Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 54 (desembre 2022) - #54
Ir arriba

Notícies

La posada en marxa del nou telescopi espacial James Webb que ha mostrat l’univers amb un detall i una bellesa sense precedents ha estat, segons la revista Science, una de les fites científica d’aquest 2022, però n’hi ha hagut també d’altres. Amb l’esperança que algun dia els drets humans fonamentals estiguin garantits a tot arreu, i el benestar general de la població mundial avanci al mateix bon ritme que els progressos científics i tecnològics, volem desitjar-vos unes Bones Festes i un feliç Any Nou.

Amb motiu de l’Espai Claustre «Els límits de la ciència i el progrés científic: cap a on ens dirigim?», impartit de manera presencial el passat 15 de novembre al CERC, vam entrevistar el seu docent, Jordi Pigem, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i filòsof de la ciència, autor d’obres com Àngels i robots: La interioritat humana en la societat hipertecnològica (Viena, 2017) i Pandèmia i postveritat: La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial (Fragmenta, 2021). No us perdeu la conversa que vam mantenir amb ell.

El projecte Roots & Seeds XXI ha tingut com a objectiu reflexionar sobre l'emergència de la biodiversitat, analitzant des de diferents perspectives la transformació, l'adaptació i la resiliència de les plantes, i ha fomentat la intersecció de l'art i la ciència com a plataforma principal per a conscienciar sobre aquests temes. Durant els últims dos anys, ha desenvolupat residencies, tallers, fòrums, xerrades i exposicions que han propiciat la circulació transnacional de professionals culturals, productes artístics i coneixements.

La tecnologia, i la intel·ligència artificial en particular, podria servir per empoderar les persones usuàries i ajudar-nos a avançar cap a un món més èticament desitjable. La manera en què els usuaris usen la tecnologia pot crear noves oportunitats per aconseguir beneficis ètics per a la societat. Aquest és l’enfocament que proposa Joan Casas-Roma, investigador de la UOC, en el manifest publicat en obert «Ethical Idealism, Technology and Practice: a Manifesto».
 

Ir arriba

Lectures

«En els últims mesos han aparegut discretament als mitjans de comunicació dues notícies que haurien de fer-nos reflexionar molt seriosament. D’una banda, s’informava que el coeficient intel·lectual mitjà de la població mundial, que fins als anys 90 sempre havia augmentat, en els últims vint està disminuint considerablement, i molt especialment als països desenvolupats. Al mateix temps, el prestigiós Museu Carnavalet de París, seguint una moda absurda, decidia que deixava d’utilitzar les xifres romanes perquè la majoria de visitants no les entenien».

Ir arriba

Publicacions

La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) ha presentat els resultats de l’enquesta de desinformació científica a Espanya. L’estudi analitza aspectes relatius als hàbits de consum d’informació científica, la confiança en els diferents mitjans, l’actitut cap a la desinformació i els factors relacionats amb la capacitat per identificar-la i propagar-la. Un 68% de les 2.100 persones enquestades, han mostrat un ampli interès en temes de medicina i salut, l’alimentació i el benestar físic. I un 60,7% en ciència i tecnologia.

Ir arriba

Recursos

La Fundació La Caixa ha presentat CaixaForum+, una plataforma digital amb un ampli catàleg de propostes culturals i de divulgació científica. S'hi poden trobar sèries, pòdcasts, documentals, pel·lícules, art digital, programes de divulgació, entrevistes, concerts i òperes, i un llarg etcètera de formats a l’entorn de nou temàtiques: arts visuals i plàstiques, arts escèniques, música, literatura, pensament i història, cinema, arquitectura i disseny, ciències de la vida i ciències físiques.

Ir arriba

Resum de premsa

En aquesta selecció de premsa hi podeu trobar notícies referents a l’actualitat científica d’aquestes últimes setmanes i informacions de nous projectes dins els àmbits de la divulgació científica i el coneixement tecnològic enfocat a la ciutadania. Així mateix, també teniu a la vostra disposició el llistat d’enllaços a les seccions i suplements de ciència del diaris més destacats dins el nostre àmbit territorial, per si voleu ampliar o accedir a d’altres informacions publicades.
 

Ir arriba

Convocatòries

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) ha obert la  Convocatòria de Ajuts per el foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació 2022, per a finançar projectes de comunicació i divulgació que apropin la investigació, la tecnologia i la innovació a la ciutadania; que millorin l’educació científic i tècnica de la societat en tots els nivells i que impulsin la participació de la societat en els processos d’I+D+i. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 26 de gener de 2023.
 

Fins a l’1 de febrer, resta obert el termini per proposar activitats per a la pròxima edició de la  Festa de la Ciència, esdeveniment de divulgació científica organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i que se celebrarà els dies 10 i 11 de juny. Aquest any algunes de les temàtiques de la Festa seran el centenari de la visita d’Einstein a Barcelona, el centenari del naixement del bioquímic català Joan Oró, o l’any Internacional del Mill, però n'hi haurà moltes altres.
 

Ir arriba

Agenda

[22 de desembre, Secció Biologia i Societat de la Societat Catalana de Biologia, IEC]

[23 de desembre, Centre Cívic La Sedeta]

[De 27 de desembre al 8 de gener, Museu de Ciències Naturals i Jardí Botànic]

[Fins el 8 de gener, CosmoCaixa]

[Fins el 8 de gener, CosmoCaixa]

[Fins el 8 de gener, CosmoCaixa]

[14 de gener, Residència d'Investigadors]

[16 de gener, Residència d'Investigadors]

[18 de gener, CCCB]

[Fins al 27 de gener, Museu de la pell d’Igualada]

[29 i 30 de desembre, Observatori Astronòmic de Castelltallat]

[30 de gener, Residència d'Investigadors]

[10 de febrer, FCRi, BIST]

[Del 21 al 26 de febrer, Barcelona i Madrid]

[Fins el 19 de març, Museu Marítim]

[Fins el 2 d’abril, Museu de Ciències Naturals de Granollers]

[Gener, febrer i març, CosmoCaixa]

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram