26/01/2022 10:36 h.

La Diputació de Barcelona referma el compromís amb l’educació ambiental amb l’impuls al congrés permanent

Comparteix

 

Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha anunciat que la Diputació de Barcelona fa seus els compromisos que es deriven de la declaració del II Congrés Nacional d’Educació Ambiental “per una societat més sostenible, corresponsable i justa”.

L’Àrea elevarà al ple de la corporació l’adhesió a la declaració i impulsarà el Congrés en format permanent, amb la resta d’administracions i entitats organitzadores, gràcies a la constitució d’una secretaria estable que permetrà disposar d’una plataforma de treball entre congressos i desenvolupar els compromisos assumits.

La declaració inclou un decàleg de deu punts que dibuixa el full de ruta que ha de seguir l’educació ambiental en els propers anys a la vista de les emergències ecològiques i socials actuals, en especial la climàtica i la de biodiversitat. El Congrés, que ha refermat la necessitat de teixir aliances per avançar en educació ambiental, està coorganitzat per vuit administracions i entitats, en la línia marcada també per l’ODS 17 “Teixir aliances per assolir els objectius”. El Congrés ha fet una crida a les persones i les organitzacions interessades a adherir-se a la declaració “per transitar l’acció individual a la transformació col·lectiva”, mitjançant el Formulari d'adhesió.

 

Innovació educativa i ambiental

La Diputació de Barcelona desenvolupa programes d’educació ambiental des de fa més de quatre dècades, en el convenciment que constitueixen una eina de gestió imprescindible per aplicar amb eficiència les polítiques municipals de medi ambient i un instrument molt poderós de transformació social.

La Gerència de Serveis de Medi Ambient disposa d’una oficina temàtica específica on una quinzena de professionals acompanyen els ajuntaments per implantar aquest canvi cultural tant necessari. Enguany, el Catàleg de Serveis dedica més de mig milió d’euros a prestar suport econòmic i tècnic a projectes municipals d’educació ambiental. Impulsa iniciatives innovadores, com ara projectes d’aprenentatge servei i espais comunitaris formant aliances amb altres actors. Aquest és el cas de Mercats sostenibles, una iniciativa conjunta amb la Gerència de Serveis de Comerç per reduir el plàstic d’un sol ús en els mercats municipals i experimentar amb metodologies d’aprenentatge servei; o Llegim el riu, amb la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Universitat de Barcelona, que crea espais d’innovació social a les biblioteques municipals per afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i utilitza la ciència ciutadana en la seva protecció. També desenvolupa programes per promoure la implantació d’accions de transició energètica, com ara A-prenem el Sol, les campanyes del 50/50 o el Passa l’energia. Aquest darrer ofereix suport als ajuntaments per estalviar energia als equipaments i destinar els estalvis a llars que pateixen pobresa energètica. La Gerència també impulsa un programa de formació municipal i gestiona el Centre d’Estudis del Mar, equipament pioner d’educació ambiental marina.