09/07/2024 12:26 h. - Andrea Cosialls
L'Espai Agrari de la Baixa Tordera aprova la seva Carta Alimentària
El document suposa un pas decisiu cap a un sistema alimentari més just i sostenible al territori.
L'Assemblea de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), celebrada a Palafolls el passat dimecres 26 de juny, ha marcat un punt d'inflexió en la gestió alimentària del territori amb l'aprovació de la Carta Alimentària. Aquest document de compromís representa un pas ferm cap a l'Estratègia Alimentària de la Baixa Tordera, enfocada en la creació d'un sistema alimentari més just, saludable, sostenible i resilient.
El procés d'elaboració de la Carta Alimentària ha estat exhaustiu i participatiu, i ha integrat entitats i persones de diversos sectors relacionats amb l'alimentació, com la salut, l'educació, la producció, el turisme, la cuina, la pesca, la joventut, el comerç, la distribució, el territori i la indústria. Mitjançant tallers, entrevistes i una enquesta oberta a la ciutadania, s'han definit els principis rectors del document, que inclouen l'alimentació sostenible, l'economia social, la governança alimentària, la proximitat i la salut i equitat.
La Carta Alimentària detalla els desafiaments que afronta la Baixa Tordera per avançar cap a un sistema alimentari més just i sostenible. Entre aquests reptes, destaquen la necessitat de reforçar el sector productiu, fomentar el comerç de proximitat, incrementar el sentiment de pertinença, promoure dietes saludables i la cultura alimentària, reduir el malbaratament i millorar la coordinació entre les administracions i els actors principals de l’EABT.
Un cop aprovada, la Carta Alimentària es compartirà amb entitats i administracions de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera per tal que s'hi puguin adherir i col·laborar en la seva implementació.
A més de l'aprovació de la Carta, l'Assemblea també ha servit per fer un seguiment de les actuacions en curs a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, reafirmant el compromís del territori amb la producció agrària de proximitat.
Amb el suport decisiu de la Diputació de Barcelona
L'Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) cobreix una extensa àrea que inclou terres fèrtils dedicades a l'agricultura, boscos i zones humides al llarg del riu Tordera. Aquesta regió concentra prop de la meitat de la superfície agrària de la comarca del Maresme, amb més de 2.300 hectàrees de camps de conreus. D'aquestes terres, un 70% es dediquen a cultius de regadiu i un 30% a cultius de secà. L'horta es troba principalment a Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna i Blanes, mentre que Tordera destaca pels seus cultius de cereals i farratges. A més, hi ha censades 46 explotacions ramaderes, agrupades majoritàriament en el terme municipal de Tordera.
La Diputació de Barcelona constitueix un suport fonamental per a l'EABT, ja que proporciona recursos i assistència tècnica per a diverses iniciatives de desenvolupament sostenible i preservació del territori. Aquest suport és essencial per impulsar projectes que reforcin l'economia local, protegeixin el medi ambient i assegurin la sobirania alimentària del territori. Gràcies a aquest recolzament, l'EABT pot continuar desenvolupant-se com un model de gestió agrària que promou la diversitat paisatgística i la importància de la producció alimentària local.
Les actuacions de la Diputació de Barcelona a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.