17/01/2024 14:00 h. - Susana Burgos

La Diputació de Barcelona destina 3,4 milions d’euros a serveis als ajuntaments en matèria d’igualtat i feminismes

Entre els recursos que s’ofereixen al catàleg de serveis 2024 en matèria d’igualtat i feminismes destaquen les activitats de sensibilització i prevenció, l’assessorament en igualtat de gènere i el finançament de l’abordatge de les violències masclistes

La Diputació de Barcelona ofereix als ens locals de la demarcació recursos i serveis en matèria d’igualtat i feminismes per un valor total de 3,4 milions d’euros a través del seu Catàleg de Serveis 2024. Les línies d’actuació dels recursos de l’Àrea de Feminismes i igualtat són el foment de la igualtat i de la diversitat sexual, afectiva i de gènere, l’abordatge de les violències masclistes, i el suport i assessorament professional.

Enguany, des de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, es torna a posar a l’abast del món local un total de 10 recursos econòmics, tècnics i materials amb l’objectiu de generar territoris i entorns més igualitaris i segurs. En concret, s’hi destinen recursos per al finançament directe de projectes i actuacions vers la igualtat de gènere i la diversitat sexual, afectiva i de gènere i l’abordatge contra les violències masclistes; suport tècnic per al disseny, actualització i avaluació dels plans i protocols d’igualtat de gènere i pans locals LGTBI; i tallers i activitats de sensibilització. A més, per als municipis inferiors a 10.000 habitants es continuarà amb l’assessorament tècnic especialitzat amb l’objectiu de facilitar estratègies, eines i recursos en l’àmbit de les polítiques d’igualtat i LGTBI.

Així mateix, un any més, es donarà suport a activitats locals relacionades amb el Dia Internacional de les Dones (8 de març), el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia (17 de maig), el Dia Internacional de l'Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual (28 de juny ) o el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (25 de novembre).

També es posa a disposició del món local el suport per a la implantació d’una Xarxa de Punts lila al municipi. Els Punts Lila són espais d'informació, sensibilització i assessorament dedicats a la prevenció i erradicació de les actituds i comportaments sexistes i, en general de les violències masclistes, que es produeixen en espais i equipaments des d'una mirada feminista, comunitària, restaurativa i interseccional.  Aquest recurs conté dues modalitats de suport: punt lila dinamitzat als espais públics d’oci on es cedeix una carpa i materials, i la segona opció és l’acompanyament a la creació o ampliació d’una Xarxa de Punts lila  d’establiments i d’equipaments municipals, tant públics com privats, que estigui vinculada a la prevenció i sensibilització envers les violències masclistes. Es tracta de comerços, equipaments esportius, sanitaris, culturals, etc. que poden esdevenir punts informatius i de referència per a la ciutadania en prevenció i sensibilització envers les violències masclistes.

Plans d’Igualtat i Protocols de violència

Dins del Catàleg de Serveis 2024 de la Diputació en matèria de feminismes i igualtat també destaquen els plans locals d’igualtat de gènere o plans locals LGTBI i els protocols locals d'actuació en situacions de violències masclistes, protocols interns d'actuació davant l'assetjament sexual o per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere a l'àmbit laboral i protocols locals d'actuació davant les violències sexuals en espais públics d'oci.

Actuacions com els Protocols d’abordatge de les violències masclistes estan emmarcats en el Protocol marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista aprovat el novembre del 2022 i parteixen d’un nou paradigma d'intervenció.

Per a la diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Eva Baró, “aquest nou paradigma reconfigura el marc conceptual des del qual comprenem les violències masclistes i posen les dones, infants i adolescents al centre”. Els protocols tenen com a finalitat posar en marxa una intervenció coordinada contra la violència masclista incloent-hi un conjunt de mesures i mecanismes de suport, coordinació i cooperació destinats a les institucions públiques i altres agents implicats, que defineixin les formalitats i la successió d'actes que s'han de seguir per a executar-los correctament, per tal de garantir la prevenció, l'atenció eficaç i personalitzada i la recuperació de les dones que es troben en risc o en una situació de violència masclista.

El catàleg de serveis per a l’any 2024, aprovat per la Diputació de Barcelona al ple de desembre, té una dotació pressupostària inicial de 168,3 milions d’euros, la més elevada de les  seves edicions i  ofereix, en el conjunt de tots els àmbits, 374 recursos que permetran als governs locals oferir a la població uns serveis públics de qualitat.

El suport de la Diputació a les de polítiques feministes i d’igualtat als municipis responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el seu compliment i desplega d’acord amb ells la seva acció de suport als governs locals.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.