23/03/2022 09:15 h.

Fiscalitat local per a la transició energètica

Comparteix

Resultats de la reunió 

L'any 2021 s’ha produït un gran increment de demanda de bonificacions fiscals de l'impost de béns immobles i d'altres per a projectes d’autoconsum fotovoltaic en aquells municipis que les tenen aprovades.

Per aquest motiu, el Grup de treball de transició energètica local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha realitzat el 28 de febrer una sessió dedicada monogràficament a les ordenances i la fiscalitat per a la transició energètica.

Aquesta sessió dona continuïtat al treball iniciat l’any 2020 amb l’objectiu de poder treballar amb els ens locals membres de la Xarxa les ordenances reguladores i fiscals, així com altres accions que catalitzin la transició energètica al món local. D’aquelles sessions, per exemple, en va sorgir l’eina de suport al càlcul de l’impacte de les bonificacions a l’autoconsum a través de l’IBI.

En aquesta trobada es van exposar diverses experiències experiències i noves problemàtiques i han sorgit noves propostes de bonificacions a incloure en els impostos municipals. 

 

Principals resultats

En primer lloc, es van explicar els canvis normatius que permetran als ajuntaments bonificar a l'IBI les instal·lacions particulars de càrrega de vehicles elèctrics.

Posteriorment, s'han exposat les experiències dels ajuntaments de Mollet del Vallès, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

A Mollet, per exemple, han aprovat el 2021 la nova Ordenança per promoure les instal·lacions fotovoltaiques, que obliga a instal·lar plaques solars fotovoltaiques als habitatges de nova construcció. És la primera ciutat de Catalunya a incorporar aquesta mesura.

La norma afectarà, per primera vegada, tots els nous edificis destinats a la vivenda, és a dir, les cases i els blocs de pisos de nova construcció. A banda, afectarà els centres comercials superiors a 1.500 m2; indústries, oficines i centres culturals superiors a 1.000 m2; i centres esportius, residencials i aparcaments superiors a 2.000 m².

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va exposar la seva experiència per millorar i agilitzar la tramitació de les bonificacions a les instal·lacions d’energies  renovables. L'any 2021 van tancar l'exercici amb més de 200 sol·licituds de bonificacions rebudes i han implantat un sistema de tramitació en línia dels expedients i millorat la coordinació amb l'Oficina de Recaptació i Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona.

A Terrassa els expedients per bonificacions fiscals a l'autoconsum fotovoltaic han crescut més d'un 150% en un any: el nombre de llicències urbanístiques així ho reflecteix, amb un total de 197 expedients tramitats al llarg de l'any 2021, en comparació als 77 de l'any 2020, i les 41 del 2019. Majoritàriament, el gruix de les peticions per a instal·lacions són per a habitatges unifamiliars i bifamiliars; mentre que només cinc ho són per a edificis plurifamiliars. Pel que fa al sector empresarial, el 2021 s'han tramitat 25 expedients, principalment per a la indústria. 

L'Ajuntament de Terrassa ofereix bonificacions a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). Com a novetat, les ordenances d'aquest 2022 contemplen, a més, la figura de les comunitats energètiques, que a partir d'ara estaran exemptes de pagar la llicència urbanística. Enguany les ordenances de 2022 simplifiquen els tràmits per sol·licitar les bonificacions i exempcions per instal·lar plaques solars, panells fotovoltaics i energia eòlica.

La sessió de treball també va permetre posar en comú el punt de vista dels municipis assistents i recollir necessitats i dubtes a coordinar amb l'ORGT.

Podeu consultar tota la documentació i l'enregistrament de la sessió al següent enllaç.