La Xarxa fa balanç de la feina feta i traça línies de futur

Comparteix

22/06/2023

Trobades d'avaluació

Amb el final del mandat, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat arriba al moment de parar, reflexionar i avaluar la feina feta en aquests quatre anys. A més d’aquesta retrospectiva, també és el moment de detectar noves necessitats compartides dels ens locals que la conformen i traçar les línies de futur d’allò que es vol treballar en els propers anys.

Amb aquest objectiu, durant el mes de maig els grups de treball de la Xarxa s’han trobat en diverses sessions de treball (una per grup) per fer balanç de tot el que s’ha tractat en els darrers quatre anys i avaluar quins són els punts forts i quins es poden millorar en el funcionament del grup. 

Totes les trobades han constat d’una part inicial de balanç, en la qual s’han explicat els resultats del grup durant el mandat, com són el nombre de sessions o trobades que s’han dut a terme, quines han estat les temàtiques més treballades i altres aspectes que han tingut rellevància pel grup. 

> Tota la informació sobre els resultats del mandat es pot consultar a la Memòria de la Xarxa 2019-2023 (pdf). 

En aquestes sessions s’han trobat els següents grups de treball: Transició energètica local, Adaptació i resiliència al canvi climàtic, Economia circular i Educació per la sostenibilitat. En el cas del grup de treball de Qualitat de l’aire, queda pendent de fer la sessió d’avaluació, i el grup de Polítiques alimentàries sostenibles no seguirà com a grup independent sinó que es fusionarà amb el d’adaptació i resiliència al canvi climàtic.


Dinàmiques d’avaluació i punts en comú

Un cop repassada la informació més destacada recollida a la Memòria, s’ha avaluat la situació actual de l’àmbit treballat i com s’ha avançat en la temàtica en els darrers quatre anys. A més, s’ha analitzat el grau de satisfacció de les reunions i jornades del grup de treball, els productes i eines que ofereix la Xarxa i els canals de comunicació d'aquesta, com la comunitat virtual Xarxa en Xarxa i el Sostenible.cat. Amb tota aquesta informació recollida, s’han fet diverses dinàmiques per detectar necessitats compartides, sobretot per identificar quines són les temàtiques i aspectes que es volen treballar en el proper mandat i que els poden ser més útils per al bon desenvolupament de la seva tasca.

Les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit així com l’eficiència energètica, la mobilitat elèctrica o el cicle de vida són les temàtiques més destacades que ha identificat el grup de treball de transició energètica. El grup d’Adaptació i resiliència al canvi climàtic aposta per abordar temes de sensibilització i la participació ciutadana, solucions urbanes bioclimàtiques, l’especialització dels equips tècnics municipals i generar espais de trobada i intercanvi d’experiències. En el cas del grup de treball d’Economia circular, els seus membres van acordar tractar la simbiosi industrial (materials i residus), la transició energètica i la gestió de residus. 

Per últim, el grup de treball d’Educació per la Sostenibilitat va escollir el decreixement, la construcció de nous imaginaris i narratives, la biodiversitat i la salut com a punts clau de futur. A més, es van apuntar algunes metodologies que serien interessants d’aprendre i aplicar en l’educació ambiental com són les arts escèniques, la comunicació amb humor i l’storytelling.

Amb tota la informació recollida, aquesta tardor la Secretaria tècnica de la Xarxa elaborarà el Pla Estratègic de la Xarxa 2023- 2027 que inclourà el Pla de treball de cada un dels grups. Els plans de treball es nodreixen de totes les aportacions que s’han fet en les sessions de treball anteriorment descrites.