Societat - Educació - Salut - Joventut - 01/03/2024 13:35 h. - Dulce Valero

El Campus Mundet de la UB acull una exposició sobre experiències i bones pràctiques en acompanyament vivencial als joves

Emmarcada en el projecte Escolta Jove de la Diputació de Barcelona, la mostra, de caràcter itinerant, explica 16 projectes elaborats per diferents ens locals i consells de la província.

La Diputació de Barcelona ha inaugurat avui a l'entrada del CRAI-Biblioteca del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona (UB), a l’Edifici Llevant, una exposició sobre experiències i bones pràctiques en acompanyament vivencial als joves.

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 4 d’abril, presenta projectes i programes de diferents territoris de la província de Barcelona amb l’acompanyament vivencial com a metodologia de relació amb la persona jove, entesa com un canvi de mirada, d’entendre les persones joves, d’aproximar-s’hi, de tractar-les, de relacionar-s’hi, tot oferint-los espais d’escolta i acompanyant-los des de les seves potencialitats.

L’exposició, formada per diferents plafons informatius, presenta 16 experiències i bones pràctiques elaborades per diferents ens locals i consells de la província que tenen l’acompanyament vivencial  com a metodologia de relació amb la persona jove i que, per tant, comparteixen temàtica amb el projecte Escolta Jove de la Diputació de Barcelona. Són els següents:

-Ajuntament d’Olesa de Montserrat: Programa Escolta Jove. Servei psicològic i emocional. Dinamització de l’espai jove.

-Consell Comarcal del Bages / Ajuntament de Manresa: Àngels de Nit. Projecte d’intervenció en espais públics d’oci nocturn.

-Ajuntament de Mataró: Arrelem. Formació professionalitzadora per a joves.

-Ajuntament del Prat de Llobregat: Fent carrer, fem camí. Intervenció socioeducativa amb joves al Medi Obert.

-Oficina Jove d’Osona, Consell Comarcal d’Osona: Intaboo. Servei de prevenció per a persones joves, famílies i professionals.

-Ajuntament de Manlleu: Territori Jove. Servei d’intervenció socioeducativa a l’espai públic.

-Consell Comarcal La Selva / Ajuntament de Fogars de la Selva: Jove, i a tu què se't remou?. Benestar emocional a través de l’expressió artística.

-Ajuntament de Vilanova i la Geltrú: Mentoria social Vincles. Acompanyament de persones joves migrants al municipi.

-Ajuntament de Viladecans: Rap Intergeneracional i taller de grafiti. Socialització i participació a partir d’un oci alternatiu entre persones joves i gent gran.

-Ajuntament de Sant Llorenç Savall / Consell Comarcal del Vallès Occidental: El poble com a equipament. Vincle, acompanyament i foment de l’autonomia.

-Consell Comarcal Vallès Occidental: Programa Escolta Jove als municipis de menys de 5.000 habitants. Fomentar el benestar emocional i social, la participació i l’acció comunitària de les persones joves i adolescents.

-Ajuntament de Granollers: El Gra t'escolta. Acompanyament emocional en espais quotidians.

-Ajuntament de Pineda de Mar: Girl Zone. Espai de sororitat.

-Ajuntament de Terrassa: Districte jove de Terrassa. L’acompanyament socioeducatiu als espais joves i al carrer.

-Ajuntament de Vic: 9a Vic. Projecte d’acollida de joves nouvinguts.

-Ajuntament de Vilafranca del Penedès: I tu, com t’ho imagines? Futur Equipament Juvenil de Vilafranca.

L’exposició s’emmarca en la celebració de la Jornada acció socioeducativa en medi obert, organitzada pel Grup de Pedagogia Social (GPS) de la Facultat d’Educació, amb la col·laboració de la Facultat, el CRAI de la UB i la Diputació de Barcelona. Durant la jornada es faran dues visites guiades amb els estudiants a l’exposició i es posaran en comú diferents experiències d’acompanyament socioeducatiu vinculades al projecte Escolta Jove.

Escolta Jove: un recurs per potenciar els Serveis Locals de Joventut

Durant la inauguració de l’exposició, el diputat de Joventut de la Diputació de Barcelona, Javi Silva, ha destacat la importància de mantenir aliances amb el món acadèmic “per sumar esforços”, i ha posat en relleu el paper dels serveis locals de Joventut com a “agents d’innovació social”. “A través de la seva feina constant són capaços d’impactar en l’empoderament i emancipació dels i les joves. Són un exemple totes les experiències i bones pràctiques que recull l’exposició”, ha dit.

Silva ha recordat la feina que en aquest sentit fa la Diputació de Barcelona a través del projecte Escolta Jove: “Aquesta metodologia d’acompanyament vivencial no només proporciona suport  pràctic als professionals de joventut, sinó que també fomenta el creixement personal i l’autonomia dels i les joves”, ha assenyalat.

El programa Escolta Jove un recurs que s’ofereix als ajuntaments i que busca potenciar els Serveis Locals de Joventut com a agents clau en l’orientació i l’acompanyament per al desenvolupament vital de les persones joves.

El projecte té com a objectius específics impactar en la millora del benestar de les persones joves a través del treball de les competències socioemocionals i acompanyar-los en el desenvolupament del seu projecte de vida.

La Diputació de Barcelona va atendre a través d’aquest programa prop de 80.000 joves de 16 a 29 anys el 2023, dels quals 39.310 eren dones; 40.018, homes i 197, del gènere no binari. Durant l’any passat es van dur a terme, en el marc del programa, un total de 12.919 accions a la província, entre assessories, tallers i trobades, entre d’altres.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar”, número 4 “Educació de qualitat", i número 5 “Igualtat de gènere”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El diputat de Joventut, Javi Silva, durant la inauguració de l'exposició. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.