30/09/2021 15:40 h.

El Ple de la Diputació aprova per unanimitat el Pla de Resiliència local, dotat amb 50 milions d’euros, per a la recuperació social i econòmica dels pobles i les ciutats de la província

Comparteix

El Grup Socialista vota favorablement a la moció presentada per sol·licitar a la Generalitat la redacció, negociació i signatura urgent dels nous contractes programa 2022-2025 de serveis socials, ampliant el finançament d’acord amb els costos reals, i a una altra de suport al foment a l’esport femení davant l’actual bretxa de gènere en la pràctica esportiva.

El Ple de la Diputació de Barcelona d’aquest mes de setembre, celebrat de forma presencial al paranimf de l’Escola Industrial, ha començat amb la condemna i el rebuig de la presidenta Núria Marín als fets ocorreguts ahir a Badalona, on van ser detinguts 7 homes per un presumpte delicte d’agressió sexual.

Seguidament, s’ha donat lectura a diverses declaracions institucionals. En primer lloc, i a càrrec de la vicepresidenta quarta Núria Parlon, la Declaració Institucional amb motiu de les greus afectacions provocades per l’acció volcànica a l’illa de La Palma que, a hores d’ara, ha afectat més de 338 hectàrees i gairebé un miler d’edificis. La Corporació mostra així el seu suport i la seva solidaritat amb les persones damnificades, especialment aquelles que han perdut la seva llar i els seus negocis, i fa valer el treball coordinat que des del primer moment s’està duent a terme. A més, es posa a disposició de les autoritats i demana que, com més aviat millor, es facilitin els recursos necessaris per pal·liar els efectes devastadors d’aquesta erupció i s’ajudi en la recuperació de l’illa.

En segon lloc, la Declaració institucional sobre la situació dels drets humans i les dones a l’Afganistan després del retorn dels talibans al Govern del país. La Diputació reclama de manera urgent que tota la comunitat internacional emprengui les accions necessàries per evitar la tragèdia i que s’inclogui, en tots els processos de diàleg i cooperació actual i futura, la condicionalitat de la garantia dels drets de les dones i les nenes afganeses, tot recordant que les institucions europees han de ser referència de drets i llibertats i no poden mirar cap a un altre costat. En aquest sentit, exigeix també el compliment dels compromisos adquirits dins dels ODS, per la igualtat entre dones i homes, i el reconeixement de la ciutadania plena de les dones.

I per últim, la Declaració institucional en contra de qualsevol expressió de violència LGTBI fòbica i a favor de la convivència, a càrrec del vicepresident primer Jaume Collboni, arran de les diferents situacions de violència ocorregudes els darrers dies amb clares motivacions LGTBIfòbiques. La Diputació manifesta el seu enèrgic rebuig a qualsevol conducta contra les llibertats i que no respecti els drets de les persones. Alhora, expressa el seu condol a les companyes i la família del jove Samuel a Galícia i mostra el seu suport a les famílies de les persones víctimes de la violència. Finalment, rebutja amb fermesa la cultura de la por i es compromet a seguir treballant per la bona convivència i el respecte envers la diversitat, per una societat lliure d’agressions i de comportaments sexistes.

D’altra banda, en aquest Ple, també s’ha donat compte de les renúncies al càrrec, entre altres, dels diputats del Grup Socialista Óscar Sierra i Alfredo Vega, i la seva substitució a càrrec de Josep Monràs i Ana Maria Martínez, respectivament. En els seus comiats, ambdós han agraït la tasca del personal de la casa, així com del conjunt de diputats i diputades, i han fet valdre la important feina que es fa des d’aquesta institució en favor dels municipis de la província i la seva ciutadania, especialment en moments difícils com els que estem vivint arran de la pandèmia de la Covid-19.

Un dels punts més destacats d’aquest primer Ple després de les vacances estiuenques, i en sintonia amb el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Govern d’Espanya, ha estat l’aprovació per unanimitat del Pla de Resiliència Local. En el marc del Pla de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023, i dotat amb més de 50M€ distribuïts equitativament per a l’anualitat 2022, té com a objectiu empoderar els municipis, per tal que aquests esdevinguin els espais d’una recuperació social i econòmica. Alineat també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030, el Pla es desplega a través de sis línies d’actuació: reactivació econòmica, atenció a les persones, solvència financera dels ajuntaments, inversió sostenible, mitigació del canvi climàtic i transformació digital, i assegura, en primera instància, un import de 20.000 euros a cada municipi. La resta de la dotació es reparteix en funció del número d’habitants (50,1%) i altres criteris (37,4%), com la renda bruta familiar disponible o el nombre de persones en situació de desocupació, entre altres.

Com ha destacat l’adjunta a l'Àrea de Presidència i també portaveu socialista, Pilar Díaz, “tenim una sèrie de prioritats clares: vèncer el virus, la reactivació econòmica i que ningú quedi enrere” i, en aquest sentit, “després de la situació d’emergència que hem viscut i continuem vivint, aquest Pla pretén donar suport als municipis de la província per estimular el rellançament de les economies locals i per una recuperació social justa”.

Pel que fa al seguiment i el control de la gestió corporativa, des del Grup Socialista hem votat en contra de la moció relativa a estudiar el foment de polítiques d’empadronament actiu, presentada per ERC-AM i que finalment ha estat rebutjada. En el seu torn de paraula, la nostra portaveu, Pilar Díaz, ha destacat que “coincidim amb l’esperit de compliment de la llei” i, per tant, s’ha d’empadronar a tothom, “però no compartim els canals i les solucions que es proposen per fer-ho, perquè la solució no pot ser mai que la Diputació faci de comissària política, que és la pràctica encoberta que es desprèn d’aquesta moció”.

Com ha recordat, “la competència directa de l’empadronament és dels ajuntaments i si hi ha la constatació de males praxis, hi ha vies per denunciar-ho”. A més, la Diputació acompanya i assessora els ajuntaments i “el que es proposa en aquesta moció, vulnera també l’autonomia municipal que tant denunciem en altres ocasions”.

Amb relació a la moció per demanar un nou contracte programa de Serveis Socials, presentada pel Grup d’ECG i aprovada en el Ple, els i les socialistes hem votat a favor, ja que, com a dit la nostra portaveu, “constatem la necessitat de treballar conjuntament per a l’elaboració dels contractes programa que, en definitiva, són eines de gestió que estableixen la corresponsabilitat entre els ens públics per facilitar i donar la millor prestació de serveis socials possible als municipis i a la ciutadania”. Pilar Díaz ha recordat que, en els darrers 10 anys, la despesa dels ajuntaments en aquesta partida ha estat del 39%, fet que posa de manifest la importància dels serveis socials per al món local i el gran esforç econòmic que es fa en aquest sentit. Alhora ha posat de manifest la desproporció de fonts de finançament d’aquests contractes programa i la necessitat de resoldre-ho. “Els i les socialistes volem continuar treballant en aquesta línia fent realitat projectes transformadors, com els que s’estan duent a terme en aquests moments des de la Diputació, i reivindiquem que és moment de fer-ho braç a braç també amb la Generalitat”. 

D’altra banda, des del Grup Socialista hem votat favorablement també a la moció de foment i suport a l’esport femení presentada pel Grup de Ciutadans, que ha estat aprovada per unanimitat. En paraules de la nostra portaveu, “aquesta moció ens dona l’oportunitat de mostrar, un cop més, un altre àmbit de discriminació de gènere, alhora que ens permet recordar l’esforç que s’està fent des de la Diputació per garantir el dret universal a l’esport amb equitat i afavorint la inclusió social”. Díaz ha evocat la importància de recollir i fer una diagnosi concreta de les situacions de discriminació, perquè “ens ajuda a impulsar mesures de foment i promoció de polítiques adreçades al suport i foment de l’esport femení, i a incorporar aquesta perspectiva de gènere al sistema esportiu local”. En aquest sentit, ha apuntat l’especial significació de les campanyes comunicatives de promoció, els ajuts econòmics i altres polítiques que “faciliten que les nenes d’avui tinguin referents femenins en la pràctica esportiva i no es produeixin abandonaments de manera prematura”.  

Finalment, la Junta de Govern celebrada també aquest matí ha aprovat un seguit de mesures per garantir la prestació del servei postal públic a la província i la seva permanència en la Diputació, així com la concessió del fons de prestació per a l’Impuls a l’activitat esportiva dels petits municipis, dotat amb 270.000 euros.