Supervisió d'equips de serveis socials bàsics


Què és | Objectius | Com funciona | Qui ho pot demanar | Com es demana el programa | Per saber-ne més


 

Què és

El servei de supervisió ofereix suport per a què els tècnics i les tècniques puguin desenvolupar la seva tasca d'una manera més objectiva, així com aprofundir en els aspectes emocionals que inevitablement intervenen quan es treballa amb persones i amb el seu malestar. La supervisió és un espai de trobada, intercanvi i reflexió per cercar, entre els professionals, diferents enfocaments del diagnòstic social, així com estratègies en la intervenció amb les persones usuàries.

 

Objectius

  • Donar suport professional per a la recerca de diferents enfocament de diagnòstics, així com diferents metodologies i estratègies d'actuació sobre el cas.
  • Treballar i reforçar les dinàmiques dels equips, les competències professionals i relacionals, així com les qüestions organitzatives que ajudin a millorar la comunitat, la interrelació dels equips i la coordinació professional.

La prioritat dels objectius serà consensuada entre el o la responsable de l'equip, el  propi equip i el o la professional que conduirà l'espai.

 

Com funciona

Aquest suport es presta amb les següents modalitats d’espais de supervisió:

  1. El suport professional per a la recerca de diferents enfocaments de diagnòstic així com diferents metodologies i estratègies d'intervenció i actuació sobre el cas.
  2. Treballar i reforçar les dinàmiques dels equips, les competències professionals i relacionals, així com les qüestions organitzatives que ajudin a millorar la comunicació, la interrelació dels equips i la coordinació professional. 

La prioritat d'aquest suport serà consensuada entre el o la responsable de l'equip, el propi equip i el o la professional que conduirà l'espai.

En el cas d'ens locals amb un nombre elevat de persones candidats per fer la supervisió, aproximadament més de 12 o 14 persones, serà necessari que la direcció dels serveis socials de l'ens local les distribueixin per grups i identifiquin aquests segons programa, districte o qualsevol sistema que permeti diferenciar-los. El nombre final de grups per cada ens local serà aprovat definitivament per la Diputació de Barcelona, d'acord amb cada ens local.

En cas d’ajuntaments que no acompleixin el requisit de nombre mínim de participants, es proposarà des del centre gestor que s’agrupin amb altres ajuntaments, preferentment per criteri de proximitat territorial: 

  • Tenint en compte les necessitats expressades a la fitxa de demanda per part dels ens locals agrupats. 
  • Serà necessari que els ajuntaments acordin el tipus de supervisió i nomenin un interlocutor de l’agrupació per facilitar la coordinació.

Si es donen discordances entre les modalitats de supervisió demanades per part dels ens agrupats, i no sigui possible un acord, es pot valorar la possibilitat de dividir l’agrupació i repartir el total de les hores assignades entre les parts. En tot cas, es portaria a terme tenint en compte les necessitats de l’ens local i garantint l’equilibri i equitat de les sessions.

La valoració de les condicions de la situació serà clau per decidir amb quin mitjà es prestarà el servei de supervisió, si amb modalitat presencial o telemàtica.

Es contemplen 18 hores màximes de supervisió. 

 

Qui ho pot demanar 

Ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i consorcis locals.

 

Com es demana el programa 

A través del Catàleg de Serveis.

 

Per saber-ne més

La Diputació de Barcelona i la supervisió als serveis socials

[Descarrega]