10/03/2023 09:12 h.

Tot el que has de saber sobre la certificació ecològica de productes alimentaris

Comparteix

Els productes ecològics han d’estar regits per la normativa agroalimentària ecològica de la Unió Europea, recollida al Reglament (UE) 2018/848, aplicable des de l’1 de gener de 2022.

Què és un producte ecològic?

Els adjectius eco (ecològic), bio (biològic) i orgànic són sinònims. Aquests adjectius designen aquells productes que no han estat tractats amb cap tipus de pesticida o producte químic que no sigui natural; que han estat processats i/o cultivats respectant els cicles propis de la naturalesa i, que no són transgènics, és a dir, que no han patit cap modificació genètica. A més, també designa que les matèries primeres procedents de la ramaderia, respecten el benestar animal.

La producció d’aquests productes es limita molt estrictament l’ús d’additius alimentaris i coadjuvants d’elaboració. És a dir, que no s’afegeixen al producte substàncies que no siguin necessàries i que almenys el 95% dels ingredients siguin ecològics.

Dins de la producció agrària ecològica, trobem els següents productes: productes agraris vius o no transformats, productes agraris transformats destinats a ser utilitzats per a l’alimentació humana, aliments per als animals i materials de reproducció vegetativa i llavors per al cultiu.

Què és un sistema de producció ecològica?

El sistema de producció ecològica ha de garantir que el producte està fabricat d’acord amb la normativa vigent de productes alimentaris, i que la seva producció es realitza de manera sostenible i respectant les limitacions explicades anteriorment.

El marc normatiu que regula la producció agroalimentària ecològica a la Unió Europea està recollida al Reglament (UE) 2018/848. Aquesta és la normativa d’aplicació a tots els països de la Unió Europea i la que estableix les normes de producció, elaboració, etiquetatge i el sistema de control dels productes ecològics que s’aplica des de l’1 de gener de 2022.

Aquest sistema ha de garantir que els productes han estat produïts o elaborats d’acord amb les normes de l’agricultura ecològica, envasat i comercialització.

Què és el segell de certificació ecològica?

El segell de certificació ecològica garanteix que els productes han estat produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica. Es poden obtenir depenent d’on la producció hagi sigut comercialitzada.

Si ha sigut comercialitzat a la Unió Europea, haurà d’anar identificat amb el segell corresponent. També pot portar el segell corresponent a la comunitat autònoma espanyola en què hagi estat produït.

Aquests segells han d’estar visibles tant en els productes envasats com en els productes que es venen a granel, com poden ser la fruita i verdura, en petites etiquetes o bé en la seva caixa.

En un espai proper al logotip ecològic, també s’ha de mostrar un número de codi de l’organisme de control que ha emès el certificat i indicar el lloc on han estat cultivades les matèries primeres agrícoles que composen el producte.

Pel que fa a Espanya, conviuen autoritats públiques de control i organismes privats autoritzats, que certifiquen i controlen la producció i l’etiquetatge dels productes ecològics a cada comunitat autònoma. En el cas català, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l’autoritat encarregada d’auditar i certificar els productes agroalimentaris del nostre territori.

Quins controls cal seguir per a obtenir la notificació?

La pròpia normativa ja estableix els controls oficials que s’han d’aplicar en el cas de pinsos, alimentació animal, medicaments, additius, fertilitzants, etc. Cal aplicar controls per part dels organismes de control autoritzats a cada país i/o comunitat autònoma. Aquests controls consisteixen en una verificació  del compliment del sistema de producció i de la normativa aplicable, almenys, una vegada a l’any. Queden exempts d’aquest control els majoristes i que només treballin amb productes envasats.

Els organismes de control han de garantir una sèrie de requisits d’objectivitat i imparcialitat, i han de disposar de personal qualificat. En el cas de Catalunya, l’autoritat competent és el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de la Direcció General d’agricultura i Ramaderia. Es confereix la facultat de control a una única autoritat de control, el CCPAE.

A qui s’aplica el sistema de control i certificació de la producció ecològica?

A totes les empreses que intervenen en el procés, des de la producció inicial fins al moment en que el producte està llest per al seu consum, convenientment envasat i etiquetat. Aquesta obligació és extensiva a les empreses que simplement realitzen tasques comercials, comprant i venent productes agroalimentaris provinents de producció agrària ecològica, sense manipular-los, així com a aquelles que realitzen treballs per a tercers amb aquests productes (inclosos els escorxadors).

Els productes de la caça i de la pesca d’animals salvatges no es consideren producció ecològica.

Es poden autoritzar tràmits excepcionals?

Poden haver-hi diverses situacions excepcionals que han de ser autoritzades per part de l’autoritat competent de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). Només es poden realitzar per via telemàtica i es poden consultar a la web del DACC, a l’apartat de tràmits.