informació integral per a l’anàlisi, la planificació, gestió, seguiment i avaluació de l’activitat que realitzen els Serveis Locals d’Ocupació de la província de Barcelona, per a la millora dels processos de presa de decisions estratègiques i operatives dels ens locals que la fan servir. S’articula en tres dispositius interconnectats: l’aplicació tecnològica PTX, la web d’ofertes de feina i l’eina de Business Intelligence Xaloc_BI, per a la generació d’estadístiques personalitzades.

Categoria Gestió de Persones:

Mètode IPIO (Identificació del Potencial Intern de les Organitzacions), en la categoria de gestió de persones. Es tracta d’una eina que permetrà a Recursos Humans identificar quins perfils d’empleats hi ha a les administracions públiques per tal de prendre decisions i analitzar quines necessitats futures poden tenir, de cara a fer un relleu generacional més eficient. Aquesta acció forma part de la 'Guia de relleu generacional per als ens locals' i que la corporació ofereix, a través del catàleg, als ajuntaments.

Categoria Bon Govern:

Càtedra UB DIBA sobre Comunicació clara aplicada a las Administracions públiques. Entendre la informació i els documents que es reben de les administracions públiques és una de les reivindicacions més insistents de la ciutadania. Per això, la Diputació de Barcelona de la mà de la UB va posar en marxa la Càtedra de Comunicació Clara Aplicada a les Administracions Públiques

Primera votació oberta

En aquesta primera fase de les votacions, que s’allarga fins al divendres 7 de juny a les 12 hores, hi poden votar a través d'un formulari en línia totes les persones que treballin a l’administració pública o bé aquelles que siguin especialistes en l’administració pública de l’àmbit acadèmic i privat.

Els projectes més votats es convertiran en candidats, i llavors ja serà un jurat qui decidirà quin és el guanyador. Els premiats recolliran els guardons durant la Gala dels Premis NovaGob que se celebrarà al desembre a Madrid.

Els Premis NovaGob contribueixen a donar visibilitat a projectes i iniciatives innovadores que, en diferents àrees de gestió, es desenvolupen a les Administracions Públiques i que s’han consolidat en els darrers anys com un espai fonamental per conèixer i reconèixer les experiències pioneres de transformació del sector públic, així com les persones innovadores.

La participació de la Diputació de Barcelona en aquest premis respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic", número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i número 17 "Aliança per assolir els objectius”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix