14/06/2024 09:15 h. - Beatriu Sanchís
L’Escola de Teixits de Canet de Mar clou el seu centenari amb la presentació d’un llibre commemoratiu
L’Escola de teixits de Canet de Mar coneguda oficialment com a Centre de recerca i transferència de tecnologia tèxtil (CRTTT) va acollir ahir al vespre la presentació del llibre commemoratiu “Escola de Teixits de Canet de Mar. Formació i recerca: 1922-2022 com a cloenda de la celebració del centenari del CRTTT després d’un any ple de múltiples activitats per celebrar l’efemèride.
El llibre, de l’autor Óscar Figuerola, repassa els 100 anys d’història del centre, que serveix d’homenatge a la gent que el va impulsar i reconeix la implicació de professorat, alumnat i la vinculació amb les empreses.
L’acte va comptar amb l’assistència del diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Galiano, juntament amb el director del Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar (CRTTT), Miquel Soler i l’alcalde del municipi, Pere Xirau.
Durant els parlaments el diputat Galiano va destacar la importància del centre i com és “estimat i estratègic per al municipi, i clau el seu paper pel que fa a la docència i la recerca”, així com “l’interès tan divers que desperta que és fruit d’un centre amb vitalitat i capacitat d’adaptació als canvis i transformacions de l’entorn social, productiu i institucional”.
Se celebra el centenari de l’Escola de Teixits, que és a Canet gràcies a la iniciativa de l’ajuntament de Canet de Mar personificada en la figura de l’aleshores regidor i empresari, Josep Fors, que va aprofitar l’oportunitat del concurs promogut per la Mancomunitat d’obrir una primera Escola local d’Indústries. Però va ser durant la República, amb Fors d’alcalde, quan l’Escola de Teixits es va consolidar i va configurar els seus trets d’identitat que l’han portat fins avui.
Galiano va continuar recordant la història del centre i com ha estat escola universitària adscrita a la universitat politècnica fins al 2011. “Es va saber transformar en centre de recerca gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Barcelona i EURECAT i va acollir la nova formació professional dual gràcies a la iniciativa conjunta entre l’agrupació d’empresaris tèxtils ASEGEMA, EURECAT i el Departament d’Educació”.
L’Escola continua fidel a la missió fundacional definida pel Consell de Pedagogia del 1922 i és un centre de formació tècnica i un centre “d’investigació superior del tèxtil i de referència nacional en la indústria tèxtil”.
“Aquest centenari és motiu d’un reconeixement ben merescut, tant a la feina feta durant tots aquests anys d’història i innovació com a totes les persones que ho han fet possible”, va afegir Galiano.
El CRTTT
L’Escola de Teixits de Canet de Mar des de la seva fundació el 1922 ha estat al servei de la indústria i del sector tèxtil principalment mitjançant la formació. El 2008 va iniciar un procés de canvi del seu model d’activitat, passant d’escola universitària de la UPC a centre de recerca i transferència de tecnologia tèxtil (CRTTT) sota la direcció científica de Cetemmsa Technological Centre, integrat a EURECAT des del 2015. La missió del CRTTT de Canet de Mar, pertanyent a la Diputació de Barcelona, és desenvolupar una activitat rellevant i continuada de servei, en el camp de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+I), a la indústria tèxtil del nostre país.
Es tracta d’un centre que és referent en formació tècnica i capdavanter en recerca aplicada de la mà de les empreses i d’enginyers i tècnics.
Un equipament de la Diputació de Barcelona que des de Canet de Mar ofereix suport a la indústria tèxtil de Catalunya, i també d’Espanya i amb vinculacions internacionals. Un exemple de maridatge entre formació i recerca com a suport a la indústria.
Promoguda per la Mancomunitat de Catalunya a iniciativa de l’ajuntament de Canet de Mar, impulsada per la Generalitat de Catalunya durant la República i transformada per la Diputació de Barcelona com a centre universitari i al segle XXI com a centre de recerca i formació per donar resposta a les necessitats de la indústria tèxtil.
El centre ha sabut adaptar-se al llarg de la seva vida a les necessitats canviants de la societat i de la indústria i disposa d’equips d’última generació per a poder desenvolupar recerca i formació aplicant els ODS.
Actualment a les seves instal·lacions s’hi desenvolupen les següents activitats:
La Unitat de teixits funcionals d’EURECAT. Desenvolupa projectes de recerca i formació d’alta especialització. Els tècnics de Diputació participen en els projectes de recerca i formació d’alta especialització.
El Departament Tèxtil Moda de l’Institut Lluís Domènech i Montaner de la Generalitat. Fa formació professional dual dels cicles de GM de fabricació tèxtil i de moda i confecció i el GS de patronatge i moda amb més de 120 alumnes. Els tècnics de Diputació fan assessorament al professorat i puntualment sessions formatives a l’alumnat.
UNED Sènior (conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Canet de Mar, que també dona cobertura a la cessió de l’espai per activitats locals de caràcter lúdic o cultural).
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.