05/07/2023 10:12 h.

El servei Nexus presenta una guia ràpida per resoldre dubtes sobre l’etiquetatge de productes alimentaris

Comparteix

Nexus, servei d’informació per a la creació i el creixement d’empreses del Servei de Teixit Productiu de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona ha publicat, en col·laboració amb Auren, una guia ràpida on trobar resposta a diverses preguntes sobre com etiquetar productes alimentaris.

L’etiquetatge de producte alimentari és requerit per a qualsevol producte alimentari comercialitzat i engloba tota la informació alimentària relativa a un aliment, a les seves dades, a la informació sobre al·lèrgens, a la informació sobre conservació i consum preferent i/o data de caducitat, entre altres. Aquesta informació es pot indicar mitjançant indicacions, dibuixos, signes o mencions a l’envàs, etiqueta, faixa o qualsevol altre element que acompanyi al producte alimentari. Si tens dubtes, consulta aquesta guia ràpida amb diverses respostes que et poden ajudar.

Què cal indicar en l’etiquetatge d’un producte alimentari?

  • La denominació clara del producte.
  • Els ingredients de major a menor pes.
  • Els al·lèrgens o substàncies causants d’intoleràncies, que hagin estat usats en la fabricació o estiguin presents en els productes.
  • La quantitat neta.
  • Dates durada/caducitat.
  • Conservació i utilització.
  • Empresa.
  • País d’origen/lloc de procedència.
  • Forma d’ús
  • Alcohol: s’indica el volum d’alcohol “% vol” en les begudes que tinguin més d’un 1,2%.
  • Informació nutricional.

Cal indicar el llistat d’ingredients en tots els productes alimentaris?

No, el llistat d’ingredients no s’exigirà en els aliments següents:

  • Fruites i hortalisses fresques.
  • El formatge, la mantega, la llet i la nata fermentada.
  • Els aliments que constin d’un únic ingredient.

Puc etiquetar només en català?

No, perquè el català té l’estatus de “llengua d’àmbit regional i minoritària”, així que es pot etiquetar en català sempre que també s’acompanyi d’etiqueta en una llengua oficial de la Unió Europea.

La informació obligatòria alimentària on ha de figurar?

En el cas dels aliments envasats, ha d’estar directament en l’envàs o en una etiqueta subjecta al mateix.

Com han de ser les etiquetes?

Fàcilment visibles, clarament llegibles i indelebles.

En el cas d’un envàs múltiple consistent en articles envasats individualment que són venuts pels productors als majoristes o minoristes, les indicacions obligatòries requerides han de figurar en cada article envasat individualment?

No és necessari que estigui etiquetat cada article envasat individualment a no ser que el majorista o minorista vulgui vendre al consumidor final els articles envasats individualment. En aquest cas, haurà d’assegurar-se que figuren en cada un d’ells mencions obligatòries.

Com ha de ser l’etiquetatge d’al·lèrgens en aliments envasats?

En els casos en que tots els ingredients d’un aliment són substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies, tal com figuren en l’annex II del Reglament d’Informació Alimentària al Consumidor, tots ells han d’indicar-se a la llista d’ingredients i destacar-se.

Cal informar sobre al·lèrgens en aliments no envasats?

Les indicacions relatives a les substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies enumerades a l’annex II del Reglament anterior, són obligatòries, i quan s’utilitzen en la fabricació d’un aliment no envasat, cal assegurar-se que el consumidor disposa d’aquesta informació.

A més, a la guia també s’ofereix informació sobre els aliments per a la venda a distància i què cal fer si es vol importar productes alimentaris de fora de la UE.