10/07/2023 12:47 h.

Lliurat a Vallirana el Pla director del verd urbà

Comparteix

Treballs al verd urbà, Vallirana. Foto: Diputació de Barcelona

Treballs al verd urbà, Vallirana. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Vallirana el Pla director del verd urbà.

Vallirana és un municipi de la comarca del Baix Llobregat que té una població de 15.438 habitants i disposa de 275 ha d’espais verds urbans, de les quals 4,5 ha són utilitzables per la ciutadania, amb un total de 1.850 arbres, dels quals 865 són d’arbrat viari.

De l’anàlisi es desprèn que Vallirana disposa d’una gran quantitat de verd urbà, entre 5 i 6 vegades més que altres municipis de la seva mida. La majoria d’aquest verd és forestal (un 90%) i la resta és de categories estrictament urbanes com ara parcs, places, espais verds en equipaments o elements de vialitat. Això es deu principalment al fet que hi ha 21 urbanitzacions, i predomina un urbanisme extensiu amb habitatges unifamiliars. Per aquesta raó, i per la seva posició geogràfica a prop dels massissos de l’Ordal i del Garraf, la prevenció d’incendis forestals agafa una especial importància i és una de les prioritats a l’hora de gestionar el verd.

El verd enjardinat i l’arbrat viari es troben principalment al centre urbà, que és l’espai on es concentra el comerç, els equipaments i l’activitat cultural; a la resta de zones urbanes la seva presència és testimonial. L’arbrat viari es troba dominat majoritàriament amb una sola espècie, la morera, malgrat que presenta problemes sanitaris i estructurals per les podes practicades i la manca d’espai aeri i subterrani. Des del consistori s’espera a la reforma del carrer Major per substituir les moreres, que és a on es concentren la majoria d’aquests arbres.

Malgrat la gran quantitat de verd urbà i de la riquesa de l’entorn natural proper, la major part del verd de Vallirana està poc connectat i és poc accessible, fent que hagis de desplaçar-te en vehicle privat per poder gaudir-ne, o que no puguis accedir per impediments variats. De tot plegat es conclou que cal elaborar un model de gestió adaptat, i diferent del de la majoria de municipis, en què el verd forestal agafi protagonisme, i que cal establir criteris pel verd forestal i per la millora del verd enjardinat.

Amb aquesta diagnosi com a punt de partida el Pla Director proposa la millora del verd urbà, dotant-lo d’un fil conductor i de coherència amb la realitat urbana i el seu entorn, sense perdre de vista l’optimització dels recursos municipals. De manera complementària, ofereix solucions tècniques per la gestió de les zones verdes forestals.

Les propostes de millora s’han dividit en 4 apartats diferenciats:

A.    Desenvolupament d’un model de verd

B.    Proposta de models i actuacions silvícoles

C.    Establiment de criteris generals de jardineria

D.    Desenvolupament de propostes exemple: accions enfocades a propostes concretes en espais verds concrets.

En la redacció d’aquest pla s’han tingut en compte els objectius de Desenvolupaments Sostenible, en especial els 11. Ciutats i comunitats sostenibles, 13. Acció climàtica i 15. Vida terrestre.

En definitiva, el Pla Director del Verd Urbà descriu les línies d’actuació per assegurar una millora qualitativa i qualitativa dels espais verds així com una major eficiència en la seva gestió.