Pla Estratègic de la Xarxa 2023-2027

Ambició climàtica per a les polítiques locals



Fruit dels reptes de futur i les necessitats detectades, a la 24a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el 7 de març de 2024 a Vilanova i la Geltrú es va aprovar el "Pla Estratègic 2023-2027. Ambició climàtica per a les polítiques locals".

El context global d’emergència climàtica i de crisi de biodiversitat que ja estem vivint, demana actuar de forma immediata i urgent. L’àmbit local serà el terreny de joc on molts dels reptes que presenta el context de crisi global s’han de materialitzar.

Cal actuar de forma immediata per mitigar les conseqüències que ja toquen la nostra porta. Per tant, el treball en xarxa del món local resulta indispensable per a abordar els reptes que tenim i els que vindran. Les ciutats i els pobles tenen la clau de la sostenibilitat present i futura. 
 

 

Aquest pla dona resposta a una visió basada en tres conceptes:

  • Les polítiques locals han d’impulsar-se amb la màxima ambició climàtica.
  • Les polítiques locals amb ambició climàtica han d’assumir un rol de centralitat i transversalitat dins els governs locals.
  • La ciutadania ha de ser la protagonista. Les polítiques locals s’impulsen per a la ciutadania i és necessari comptar-hi en la presa de decisions per implantar-les.​

Ambició climàtica
 

Acceleració de les polítiques climàtiques, amb centralitat i transversalitat en els governs, i amb la ciutadania com a protagonista. Els municipis seran el terreny de joc on tot això s'ha de materialitzar.

Promoure la cultura de la sostenibilitat i les polítiques de transició ecològica a les ciutats i pobles de Catalunya.

  1. Accelerar la transició energètica com a resposta a l’emergència climàtica. Apostem per una transició energètica justa, sostenible i democràtica basada en l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils,  l’electrificació i l’impuls a les energies renovables.
  2. Impulsar les polítiques locals d’adaptació al canvi climàtic i naturalització de les ciutats i pobles, com a resposta tant a l’emergència climàtica com a la crisi de biodiversitat, i garantir la salut i la qualitat de vida de les persones.
  3. Enfortir la resposta de les ciutats i pobles davant la sequera i millorar la gestió dels recursos hídrics.
  4. Destacar la importància de l’educació i l’empoderament de la ciutadania per avançar cap a una transició ecosocial.
  5. Reiterar en la necessitat de polítiques valentes de millora de la qualitat de l’aire i prevenció de la contaminació acústica, per protegir la salut de les persones.
  6. Promoure un canvi en el model de mobilitat més sostenible, electrificat i basat en els modes de transport públic i alternatiu.
  7. Estimular un canvi de model de consum amb relació als residus, basat en la prevenció i el residu zero, i l’assoliment dels objectius de recollida selectiva acompanyat d’una fiscalitat ambiental més justa.
  8. Cooperar amb els agents econòmics i socials per avançar en l’economia circular i la descarbonització de l’economia, especialment amb relació a la transició energètica a la indústria i a la gestió de residus i materials.
  9. Concertar aliances i espais de coordinació entre els membres de la Xarxa i altres administracions públiques locals i supramunicipals.
  10. Garantir una participació efectiva dels membres de la Xarxa, com a exemple de bon govern, i donar visibilitat al paper del món local en l’acció climàtica i la transició ecològica.