Preguntes Freqüents (FAQ)

Aquest apartat recull una llista de dubtes possibles que podeu formular-vos al voltant de Guia Entorn Urbà i Salut, amb les seves respectives respostes. Les sigles FAQ provenen del terme anglès: Frequently Asked Questions. El seu objectiu és facilitar l'ús de l'eina orientant les expectatives i oferint solucions concretes a incògnites pràctiques.

Si no trobeu la vostra qüestió aquí, adreceu-vos a nosaltres per a què us responguem amb celeritat i, si s'escau, la introduïm en aquesta secció (spenxarxa@diba.cat).

Què trobaré en aquesta Guia?

La Guia Entorn Urbà i Salut funciona com una eina pràctica, de referència i orientació, per facilitar la consideració dels indicadors de salut en el disseny i la implementació dels plans urbanístics municipals, la gestió dels recursos i/o el foment d'activitats al vostre municipi. A la Guia hi trobaràs informació sobre com l'entorn físic en què vivim té efectes sobre la nostra salut, i sobre què hem de tenir en compte quan fem intervencions sobre l'entorn urbà per tal de tenir presents aquests elements de salut. La guia és doncs útil a totes aquelles persones professionals, de l'àmbit tècnic o municipal, que hagin de dissenyar, construir, utilitzar o gestionar elements de l'entorn urbà.

Què trobaré a les fitxes de la Guia?

La informació de la Guia es presenta en una sèrie de 78 fitxes, cadascuna de les quals tracta un tema diferent, tot oferint indicadors, normatives, propostes i exemples concrets per crear o millorar l'entorn urbà amb l'objectiu de minimitzar aquells factors mediambientals que poden suposar un risc per a la salut de les persones que hi viuen i per animar a la població a viure de forma saludable.

A cadascuna de les fitxes, amb independència del tema que s'hi abordi, hi trobaràs:

  • Una descripció de la necessitat, amb dades sobre l'evidència científica existent que relaciona les característiques d'un entorn físic determinat on les persones vivim amb determinats indicadors de salut.
  • Propostes i recomanacions a tenir en compte en una fase determinada del procés de planificació, disseny, manteniment o gestió d'elements de l'entorn urbà.
  • Experiències concretes on s'estan aplicant les propostes/recomanacions proposades o de similars característiques. Aquestes referències vénen acompanyades de documents, arxius audiovisuals i/o portals per ampliar la informació.
  • Referències normatives o bibliogràfiques.

Quines formes tinc d'accedir a una fitxa?

Hi ha tres mitjans per accedir a una fitxa.

  1. Eina de cerca acompanyada. Aquesta eina pretén orientar-vos per a què trobeu només la fitxa o les fitxes que us poden ser útils per al projecte concret que tingueu al cap o bé ja entre mans. L'eina de cerca acompanyada farà per vosaltres una selecció d'entre 3 i 10 fitxes de les 72 que composen aquesta Guia. 
  2. Capsa del cercador intern. La trobaràs a la part inferior; hi pots posar el nom de la fitxa o bé una paraula d'interès que pugui estar present a la fitxa. Para atenció de no confondre la capsa del cercador pròpia de la Guia amb la genèrica de la Diputació de Barcelona, la qual es troba a dalt de tot de la pantalla, a la cantonada superior dreta. En aquest cas, la cerca per paraules porta a les fitxes de manera més directa, però sense oferir orientació ni discriminant conceptualment el resultat final: es presenten totes les fitxes a les quals es troba la paraula clau utilitzada.
  3. Àmbits d'Actuació. Pots fer una cerca de les fitxes a partir de la seva classificació segons Àmbits d'Actuació. En aquest cas, no hi haurà cap eina que et guiï en la cerca adequada ni et faci suggeriments, com sí succeeix en els dos casos anteriors.

Com està estructurada la Guia?

Per facilitar el seu ús, la Guia està estructurada de manera que presenta tota la informació organitzada en funció de dos criteris diferents, per atendre a totes les necessitats.

  • D'una banda, el contingut està classificat segons l'Àmbit d'Actuació; és a dir, en funció de l'espai al que s'ha de treballar:
    • Espai Públic
    • Equipaments
    • Habitatges
    • Planificació Urbana
    • Informació i participació (és transversal)
  • De l'altra banda, la classificació agrupa el contingut d'acord al Tipus d'Intervenció; és a dir, atenent a la tasca que s'ha de realitzar:
    • Disseny
    • Manteniment
    • Gestió
    • Promoció
    • Ús

L'eina de Cerca acompanyada us guiarà en la vostra cerca cap a les fitxes que us convé consultar per a millorar el projecte que tingueu entre mans.