Economia - 18/07/2024 10:00 h. - NURIA PELAEZ RODRIGUEZ

La intenció d’emprendre creix 3,4 punts a la província de Barcelona i s’acosta a la mitjana europea

  • El 13,8% dels ciutadans de la demarcació espera emprendre en els propers 3 anys, un punt per sota de la Unió Europea.
  • Més de 375.000 persones estan involucrades en una activitat emprenedora a Catalunya.
  • Catalunya segueix liderant l’activitat emprenedora a Espanya amb una Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) del 7,6%, que a la província de Barcelona arriba al 8,3%.

 

La intenció d’emprendre continua creixent: a la província de Barcelona el percentatge de persones que espera emprendre en els propers 3 anys s’enfila fins al 13,8%, i a Catalunya se situa al 13,3%. En tots dos casos suposa un augment de 3,4 punts en relació amb l’any anterior i amb aquest increment, tant la província com Catalunya s’apropen a la mitjana de la Unió Europea, que se situa al 14,8%.

És una de les dades del darrer informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-2024 promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut Metròpoli i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de Carlos Guallarte.

Pel que fa a la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), la província de Barcelona torna a destacar amb una TEA del 8,3%, un punt més que el període 2022-2023. L’activitat emprenedora a les altres demarcacions també ha augmentat, especialment a Tarragona i Lleida. Com a resultat, al conjunt de Catalunya la TEA s’ha situat en el 7,6%, el que representa 0,76 punts més que el 2022-2023. Amb aquest percentatge, la TEA catalana continua per sobre de l’espanyola (6,8%) i retalla diferències amb l’europea (8,8%).

Un total de 375.956 persones d’entre 18 i 64 anys estan involucrades en activitats emprenedores a Catalunya. El 50,4% d’aquesta activitat correspon a persones emprenedores naixents, és a dir, que estan involucrades en el llançament d’un negoci (fins als 3 primers mesos), mentre que el 49,6% restant correspon a aquelles persones emprenedores noves que tenen el seu propi negoci (entre 4 i 42 mesos).

 

El perfil de les persones emprenedores

Pel que fa al perfil de les persones emprenedores potencials, a Catalunya respon a una persona de 37 anys de mitjana, de 39 en les que estan en fase inicial i de 50 en fase consolidada. És destacable l’alt percentatge dels nous empresaris amb estudis superiors en els darrers anys. El 60% dels emprenedors en fase inicial té estudis de grau o postgrau.

Els resultats de l’estudi per gènere indiquen que el percentatge de dones emprenedores es manté inferior al dels homes. Si observem la TEA catalana, la de les dones se situa en el 6,9% i la dels homes en 8,4%. La TEA femenina espanyola continua sent inferior a la catalana (6,1%) mentre que l’europea encara és superior (7,4%).

En totes les etapes del procés de creació d’empreses el percentatge d’homes emprenedors és superior al de les dones emprenedores. Mentre que en potencials emprenedors les xifres són similars (52% homes i 48% dones), en la resta d’etapes les diferències van dels 10 als 16 punts.

 

Motivacions i abandonaments

La qualitat de l’emprenedoria depèn fonamentalment del perfil motivacional de l’emprenedor. En el cas de les empreses de creació recent, predominen els motius proactius per davant dels reactius. Per contra, els motius reactius (es crea l’empresa per necessitat, perquè el treball escasseja) continuen sent majoritaris en el segment d’empreses consolidades.

Arran de la pandèmia, els motius reactius van créixer del 17% (2019) al 48% (2020), per la qual cosa l’emprenedoria va guanyar rellevància. Des de llavors, aquesta motivació ha anat disminuint progressivament fins al 38% el 2023. Es tracta d’una xifra similar a la d’Espanya (37%), però bastant superior a la d’Europa (30%).

El GEM és un projecte internacional de recerca que va sorgir amb la intenció d’analitzar l’activitat emprenedora, així com els factors que influeixen en la creació de noves empreses, i en aquesta edició han participat en l’estudi 49 països diferents.

Consulta l’informe executiu de l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-2024.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

El percentatge de dones emprenedores es manté inferior al dels homes. Foto: ZoFot / Shuttesrstock.com

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.