Fotografia de família de les entitats seleccionades i premiades al 12è Premi Josep M. Rueda i Palenzuela. Foto: Diputació de Barcelona

16/12/2022 09:30 h

Sostenibilitat Social

El Centre d’Estudis Africans i Interculturals i l’Associació Cultural Llobregat Block Party guanyen el 12è Premi Josep M. Rueda i Palenzuela

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ha lliurat aquest dijous 15 de desembre els guardons de la 12a edició del Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, que reconeix i posa en valor les entitats socials que treballen a favor de la inclusió i la cohesió social des de l’acció comunitària. Durant l’acte d’entrega dels premis, que ha tingut lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison, s'han donat a conèixer els 5 finalistes i les entitats que han obtingut el Primer i el Segon Premi. La 12a edició ha comptat amb la participació de 45 entitats socials.

El projecte “Joves referents per a la diversitat, la intercultural i la revenció de violències” del Centre d’Estudis Africans i Interculturals ha guanyat el Primer Premi Josep M. Rueda i Palenzuela, dotat amb 5.000 euros. El Segon Premi, dotat amb 2.500 euros, l’ha obtingut el projecte “Impuls de Barri”, de l’Associació Cultural Llobregat Block Party.

Primer Premi per a la participació activa de persones joves afectades pel racisme o l’estigma d’origen
El projecte “Joves referents per a la diversitat, la interculturalitat i la prevenció de violències” del Centre d’Estudis Africans i Interculturals fomenta la participació activa de persones joves afectades pel racisme o l’estigma d’origen en els àmbits de l’educació i la intervenció social i allà on la diversitat encara és una assignatura pendent. El projecte espera contribuir a garantir la igualtat social i la sensibilització de la ciutadania en general, i ho fa a través de la participació i la implicació activa de les seves principals beneficiàries: les persones joves afectades pel racisme o l'estigma d'origen, a qui es capacita com a agents de canvi. L’entitat impulsa activitats arreu de Catalunya orientades a la formació d’agents de sensibilització, Think tank d’agents de sensibilització, i Tallers de sensibilització amb alumnat de centres educatius, principalment d’ESO.

Segon Premi per a l’impuls a la vinculació dels joves a la vida comunitària a través del la musica rap i la cultura Hip Hop
El projecte “Impuls de Barri”, de l’Associació Cultural Llobregat Block Party és un projecte pilot de dinamització juvenil desplegat al barri de Montcada Can Sant Joan (Montcada i Reixac) a partir de la música rap i la cultura Hip Hop, amb l’objectiu de vincular als joves a la vida comunitària per tal que esdevinguin motor de transformació social.  A partir de la metodologia de recerca-acció participativa els joves s’aproximen al seu entorn amb una mirada crítica i constructiva, i entrevisten a persones i col·lectius amb l’excusa de conèixer fonts inspiradores per a les seves creacions musicals. Això els fa prendre consciència social per esdevenir un actor més de la vida social, cultural i comunitària del barri. Els joves es converteixen en veu i desenvolupen la capacitat d’acció als espais de participació ciutadana i comunitària, a més d’aprendre a organitzar-se col·lectivament per promoure activitats i projectes. L’experiència s’està sistematitzant per a transferir-la a d’altres barris i realitats.

Els 5 projectes finalistes de la 12a edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela han estat:

  • Projecte “Impuls de Barri”, de l’Associació Cultural Llobregat Block Party (Montcada i Reixac)
  • Projecte “Joves referents per a la diversitat, la interculturalitat i la prevenció de violències” del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (Barcelona i Olot)
  • Projecte “Meraki , laboratori cooperatiu tèxtil”, de la Fundació IDEA (Sabadell i Sant Esteve de Palautordera)
  • Projecte “CODIS: Convivència, Diversitat i Inclusió Social” de la Fundació Main (Sabadell)
  • Projecte “La geganta del barri”, del Club Infantil i Juvenil Sanfeliu Sant Ildefons (CIJSSI), (Hospitalet de Llobregat)


Visibilizar projectes de treball comunitari des dels serveis de benestar
La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, impulsa el Premi Josep M. Rueda i Palenzuela, de caràcter biennal i d'àmbit territorial de Catalunya,  per premiar i reconèixer projectes d'intervenció social.

Aquest premi vol ser un reconeixement a Josep M. Rueda en tant que persona solidària i preocupada per les desigualtats socials, com per la seva tasca com a professional en els àmbits de la docència, la investigació social i el treball comunitari.

El Premi té per objecte impulsar projectes i actuacions d’intervenció social comunitària en desenvolupament que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat. A més a més, vol esdevenir una plataforma per donar visibilitat a aquelles intervencions locals que potencien vincles entre els actors socials i la comunitat i, així, estendre les pràctiques del treball comunitari des dels serveis de benestar.

El Premi Josep M. Rueda i Palenzuela s’inscriu en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i Benestar", número 10 "Reducció de les desigualtats" i número 11 “Ciutats i comunitats sostenible”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir