07/06/2022 12:23 h. - Ramon Viladomat
Aquest dijous, a les 10.00 h, visita a la finca ramadera Mas Casanova de Sora (Osona)Nou sistema de tancats virtuals per desenvolupar la ramaderia extensiva en prats i boscos
- El sistema, impulsat pel programa BCN Smart Rural, s’acaba d’implantar en una finca ramadera d’Osona
- La generalització d’aquest sistema permetrà una gestió del pasturatge d’una manera més sostenible, a més contribuir a la regeneració de l’entorn natural
Un innovador sistema de control dels ramats consistent en posar als animals uns collarets amb geolocalització juntament amb la definició d’una zona de pasturatge amb uns tancats virtuals que es dibuixen amb el telèfon mòbil, sembla ser un projecte important pel futur del pasturatge extensiu. Gràcies a aquesta tecnologia, implantada dins l’estratègia BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona, els animals poden alimentar-se lliurement en prats i boscos, sense necessitat d’estar limitats per tancats elèctrics.
Aquesta solució de pasturatge a distància, desenvolupada per l’empresa noruega Nofence, elimina la necessitat de tancats físics i permet als pastors i ramaders controlar els animals des dels seus telèfons mòbils. Però a més de facilitar la feina del ramader i fer-la més eficient, l’aplicació posa gran èmfasi en garantir el benestar dels animals i, de fet, actualment només es pot fer servir per gestionar ramats de vaques, ovelles i cabres.
El maneig del bestiar en extensiu mitjançant tancats virtuals també ajuda als ramaders a fer una gestió forestal més sostenible, ja que els animals poden arribar a més racons, disminuint la càrrega de combustible dels boscos. I no es pot oblidar que rebaixar la massa forestal i generar discontinuïtat en la vegetació juga un paper fonamental a l’hora de reduir el risc de patir grans incendis.
Un projecte pioner a Osona
L’explotació d’Osona on s’està provant la nova tecnologia és La Casanova, una petita empresa de vaques de pastura que lidera Mercè Oms des dels boscos de Sora. La ramadera practica la rotació d’animals com a eina de millora de l'estructura i fertilitat del sòl i fer servir l’aplicació li permet planificar millor i evitar el pasturatge excessiu.
Actualment, 35 de les seves vaques porten collars emissors-receptors dotats d’un sistema de geolocalització per satèl·lit, i les dades extretes s’analitzen regularment per saber on són els animals, moure el bestiar a distància i contribuir a la preservació del paisatge. A més, la ramadera rep alertes al mòbil quan es detecta algun problema; per exemple, la sortida d’un animal de la zona delimitada al programa.
Visita a la finca ramadera de Sora (Osona)
Aquest dijous, 9 de juny, a les 10.00 h, es farà una visita pels mitjans de comunicació al Mas Casanova de Sora, amb la ramadera Mercè Oms, i l'enginyer de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona, Pere Navarro.
Localització: Mas Casanova de Sora https://www.mascasanova.org
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.