Foto: Arxiu Municipal de Castellbisbal

13/08/2024 10:28 h

Cultura

El Museu de la Pagesia s'incorpora a l'exposició "I tu? Què has fet per la victòria?"

La mobilització a Catalunya per fer front al cop d’estat del 1936 és el tema central de l’exposició «I tu? Què has fet per la victòria?» de la Diputació de Barcelona que va arrencar el mes de març i que a partir del 16 d’agost incorpora el Museu de la Pagesia de Castellbisbal.

Organitzada per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola- Museu de Ca n’Oliver, l’exposició s’estructura en tres àmbits: la creació de xarxes assistencials per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària.

El tema central de l’exposició al Museu de la Pagesia és l’economia de subsistència i mostra com els veïns i veïnes de Castellbisbal van haver de recórrer a l’enginy per substituir les carències de la guerra. El Museu exposa un llum d'oli de la seva col·lecció, ideat a partir de materials casolans degut a la falta de matèries primeres, i fa referència als Fruiters, el paper moneda que va circular pel municipi per l’escassetat de moneda de metall.

Actualment present a vuit municipis

A més del Museu de la Pagesia, l’exposició «I tu? Què has fet per la victòria?» està present en set museus més: el Centre d'Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona (fins al 17 de setembre), el Museu d’Arenys de Mar (fins al 29 de setembre), el Museu de Manresa (fins al 29 de setembre), el Museu de Mataró. Can Serra (fins al 13 d'octubre), el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat (fins al 20 d’octubre), el Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet (fins al 18 de novembre), el Museu d'Història de Cerdanyola - Museu de Ca n'Oliver (fins al 20 de desembre) i l’Arxiu Municipal de Sant Adrià Isabel Rojas Castroverde (fins al 20 de desembre).

A Castellbisbal, la mostra es pot visitar fins al 28 de desembre i el darrer museu en incorporar-se serà el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, del 22 d’octubre al 22 de desembre.

Exposició presencial i virtual

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través del web https://www.diba.cat/web/exposicions/-/i-tu-que-has-fet-per-la-victoria amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra. 

Memòria en Xarxa

Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial i que fins a la data ha presentat tres exposicions: «1939 L'abans i el després» , amb motiu del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil (2019); «Visca la República!» pels 90 anys de la proclamació de la Segona República (2021); i «L'escola, llum de llibertat! dedicada» a la reforma de l'ensenyament promoguda per la Segona República (2023).

Relació de museus, en ordre d'exposició

Museu de la Pagesia de Castellbisbal

“Economia de subsistència”

Del 16 d'agost al 28 de desembre

Centre d'Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona

“Els refugiats i refugiades de guerra a Tona durant la Guerra Civil espanyola”

Fins al 17 de setembre

Museu d’Arenys de Mar“Bombes per terra, mar i aire”

Fins al 29 de setembre

Museu de Manresa

“Els refugiats: l’altra cara de la Guerra Civil a Manresa”

Fins al 29 de setembre

Museu de Mataró. Can Serra

“La solidaritat de Mataró amb els refugiats durant la Guerra Civil, 1936-1939”

Fins al 13 d'octubre

Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat

“Les fàbriques de material de guerra a Cornellà de Llobregat durant la Guerra Civil Espanyola”

Fins al 20 d’octubre

Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet

“Infants de Madrid refugiats a Gramenet del Besòs”

Del 22 d’octubre al 22 de desembre

Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata de Ripollet

“Ripollet i l’acollida de refugiats”

Fins al 18 de novembre

Museu d'Història de la Immigració de Sant Adrià. Arxiu Municipal de Sant Adrià Isabel Rojas Castroverde

“La col·lectivitat de camperols de pla de Besòs”

Fins al 20 de desembre

Museu d'Història de Cerdanyola - Museu de Ca n'Oliver

“Cerdanyola, un lloc de refugi”

Fins al 20 de desembre

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir